Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Οικολογικά

Εδώ συζητάμε για το περιβάλλον

34 σχόλια:

giorgios είπε...

με σύνθημα "υπάρχει θάρρος - βούληση για μια πιο δίκαιη κοινωνία" οι φινλανδοί "πράσινοι" πέτυχαν μια ιστορικής σημασίας νίκη στις δημοτικές εκλογές και ήρθαν δεύτερο κόμμα για πρώτη φορά στο Ελσίνκι, με ποσοστό 23,3%. Στη βουλή ΄φαίνεται να μπαίνουν και οι δικοί μας οικολόγοι πράσινοι, σύμφωνα με τελευταία γκάλοπ. Η παρουσία του οικολογικού κινήματος, ιδιαίτερα στις μέρες μας θα οικολογοποιήσει τα προγράμματα όλων των υπόλοιπων κομμάτων, σε μια περίοδο που όλοι συμφωνούν ότι η οικολογική καταστροφή του πλανήτη είναι απείρως πιο σοβαρή από την οικονομική.

giorgios είπε...

η χρήση Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον. Ωφελεί και την τσέπη μας κάτι που στην παρούσα συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με την greenpeace μέσα από μια ενερειακή επανάσταση θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 14 τρισεκατομμύρια ευρώ

giorgios είπε...

Χαριστική βολή στη λίμνη Κουμουνδούρου
Σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση δεξαμενών πετρελαίου από το Πέραμα στον ήδη βαριά μολυσμένο υδροβιότοπο της Αθηνας


Συγκλονιστικές οι εικόνες από τη λίμνη Κουμουνδούρου, εκεί στο Θριάσιο, δίπλα στη Ελευσίνα, όπου η ζωή δίνει πεισματικά μάχη μέσα και ενάντια σε ένα τοξικό βούρκο, που έχει δημιουργηθεί από την εδώ και δεκαετίες ανεξέλεγκτη βιομηχανική λειτουργία. Ποιος θα το περίμενε ότι μέσα από τα πετρελαιοειδή που κατακλύζουν την επιφάνεια και τα ιζήματα της λίμνης θα πετούν πουλιά, αγωνιώντας να επιβιώσουν σε ένα τελείως αφιλόξενο περιβάλλον. Τώρα όμως, η απειλή μεταφοράς στο γειτονικό στρατόπεδο τεράστιων δεξαμενών πετρελαιοειδών μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στο οικοσύστημα.

«Εκατοντάδες πουλιά, ερωδιοί (λευκοτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς), αγριόπαπιες, φαλαρίδες και γλάροι, χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τον υγροβιότοπο της λίμνης. Πρόσφατα εμφανίστηκε και ένας κύκνος», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κόκκινος, μέλος της Πρωτοβουλίας «Διαρκής Κίνηση για την υπεράσπιση των δασών και αλσών του Χαϊδαρίου», που έχει δραστηριοποιηθεί για τη σωτηρία της λίμνης. Η ομορφιά της ζωής συνυπάρχει με το μαύρο του θανάτου. «Δυστυχώς, στις μέρες που παρατηρώ τη λίμνη έχω δει πουλιά να αφήνουν την τελευταία τους πνοή πάνω στις καλαμιές, προφανώς λόγω των τοξικών ουσιών».

Οι πηγές της ρύπανσης περιγράφονται από Μελέτη του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (2006), ύστερα από παραγγελία του Δήμου Ασπροπύργου: Οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ., οι δεξαμενές πετρελαίου της Ελινόιλ και οι αποθήκες καυσίμων του παρακείμενου στρατοπέδου (Ξηρογιάννη). Σύμφωνα με τη μελέτη, υπόγεια διαρροή από τις δεξαμενές των διυλιστηρίων οδήγησε σε ρύπανση πετρελαίου. «Από τον βυθό της λίμνης αναβλύζει πετρέλαιο, ενώ σε πολλά σημεία είναι σαν να σαπίζει η Φύση», τονίζει ο κ. Κόκκινος. Σε έκθεση που έχει συντάξει η Διαρκής Κίνηση και ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. σημειώνεται επίσης η «συνεισφορά» στη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα των στραγγισμάτων των ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και Φυλής, ενώ δεν λείπει και ο από αέρος βομβαρδισμός από αιωρούμενα μικροσωματίδια και υδρογονάνθρακες, που «ξερνούν» οι καμινάδες της γειτονικής βιομηχανικής ζώνης. Τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην επιφάνεια του νερού, μια αντλία που έχουν τοποθετήσει τα ΕΛ.ΠΕ. για να αντλούν το πετρέλαιο και άλλα μέτρα (από ΕΛ.ΠΕ. και Νομαρχία) έχουν μειώσει κάπως τις ποσότητες των ρύπων αλλά δεν επαρκούν.

Υπό καθεστώς προστασίας

Κι όμως, η περιοχή βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας! Ολόκληρη η λίμνη Κουμουνδούρου και 50 μέτρα περιμετρικά έχουν χαρακτηριστεί ως «ζώνη περιαστικού πάρκου», ενώ από το 1974 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος! Κι όχι τυχαία καθώς η λίμνη είναι η μία από τις δύο Λίμνες των Ρειτών, που ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα Ελευσίνια Μυστήρια και την Ιερά Οδό. Η βόρεια λίμνη των Ρειτών, αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα, αποξηράνθηκε το 1970 για να αναπτυχθεί η μονάδα όπου σήμερα είναι τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ.. Η λίμνη Κουμουνδούρου ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη, ενώ κοντά της βρίσκονται τα ερείπια του πρώτου φάρου στον ελλαδικό χώρο. Πρόσφατα, η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σημειώνει, σε απάντησή της στον Δήμο Ασπροπύργου, ότι «η ευρύτερη περιοχή, γύρω από τη λίμνη Κουμουνδούρου, εντάσσεται στην αρχαία τοπογραφία, αποτελεί ιστορικό τοπίο, και παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στοιχεία, δηλαδή, που δεν πρέπει να καταστραφούν από βιομηχανικές - βιοτεχνικές χρήσεις»! Κι όμως, εδώ και 34 χρόνια, η Πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει ένα καθεστώς προστασίας, ακριβώς στην είσοδο της Αθήνας!

Κατά καιρούς η Πολιτεία διαμόρφωνε προγράμματα ανάδειξης του χώρου. Το 1991, ο Οργανισμός Αθήνας, στο πλαίσιο της «Ανάπλασης της Δυτικής Πύλης», προέβλεπε καθαρισμό της λίμνης, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για ήπια αναψυχή και ελαφρά άθληση, δενδροφύτευση κ.λπ. Τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Τα μέτρα εξαγγέλθηκαν ξανά πριν από το 2004, για να έχουν την τύχη που είχαν τα περισσότερα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων για το περιβάλλον: έμειναν στα χαρτιά... Πρόσφατα, η Γ΄ Εφορεία επανήλθε με προτάσεις για εκπαιδευτικό μονοπάτι, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ανάδειξη του αρχαίου Φάρου κ.λπ. Προφανώς φαντάζεστε την τύχη τους.

Και άλλες δεξαμενές

Κι όμως, νέες δυνατότητες δημιουργεί η πιθανή απομάκρυνση του γειτονικού στρατοπέδου Ξηρογιάννη. Μπορεί να σταματήσει μια πηγή ρύπανσης και να απελευθερωθεί χώρος για πράσινο. Την ίδια ώρα, όμως, έρχεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και συζητάει τη μετεγκατάσταση δεξαμενών πετρελαιοειδών από το Πέραμα στο στρατόπεδο! Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΝ διερευνά τη δυνατότητα να φέρει δεξαμενές χωρητικότητας 250.000 κυβικών μέτρων, με συνολική επιφάνεια 110.000 - 160.000 τετραγωνικά μέτρα. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανές περιοχές για τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών από το Πέραμα», είπε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης. «Είχαμε παλαιότερα εξετάσει και το στρατόπεδο Ξηρογιάννη. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με συνεκτίμηση των περιβαλλοντικών, οικονομικών, τεχνικών και κοινωνικών όρων». Πάντως, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης έχει δηλώσει στη Βουλή ότι η περιοχή καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το ΥΠΑΝ, χωρίς να αναφερθεί στο περιβάλλον. Πάντως, ο Δήμος Ασπροπύργου και άλλοι δήμοι της περιοχής έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους.

Για δεκαετίες, η Λίμνη Κουμουνδούρου αντιμετωπίστηκε σαν χαβούζα αποβλήτων. Σήμερα όμως που η ζωή απρόσμενα αντιστέκεται στα μολυσμένα της νερά, που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και του ταλαιπωρημένου Θριάσιου Πεδίου επιθυμούν να ανακτήσουν κάθε φυσική όαση, η Λίμνη Κουμουνδούρου αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Για να μην πούμε οριστικά (όχι χωρίς συνέπειες για όλους μας) «Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της Γης»...

giorgios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
giorgios είπε...

Αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2090
Ο κόσμος θα μπορούσε να απαλλαγεί από τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2090 επενδύοντας μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμης Ενέργειας (EREC) και την Greenpeace.


Η μελέτη 210 σελίδων είναι μια από τις λίγες που εξετάζουν με λεπτομέρεια τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα σενάρια κλιματικών αλλαγών και μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών αερίων όπως έχουν διατυπωθεί από την Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ.
«Η ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση μέχρι το 2090», σύμφωνα με τη μελέτη με τον τίτλο «Ενεργειακή εξέλιξη». Ένα ακόμη πιο ριζοσπαστικό σενάριο προϋποθέτει την αποδέσμευση από τον άνθρακα μέχρι το 2050 αν όλα τα εργοστάσια νέας γενιάς στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές για τη λειτουργία τους.
Η ηλιακή ενέργεια, τα βιοκαύσιμα, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσαν να είναι οι βασικές πηγές ενέργειας μέχρι το 2090 εφόσον υπάρξει στροφή προς τη χρήση αυτών των μορφών ενέργειας. Οι απαιτούμενες επενδύσεις μέχρι το 2030 φτάνουν τα 14,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη. Απ' την άλλη, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει επενδύσεις 11,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια.
Ο Ραχέντρα Παχάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ αφού χαρακτήρισε τη νέα μελέτη άκρως κατανοητή και εποικοδομητική, δήλωσε ότι «ακόμη και αυτή που δε συμφωνούν με την προτεινόμενη ανάλυση, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη μελέτη και τα συμπεράσματά της».
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της EREC και της Greenpeace, απαιτείται δραστική αλλαγή στο ενεργειακό ζήτημα προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, όπως έχουν διατυπωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές περιβαλλοντικές ομάδες.
Η μελέτη προτείνει τη λήψη μέτρων και εφαρμογή πολιτικών όπως τα ανώτατα επίπεδα επιτρεπόμενων εκπομπών και το εμπόριο τους μεταξύ των χωρών (cap and trade), η υπογραφή νομικά δεσμευτικών στόχων για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και η εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών κατασκευής κτιρίων και οχημάτων.

giorgios είπε...

περιβάλλον και την υγεία, αλλά και πρόστιμα γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, θα είναι οι επιπτώσεις των 16 παράνομων χωματερών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν παρά την καταδίκη της Ελλάδας το 2005. Κίνδυνος και νέας παραπομπής και για 476 νέες χωματερές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής, η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή εκτιμά ότι από τις 1.102 χωματερές για τις οποίες καταδικάστηκε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2005 , σήμερα «έχουν κλείσει οι 806, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε 280, ενώ στο τέλος του έτους θα απομείνουν ενεργές μόνο 16».

Για καθένα από αυτούς τους 16 ΧΑΔΑ (Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) επικρέμεται από 1η Ιανουαρίου η επιβολή ημερήσιου προστίμου 34.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 544.000 ευρώ την ημέρα.

Από το 2005 όμως φαίνεται ότι έχουν «φυτρώσει» σαν μανιτάρια και άλλες παράνομες χωματερές: Πριν από δύο χρόνια υπήρχαν περίπου 3.000, τον περασμένο Αύγουστο 2.000 και 492 στο τέλος του 2008, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που παραθέτει στην εφημερίδα η WWF Eλλάς.

Είναι τώρα πιθανό ότι Ελλάδα όχι μόνο θα πληρώσει τα πρόστιμα από την απόφαση του 2005 αλλά και νέα πρόστιμα, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμψει τη χώρα και για τους ΧΑΔΑ που δεν είχαν εξεταστεί τότε.

Το ρεπορτάζ παραθέτει μια σειρά χαρακτηριστικών περιπτώσεων ΧΑΔΑ που μολύνουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η χωματερή της Βόνιτσας, 1.000 μέτρα από σχολείο, και η χωματερή στις όχθες του Αλιάκμονα, δίπλα σε ταμιευτήρα.

Μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δείχνουν ότι οι διοξίνες από τις τοξικές φωτιές στους ΧΑΔΑ ήδη περνούν στη διατροφική αλυσίδα.

fotonio είπε...

Πράσινη ζωή στην πόλη

Το υπουργείο οικονομίας και οικονομικών , αποφάσισε να χρηματοδοτήσει δήμους μέσα από το πρόγραμμα πράσινη ζωή στην πόλη.

Πρόκειται λοιπόν να ενισχύσει ολοκληρωμένες προτάσεις Δήμων, για την υλοποίηση έργων και δράσεων όπως:

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος

• Παιδικές χαρές - παιδότοποι: δημιουργία νέων, βελτίωση ή επέκταση υφιστάμενων
• Πεζοδρομήσεις οδών, βελτίωση ή επέκταση πεζοδρομίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αναπλάσεις και ηλεκτροφωτισμοί πλατειών, καθώς και πεζόδρομων
• Δημιουργία ή βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας κυρίως για χρήση από μαθητές και πολίτες
• Δενδροφυτεύσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες και ελεύθερους χώρους και αναβάθμιση αλσυλλίων
• Πράσινες στέγες σε δημοτικά κτίρια
• Έργα μείωσης του αστικού θορύβου
• Δημιουργία και λειτουργία δημοτικών κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
Έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και κινητικότητας στην πόλη
• Μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δημιουργία ή βελτίωση δημοτικών υπαίθριων πάρκινγκ
• Πεζοδρομήσεις για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης
• Δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικές οδούς, ή για τη σύνδεση κοινόχρηστων χώρων αναψυχής
• Μικρής κλίμακας βελτιωτικά έργα αστικής οδοποιίας για τη σύνδεση κοινόχρηστων χώρων
• Βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους

Οριζόντιες δράσεις

• Εκπόνηση τεχνικών μελετών εφαρμογής δράσεων του Προγράμματος «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», με ανώτατο χρονικό όριο εκπόνησης και εφαρμογής τους τα 2,5 έτη
• Δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των φορέων και πολιτών για το Πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη»


Μέχρι εδώ εντυπωσιάστηκα. Η μεγάλη πλάκα όμως είναι ότι τα κορυφαία μυαλά που συνέλαβαν το παραπάνω σχέδιο σκέφτηκαν ότι Δήμοι όπως του Νέου Ψυχικού, Κηφισιάς, Γλυφάδας και άλλοι, διατηρούν ένα χαμηλής ποιότητας βοιοτικό επίπεδο και χρειάζονται όπως και να το κάνουμε μια κάποια ενίσχυση, ενώ από τη Δυτική Αττική στο σχέδιο έχουν εντάξει μόνο τους δήμους των Άνω Λιοσίων και τον Δήμο Ζεφυρίου.
Όπως φαίνεται τα λαμόγια κρίνουν ότι η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και γενικά το Θριάσιο πεδίο είναι ένας επίγειος παράδεισος και δεν έχει ανάγκη από τέτοια πράγματα και δεν μας τα προτείνουν καν για να μη μας προσβάλουν. Εκτός αυτού μπορεί να κρίνουν ότι αυτός ο χώρος ανήκει ήδη στους χορηγούς του ( Πετρόλα – Χαλυβουργική) και να μη θέλουν να τους χαλάσουν τη μανέστρα.

Η αισθητική, η ηθική, η λογική, η αλήθεια και άλλες αξίες δεν είναι μετρήσιμες και ο κάθε ένας τις αντιλαμβάνεται και πράττει όπως ξέρει και μπορεί…

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.pzp.gr/draseis.htm
Σπύρος Μπινιάρης

giorgios είπε...

Ισραηλινοί επιστήμονες φιλοδοξούν να κάνουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων οικολογική. Το σχέδιό τους είναι να επιτύχουν την παραγωγή ενέργειας εκμεταλλευόμενοι το βάρος των οχημάτων που κυκλοφορούν πάνω στην «ηλεκτρική» άσφαλτο.

Ας είναι καλά τα αυτοκίνητα. Ζήτω τα βαριά 4Χ4. Κι αν στην ουρά είναι και νταλίκες, ακόμη καλύτερα. Το καλύτερο είναι να κινούνται με πρώτη δευτέρα και να είναι υπερφορτωμένες. Γιατί τότε είναι που παράγουν περισσότερη ενέργεια! Οι Ισραηλινοί επιστήμονες έκαναν μια επαναστατική ανακάλυψη, η οποία θα παρουσιαστεί δημοσίως τις επόμενες εβδομάδες. Κατάφεραν να παράγουν ενέργεια από το βάρος των οχημάτων, από την πίεση που αυτά ασκούν στην άσφαλτο των δρόμων. «Είμαστε σε θέση να παράγουμε ενέργεια σε ποσότητες που είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες», ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Δημοσίων Έργων. «Και μόλις τελειώσουμε με τις τελευταίες λεπτομέρειες και καλύψουμε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της χώρας, θα μπορούμε να πωλούμε ηλεκτρικό σε ιδιώτες, ακόμη και στην εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού».

Το πρώτο πείραμα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2009, σ΄ ένα κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο Βόρειο Ισραήλ. Αυτές τις ημέρες τελειώνουν οι δοκιμές στο εργαστήριο και οι επιστήμονες είναι ικανοποιημένοι: «Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη πρόοδο στη μελέτη της συσσώρευσης ενέργειας», εξηγεί ο καθηγητής Χαΐμ Αμπράμοβιτς του Πανεπιστημίου Τechnion της Χάιφας. Η ιδέα είναι κατά βάθος απλή: Ένα διπλό στρώμα ασφάλτου και ανάμεσα η «γέμιση»- ένα μείγμα από χαλαζία, άλατα, φωσφορικά άλατα, πιεζοηλεκτρικά μεταλλικά στοιχεία- και οι συσσωρευτές/ μετασχηματιστές που συσσωρεύουν και μετατρέπουν την πίεση επί της ασφάλτου σε ενέργεια έτοιμη να διοχετευτεί σ΄ έναν ηλεκτρικό σταθμό.

Τα συμπεράσματα
Όπως φάνηκε στο εργαστήριο, η «ηλεκτρική άσφαλτος» λειτουργεί. Ένα κομμάτι αυτοκινητοδρόμου δύο λωρίδων και μήκους δέκα χιλιομέτρων, από το οποίο περνούν κατά μέσο όρο 600 αυτοκίνητα την ώρα, μπορεί να παράξει στην ώρα αυτή πέντε μεγαβάτ- αρκετά για να φωτιστούν για μία ώρα 1.500-2.000 διαμερίσματα. «Οι δρόμοι θα είναι ίδιοι με σήμερα και το κέρδος για το περιβάλλον αξιόλογο», εγγυάται ο Σιμόν Ναζίκι του υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Η «ηλεκτρική άσφαλτος» δεν θα προσφέρει πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ιδιαίτερα σε μικρούς αυτοκινητοδρόμους, «όμως ένα καλό αποτέλεσμα», λέει ο Ναζίκι, «θα ήταν να εξασφαλιστεί ο φωτισμός των δρόμων και όλων των δημόσιων κτιρίων». Στο πρώτο πείραμα, θα γίνει απόπειρα να φωτιστεί άμεσα το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η δοκιμή.

giorgios είπε...

Διαστάσεις ] Θέλω να κατέβω
Του Μιχάλη Μητσού/ mmitsos@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 21 Νοεμβρίου 2008
«Σταματήστε την πρόοδο, θέλω να κατέβω», αναφωνούσε πριν από μερικά χρόνια ο Γάλλος ποιητής Ρενέ ντε Ομπαλντιά, παραφράζοντας έναν ήρωα του Γούντυ Άλλεν. Κάποιοι τον πήραν τοις μετρητοίς.

Στο καινούργιο τους βιβλίο με τίτλο «Η Νέα πολιτική Οικολογία» (εκδ. Seuil), οι Γάλλοι οικονομολόγοι Ζαν-Πωλ Φιτουσί και Ελουά Λωράν διαπιστώνουν ότι τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης αντιλήφθηκαν επιτέλους πως δεν μπορεί να εκπονηθεί κάποιο προοδευτικό σχέδιο για την κοινωνία αν δεν ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Η Δεξιά το κατάλαβε εγκαίρως: και επειδή ο καπιταλισμός έχει την ιδιότητα να ανανεώνεται συνεχώς, ενσωμάτωσε στο οπλοστάσιό του την ιδεολογία της βιώσιμης ανάπτυξης. Εδώ βρίσκεται το μέλλον, στον «πράσινο καπιταλισμό». Το ζήτημα είναι ποιος θα τον διαχειριστεί, με ποιους όρους και ποιος θα ωφεληθεί.

Οι συγγραφείς ξεκινούν καλά, αλλά τα συμπεράσματά τους είναι λανθασμένα, γράφει στο περιοδικό Μarianne ο Πολ Αριές, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές στη Γαλλία της ιδέας της «απο-ανάπτυξης», της ανάγκης δηλαδή να μειωθεί η ανάπτυξη ακόμη και σε μηδενικά επίπεδα ώστε να ξαναβρεί ο πλανήτης την ισορροπία του. Ο καπιταλισμός έχει πολλές αρετές, όπως η ενίσχυση της δημοκρατικής δυναμικής, αλλά οι αρετές του εξαντλούνται. Το επίπεδο διαβίωσης μιας κοινωνίας δεν πρέπει να κρίνεται μόνο από την παραγωγικότητά της, αλλά και από την πολιτιστική της υγεία. Η καταναλωτική κοινωνία χαρακτηρίζεται από αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν «ύβρις», δηλαδή από την έλλειψη μέτρου, από τη λατρεία του απεριόριστου. Αυτό που μας χρειάζεται όμως σήμερα είναι να βάλουμε και πάλι όρια. Απο-ανάπτυξη ή βαρβαρότητα, αυτό είναι το σύνθημα της εποχής μας.

Μπούρδες, απαντά ο διευθυντής σύνταξης του Μarianne Αλεξί Λακρουά. Η λύση του οικολογικού προβλήματος δεν βρίσκεται στη μείωση της ανάπτυξης, αλλά στη μείωση των ανισοτήτων. Το αποδεικνύει αυτό που συνέβη με τον τυφώνα Κατρίνα: οι περισσότεροι θάνατοι δεν σημειώθηκαν τις ημέρες που ο τυφώνας έπληξε τη Νέα Ορλεάνη, αλλά την περίοδο που ακολούθησε, όταν ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανίκανος να παρέμβει και να βοηθήσει. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι φυσικές καταστροφές όσο η διαχείρισή τους. Να γιατί το κοινωνικό ζήτημα και το οικολογικό ζήτημα είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η ανάπτυξη μπορεί θαυμάσια να συνεχιστεί χωρίς να θυσιάζονται τα οικοσυστήματα της Γης. Απέναντι σ΄ εκείνους που υποστηρίζουν έναν νέο νόμο του Μάλθους, σύμφωνα με τον οποίο είμαστε τόσο πολλοί σ΄ αυτόν τον πλανήτη ώστε δεν μπορούμε και πλούσιοι να είμαστε και να περνάμε καλά, πρέπει να αντιταχθεί η κεντρική ιδέα της φιλοσοφίας του Χανς Γιόνας: η ευθύνη μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές.

Κάτι πράγματα, όμως, που συζητούν στις άλλες χώρες... Δεν έχουν εκεί Σωτηροπούλου, ούτε Κουκουβίνο;

giorgios είπε...

Εκατοντάδες κάτοπτρα και ένας πύργος 160 μέτρων στην έρημο της Ανδαλουσίας, από τον οποίο θα ηλεκτροδοτούνται 11.000 σπίτια. Οι Ισπανοί αναζητούν στον δυνατό ήλιο τους την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας και φαίνονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανένα χώρο ανεκμετάλλευτο: ένας πυκνοκατοικημένος δήμος αποφάσισε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκούς συλλέκτες στο τοπικό νεκροταφείο!

Μια έκταση όσο 100 γήπεδα ποδοσφαίρου καλύπτεται με εκατοντάδες κάτοπτρα το τελευταίο διάστημα στην έρημο της Ανδαλουσίας. Τα κάτοπτρα είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο μεγαλύτερος ηλιακός πύργος στον κόσμο. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, το οποίο θα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 11.000

σπίτια. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας- γνωστή ως CSΡείναι πιο φτηνή και πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλα συστήματα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Για να λειτουργήσει όμως προϋποθέτει καθαρό ουρανό και δυνατό ήλιο. Η έρημος της Ανδαλουσίας είναι ιδανικό μέρος από αυτή την άποψη. Και όπως δηλώνει στην «Guardian» στέλεχος της ισπανικής εταιρείας που έχει αναλάβει το σχέδιο, «η ακτινοβολία που χτυπάει τη Γη είναι 10.000

φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνουμε».

Η ισπανική εταιρεία έχει δοκιμάσει ήδη την αποτελεσματικότητα του συστήματος με την κατασκευή ενός μικρότερου πύργου, ο οποίος παράγει 11 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και δύο χρόνια. Ο νέος ηλιακός πύργος θα ξεπεράσει τα 160 μέτρα στο ύψος και θα παράγει 20 μεγαβάτ. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο σύστημα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Τα σχέδια των Ισπανών δεν σταματούν εδώ: περισσότερα από 50 σχέδια έχουν εγκριθεί από τις αρχές, ενώ ώς το 2015 η Ισπανία θα παράγει περισσότερα από 2 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από συστήματα συγκέντρωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ισπανική τεχνογνωσία εξάγεται παράλληλα στο Μαρόκο, την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η τεχνολογία CSΡ είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης έκρηξης», τονίζει στη βρετανική εφημερίδα το μέλος της ισπανικής Γκρίνπις, Χοσέ Λουίς Γκαρθία. «Η Ισπανία βρίσκεται στην κατάλληλη γεωγραφική θέση για να αναπτύξει αυτή την τεχνολογία. Έχουμε τον ήλιο κι επομένως μπορούμε να πρωτοπορήσουμε σε αυτόν τον τομέα». Ήλιο και κατάλληλη γεωγραφική θέση έχει ασφαλώς και η Ελλάδα. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από την ηλιακή ενέργεια είναι όμως μηδενική- αν και σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, η χώρα μας θα μπορούσε να παράγει 300 μεγαβάτ έως το 2020 και να φτάσει τα 1.500 έως το 2050 μόνο από ηλιακούς πύργους, όπως αυτόν της Ανδαλουσίας.


Και ηλιακό νεκροταφείο!

Ο ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΣ δήμος της Σάντα Κολόμα ντε Γκράμενετ, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη, δεν διαθέτει ανάλογο χώρο για την εγκατάσταση ηλιακού πύργου. Βρήκε όμως το κατάλληλο μέρος για να εγκαταστήσει εκατοντάδες φωτοβολταϊκούς συλλέκτες: το νεκροταφείο της πόλης! Οι 462 συλλέκτες θα παράγουν ποσότητα ρεύματος ικανή να καλύψει τις ανάγκες 60 σπιτιών στην πόλη των 100.000 κατοίκων. «Το καλύτερο μνημόσυνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στους προγόνους μας είναι να παράγουμε καθαρή ενέργεια για τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το σύνθημά μας», δήλωσε ο Εστέβε Σέρετ, διευθυντής της εταιρείας που έχει αναλάβει το σχέδιο. Φυσικά υπήρξαν και αντιδράσεις: «Μας έλεγαν “είστε τρελοί, δεν σέβεστε τίποτε”», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Άντονι Φόγκουε. Ο δήμος υποχρεώθηκε να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία του σχεδίου, ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι επισκέπτες του νεκροταφείου διαπίστωσαν ότι με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών δεν είχαν αλλάξει και πολλά πράγματα στο κοιμητήριο, καθώς οι συλλέκτες καλύπτουν μόλις το 5% της επιφάνειάς του. Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί εγκαταστήσει και άλλα φωτοβολταϊκά για να τριπλασιάσει την ηλεκτρική παραγωγή.

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης & Πολιτισμού Ελευσίνας

«Επιθυμία μας είναι η πόλη μας αλλά κι εμείς οι μαθητές να αποκτήσουμε ένα χώρο που θα λειτουργεί σαν τόπος συνάντησης όχι μόνο των περιβαλλοντικών ομάδων αλλά και όλων των μαθητών και κατοίκων που επιθυμούν να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν τη πόλη μας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της… Θέλουμε ένα Κέντρο- κατάλληλα εξοπλισμένο- [...]

giorgios είπε...

Σε τρία χρόνια θα καταργηθούν οι πλαστικές σακούλες σε σούπερ-μάρκετ, μαγαζιά και επιχειρήσεις διανομής, ανακοίνωσε ο Jerome Bedier, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εμπορικών επιχειρήσεων της Γαλλίας.

Αυτό το χρονικό διάστημα κρίθηκε αναγκαίο για να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό και να πεισθεί να χρησιμοποιεί τσάντες από ανανεώσιμα υλικά ή παραδοσιακά καροτσάκια για ψώνια.

Ωστόσο, η γαλλική κοινωνία υποδέχεται τη συγκεκριμένη ανακοίνωση με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς αυτό το μέτρο έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν, μα ποτέ δεν έχει εφαρμοσθεί. Εντούτοις, έχουν σημειωθεί θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζει ο κ. Bedier: «Οι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια μείωσαν τη χρήση πλαστικής σακούλας κατά 80%, από 10 δισεκατομμύρια το 2007, σε 2 δισεκατομμύρια το 2002».

Πρόσφατα, άλλωστε, η οικονομική επιτροπή της γαλλικής Εθνοσυνέλευση θέσπισε με νόμο ένα νέο φόρο 0,12 ευρώ στις πλαστικές σακούλες, που θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2010. Το μέτρο πρέπει βέβαια να ψηφισθεί και από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, στα πλαίσια της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο πως η Ομοσπονδία των εμπορικών επιχειρήσεων έσπευσε να αναγγείλει την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, αμέσως μετά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για οποιοδήποτε φόρο στις πλαστικές σακούλες των επιχειρήσεων που εμπορεύονται φρούτα και λαχανικά: «Οι έμποροι αυτοί έχουν ανάγκη τις πλαστικές σακούλες. Επ’ αυτού, δεν υπάρχει εναλλακτική!».

giorgios είπε...

Έντεκα εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο εκπέμπουν μόνο τα δημόσια κτίρια στην Αγγλία και την Ουαλία, περισσότερο από ότι εκπέμπει ολόκληρη η Κένυα.

Μη δημοσιευμένα ευρήματα από τον έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης 18.000 κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων υπουργικών γραφείων, αστυνομικών τμημάτων, μουσείων και γκαλερί, δείχνουν ότι τα 9.000 κτίρια που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα, παράγουν 5,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ ακόμα, το ένα στα έξι κτίρια έχει τον χαμηλότερο δυνατό δείκτη ενεργειακής απόδοσης.

Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν αυτά τα κτίρια ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση εκπομπών αερίων, που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περιβαλλοντικές εκστρατείες και κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να επενδύσει σε ένα επείγον πρόγραμμα, το οποίο θα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών του CO2 των δημόσιων κτιρίων και της ενεργειακής δαπάνης για το δημόσιο τομέα που φτάνει τα 4 δις λίρες το χρόνο.

Ο Τόνι Τζούνιπερ, πρώην διευθυντής των Φίλων της Γης, δήλωσε ότι «για να έχει ελπίδες το Ηνωμένο Βασίλειο να μειώσει κατά 80% την παραγωγή του άνθρακα μέχρι το 2050, το οποίο ορίζεται και από το νόμο πλέον, πρέπει να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε αυτό τον τομέα».

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της παραγωγής διοξειδίου άνθρακα από τα δημόσια κτίρια κατά 30% μέχρι το 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιολόγηση του οικονομολόγου Σερ Νίκολας Στερν, με τις σημερινές τάσεις, οι εκπομπές του CO2 των κτίριων θα αυξηθούν κατά 140% μέχρι το 2050.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κεντρικά γραφεία του γραμματέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Εντ Μίλιμπαν, στο Whitehall Palace, αποτελούν έναν από τους χειρότερους παραβάτες. Τα γραφεία αυτά παράγουν 1.336 τόνους CO2 τον χρόνο και λαμβάνουν δείκτη ενεργειακής απόδοσης G, έναν από τους χαμηλότερους.

giorgios είπε...

Η Ιαπωνία στοχεύει στην επέκταση των «πράσινων επιχειρήσεων» και τη δημιουργία μέχρι και ενός εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας σήμερα. Αυτό το σχέδιο έχει διπλό στόχο: την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την τόνωση της εγχώριας οικονομίας, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Η παγκόσμια τάση είναι να πιάσουμε ‘μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια’, επενδύοντας σε δράσεις κατά της παγκόσμιας μόλυνσης και στηρίζοντας μέσα από αυτές τόσο το περιβάλλον όσο και η οικονομία» δήλωσε ο Ιτσίρο Σουμικούρα, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας.

«Επιθυμούμε να λάβουμε την πρωτοβουλία και να δημιουργήσουμε μια πρωτοπόρα κοινωνία χαμηλής παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και ταυτόχρονα να είμαστε οι πρώτοι που θα βγούμε από την οικονομική ύφεση», συμπλήρωσε ο Ιάπωνας αξιωματούχος.

Η χώρα σχεδίασε να επεκτείνει τις φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις μέχρι το 2020, προσλαμβάνοντας 2,2 εκατομμύρια άτομα, ανεβάζοντας την αξία τους στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον Ιτσίρο Σουμικούρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τετσούο Σάιτο ενημέρωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για την πιθανότητα να επιτευχθεί νωρίτερα από το 2020 το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να διευκρινίσει όμως πότε. Εγχώρια μέσα ενημέρωση αναμετάδωσαν το 2015 ως το έτος επίτευξης του στόχου.

Μεταξύ των μέτρων που μελετά η κυβέρνηση, είναι και η παροχή δανείων με μηδενικό τόκο σε επιχειρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ιαπωνίας ανήλθαν σε ύψη ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε, "απειλώντας" τη δέσμευση της χώρας στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Σύμφωνα με αυτη, πρέπει να μειώσει την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από τις μετρήσεις του 1990.

giorgios είπε...

Μια νέα λύση προτείνουν οι επιστήμονες για να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτή αφορά την αύξηση της ικανότητας των γεωργικών καλλιεργειών να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου πίσω στον ουρανό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας της γης μέχρι και 20 βαθμούς Κελσίου.

Η κυρώδης επικάλυψη των φύλλων φυτών, όπως το καλαμπόκι και το κριθάρι, επιτρέπει σε ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να αντανακλάται στο διάστημα. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται λεκαύγεια και μετρά το ποσοστό του φωτός που αντανακλάται. Ερευνητική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, υπό το γεωλόγο και ερευνητή κλίματος Άντι Ρίτζγουελ, υπολόγισε ότι εάν η λεκαύγεια αυξηθεί κατά 20%, θα μειωθεί κατά 1% η θερμοκρασία το καλοκαίρι σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ παγκοσμίως η μείωση θα κυμανθεί στο 0,11% σε πρώτη φάση. Όμως, μέσα σε 100 χρόνια, μια τέτοια βελτίωση θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση 195 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες προτείνουν στους γεωργούς να προτιμούν είτε την καλλιέργεια φυτών με παχύτερη αντανακλαστική κηρώδη επιφάνεια φύλλων, είτε γενετικά τροποποιημένων φυτών. Όπως υποστηρίζουν, ούτε η παραγωγικότητα των φυτών, ούτε οι καταναλωτές πρόκειται να επηρεαστούν από τις τροποποιημένες καλλιέργειες, καθώς αυτές αφορούν μόνο τα φύλλα των φυτών.

Στον αντίποδα της έρευνας, κάποιοι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φωτοσύνθεση και άρα μειωμένη παραγωγικότητα.

GGK είπε...

Πακτωλός οι προσφορές...
Πληθαίνουν οι ευπηθείς και ευήκοοι αποδέκτες.ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ... Χρέος και εξαγορά ζωής,κάθε προσφορά.Όχι της δικής τους φυσικά...των επόμενων γενεών και του κάθε παιδιού που θα ασφυκτιά.
Πέφτουν οι αντιστάσεις,μειώνονται οι φωνές διαμαρτυρίας,"δόξα τω μαμμωνά",πάμε καλά...
Σκεπάζουν με μυριάδες εκατομμυρίων τον Ήλιο.Καλύτερα,θα πολεμάμε υπο σκιάν..."και οι μήδοι στο τέλος ας διαβούν".
Ενάμιση εκατομμύριο τόνοι αερίων πάνω απο τα κεφάλια μας θα έρθουν μετά.
Γιατίμετά την απομάκρυνση απο το ταμειο,"ουδέν λάθος αναγνωρίζεται"

"ΟΣΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ"...ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ "ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΑΝΑΩΝ ΓΟΝΕΩΝ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.

giorgios είπε...

Αιμορραγούν» ενεργειακά τα ελληνικά σπίτια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Πέρα από το ότι κατέχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης στην Ευρώπη των 15, οι ελληνικές κατοικίες σημείωσαν κατά τη 15ετία 1990- 2005 και τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση ενέργειας- συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με τίτλο «Ενέργεια και περιβάλλον 2008», οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το 2005 εντός του σπιτιού τους 62,5% περισσότερη ενέργεια απ΄ ό,τι το 1990. Την ίδια ώρα, η μέση αύξηση κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη των 15 δεν υπερέβαινε το 15%.
Μάλιστα, χώρες με πιο ψυχρό κλίμα όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία σημείωσαν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μείωση κατανάλωσης της τάξεως του 5% με 15%.
Όσον αφορά στην ενέργεια για θέρμανση, οι Έλληνες ξόδεψαν κατά τις κρύες ημέρες του 2005 περίπου 22 κιλά ισοδύναμου πετρελαίου για τη θέρμανση κάθε τετραγωνικού μέτρου των σπιτιών τους, ενώ ο μέσος όρος των 15 ευρωπαϊκών χωρών έφτανε τα 14 κιλά σε μέσες ευρωπαϊκές κλιματικές συνθήκες. Αποτέλεσμα αυτής της κατασπατάλησης ενέργειας είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές κατοικίες κατέχουν τα πρωτεία και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως καταγράφεται και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Στον αντίποδα της Ελλάδας βρίσκεται η Γερμανία: μέσα σε 12 χρόνια- από το 1990 έως το 2002- κατάφερε να μειώσει κατά 7% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ενεργειακή κατανάλωση στον οικιακό τομέα.
Χωρίς μόνωση. «Η ενεργειακή σπατάλη στην Ελλάδα οφείλεται σε δύο λόγους: τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να θερμανθούν ή να ψυχθούν, ενώ σημαντικό μερίδιο έχει και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, για πολλούς Έλληνες ο κλιματισμός ήταν πολυτέλεια- σήμερα είναι ο κανόνας.
Η λύση. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομηθεί ενέργεια στα σπίτια, χωρίς μάλιστα να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να ξοδέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά: από στεγανοποίηση ανοιγμάτων που κοστίζει από 20 ευρώ ανά κατοικία και τοποθέτηση σκιάστρων και ανεμιστήρων αντί αιρ-κοντίσιον, έως εγκατάσταση θερμοστάτη και τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης. Η ενέργεια δε που μπορεί να εξοικονομηθεί κυμαίνεται από 2% έως και 60%- ανάλογα με τις βελτιώσεις που είναι διατεθειμένοι οι ιδιοκτήτες να κάνουν στις κατοικίες τους

giorgios είπε...

Πετρελαιοκηλίδα στην Ελευσίνα
Επιχείρηση απορρύπανσης βρισκόταν σε εξέλιξη χθες στον κόλπο της Ελευσίνας για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, που προκλήθηκε στη διάρκεια ανεφοδιασμού φορτηγού πλοίου.
Η μεγάλη ρύπανση από ελαφρά πετρελαιοειδή (Fuel oil), που διάσπαρτη είχε διάμετρο 100 μέτρων και συνολική επιφάνεια 2.000 τετραγωνικών μέτρων, προκλήθηκε, προχθές το μεσημέρι, στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Ελευσίνας.
Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας, η ρύπανση προκλήθηκε από διαρροή στη διάρκεια εφοδιασμού του, με σημαία Μπαχάμες, φορτηγού «Παναγής Κ.» από το δεξαμενόπλοιο «Αννεζούλα».

giorgios είπε...

Η ολλανδική κυβέρνηση συνιστά...ποδηλασία
Όταν κάποιος πηγαίνει με το ποδήλατό του στη δουλειά δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία του αλλά και στην τσέπη του εργοδότη του.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Μεταφορών που επισήμανε ότι, οι ποδηλάτες- εργαζόμενοι είναι περισσότερο αποδοτικοί, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

"Οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν τακτικά στη δουλειά τους με ποδήλατο είναι, κατά μέσο όρο, ασθενείς λιγότερες ημέρες το χρόνο απ'ότι οι άλλοι συνάδελφοί τους" τόνισε η υπουργός Μεταφορών, Τίνεκε Χουιζίνγκα σε ανακοίνωσή της.

Το ένα τρίτο των Ολλανδών εργαζομένων πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατο, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

"Εάν αυτό αυξηθεί κατά ένα τοις εκατό, οι επιχειρήσεις μπορεί να εξοικονομήσουν περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ ετησίως", από τις ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας των υπαλλήλων τους , ανέφερε στα ξένα ΜΜΕ η ΄Ινγκριντ Χέντρικσεν, ερευνήτρια γραφείου μελετών που έχει εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση να μελετήσει αυτό ακριβώς το θέμα - τη μεταφορά των υπαλλήλων στη δουλειά τους με το ποδήλατο και όχι με το αυτοκίνητο.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για να
διαφημίσει τη χρήση του ποδηλάτου, έχει κατασκευάσει ειδικούς χώρους στάθμευσης κοντά στους χώρους εργασίας, πολλά γκαράζ μόνο για ποδήλατα και έχει βελτιώσει σημαντικά τους ειδικούς παραδρόμους.

giorgios είπε...

Ο Ομπάμα ανατρέπει τις πολιτικές Μπους για την κλιματική αλλαγή





Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν δέχονταν δεσμευτικά όρια

Στροφή 180 μοιρών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ομπάμα όσον αφορά βασικές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή: Θα επιτρέψει στις πολιτειακές κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δικά τους όρια στις εκπομπές καυσαερίων από τα οχήματα και θα θέσει δεσμευτικούς στόχους για την αποδοτικότητα των καυσίμων κίνησης.
Η απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου αφορά κατ' αρχάς την Καλιφόρνια και τουλάχιστον 12 ακόμα αμερικανικές πολιτείες, οι οποίες είχαν ζητήσει άδεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλουν τα δικά τους όρια στις εκπομπές των οχημάτων.
Ο Τζορτζ Μπους είχε εμποδίσει τα σχέδιά τους, με το σκεπτικό ότι η εφαρμογή διαφορετικών κανόνων σε κάθε πολιτεία θα περιπλέξει την κατάσταση για τις επιχειρήσεις, μια άποψη με την οποία ταυτίστηκαν και οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Τώρα, ο Ομπάμα ανακοινώνει ότι θα δώσει εντολή στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας να επανεξετάσει το αίτημα της Καλιφόρνια και των πολιτειών που την ακολούθησαν. «H ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να εργάζεται μαζί με τις πολιτείες, και όχι εναντίον τους, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο.
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι σκοπεύει να δώσει εντολή στο υπουργείο Μεταφορών να θεσπίσει το Μάρτιο στόχους για την αποδοτικότητα των καυσίμων κίνησης που θα ισχύσουν από το 2011. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2007 επί κυβέρνησης Μπους σήμερα όμως δεν έχει υπολοποιηθεί. Προβλέπει ότι έως το 2020 η κατανάλωση των αυτοκινήτων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με σήμερα και να φτάσει έτσι τα 13 χιλιόμετρα ανά λίτρο καυσίμου.
Τα μέτρα έχουν στόχο όχι μόνο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης αλλά και την απεξάρτηση των ΗΠΑ από το ξέβο πετρέλαιο, επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόκειται να διορίσει στη θέση του εκπροσώπου για θέματα κλιματικής αλλαγής τον Τοντ Στερν, πρώην σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον ο οποίος ήταν ο βασικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ στις διεθνείς συνομιλίες για το Πρωτόκολλο του Κιότο το διάστημα 1997-2000.
Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά την κλιματική αλλαγή, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέταξε στο σχέδιο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας μέτρα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύψους περίπου τριών δισ.

giorgios είπε...

Θεμέλια από συμπιεσμένες πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, δομικά υλικά από μπάζα, άσφαλτος και μόνωση με κομματάκια λάστιχου αυτοκινήτωνακόμα και ολόκληρο σπίτι από πεπιεσμένο χαρτί.

Νέα, πρωτοποριακά υλικά μικρού κόστους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς προέρχονται από ανακυκλούμενα υλικά εξετάζονται στα εργαστήρια.
«Έχουμε δοκιμάσει στα εργαστήριά μας την αντοχή θεμελίων από πεπιεσμένες σακούλες, από πλαστικά μπουκάλια και καπάκια ακόμα και από υλικά που προέρχονται από καθίσματα αυτοκινήτων. Αυτά συμπιέζονται, συγκολλώνται και μπαίνει και οπλισμός. Μάλιστα, από τις δοκιμές προέκυψε ότι είχαν πολύ καλή συμπεριφορά. Με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών για κατασκευές επιτυγχάνονται δύο πράγματα: και έχουμε χαμηλότερο κόστος και δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον με απορρίμματα.

αυτήν την περίοδο γίνονται προσπάθειες για την αξιοποίηση μεταχειρισμένων λάστιχων αυτοκινήτων σε πλακάκια, αντιθορυβικά πετάσματα και μονωτικά υλικά. Επίσης, εξετάζεται η ανακύκλωση των μπάζων, δηλαδή να τα κατακερματίσουν σε μικρά κομματάκια έτσι ώστε να ξαναφτιάξουν δομικά υλικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο αριθμός των συσσωρευμένων μπάζων που έχει κατακλύσει την ύπαιθρο». «Παλιά λάστιχα υπό τη μορφή τρίμματος μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν και στο ταρτάν των γηπέδων.

Τσιμέντο από στάχτη χαρτιού
Σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες πρωτοποριακές λύσεις: Τσιμέντο από στάχτη ανακυκλούμενου χαρτιού, σύνθετα δομικά υλικά με στάχτη από φλοιό ρυζιού, σκυρόδεμα με προσθήκη ανακυκλωμένου ελαστικού αυτοκινήτων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου είναι υπεύθυνη για το 5% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ως εκ τούτου, τέτοιες μέθοδοι μπορούν να μειώσουν τη χρήση του τσιμέντου στο σκυρόδεμα με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι συνολικές εκπομπές. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούνται υλικά τα οποία είναι δύσκολο να απορροφήσει η φύση. Ήδη από το 2003 σε ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου Πατρών εξετάστηκε το ενδεχόμενο της χρήσης ιπτάμενης τέφρας από την καύση λιγνίτη σε μεγάλους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, ενός παραπροϊόντος που ο όγκος ξεπερνάει τα 13 εκατ. τόνους ετησίως. Σύμφωνα με την εργασία, η ιπτάμενη τέφρα που παράγεται στη Μεγαλόπολη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν. Εξοικονόμηση ενέργειας
Οι έρευνες των επιστημόνων στρέφονται και προς μία ακόμα κατεύθυνση: στα υλικά τα οποία προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μαρία Φούντη, προς το παρόν ερευνώνται δομικά υλικά τα οποία απορροφούν τη θερμική ενέργεια του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν ο καιρός κρυώνει, οπότε και αυξάνονται οι ανάγκες θέρμανσης, την αποβάλλουν. «Πρόκειται για τα υλικά αλλαγής φάσης- ανόργανα άλατα και παραφίνες- που αναμειγνύονται με δομικά υλικά. Με αυτήν την τεχνολογία έχουν κατασκευαστεί γυψοσανίδες οι οποίες πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν έχουν και χαμηλό κόστος.

GGK είπε...

1Είναι εντυπωσιακό πώς πολλές φορές
το παράδειγμα αποδίδει στους άλλους, καλλίτερα απο τους διδάξαντες,ή πώς οι "μαθητές" ξεπερνάνε τους δασκάλους.
Παρά τις σοβαρές και πανελλαδικά αναγνωρισμένες προσπάθειες οργάνωσης της ανακύκλωσης στον δήμο της Ελευσίνας,οι ΜΠΛΕ κάδοι εξακολουθούν να γεμίζουν με σύνθετα απορρίματα,όπως τον "παλιό καλο καιρό"!!!
Στον Δήμο της Μάνδρας,απο την πρώτη κιόλας ημέρα,οι κάδοι γέμισαν με ΕΠΙΛΕΓΜΈΝΑ ΥΛΙΚΑ!
Είναι συγκινητικά παρήγορο να βλεπεις υπερήλικες γυναίκες να ξεχωρίζουν με ευλάβια τα προς ανακύκλωση υλικά,και νοικοκυρές να μεταφέρουν τις χαρακτηριστικές τσάντες φορτωμένες στον ΜΠΛΕ κάδο.Μιά επίσκεψη στην περιοχή των εργατικών κατοικιών,πείθει κάθε δύσπιστο.
Μήπως το ίδιο δέν είχε συμβεί με το αγροκήπιο της Ελευσίνας στα πηγάδια του Δήμου,που τροφοδοτούσε όλη την περιοχή με φυτά και στην συνέχεια κατάντησε σκουπιδότοπος,που ο καθαρισμός του στοίχησε ένα σωρό λεφτά;Τήν ίδια στιγμή που όμοροι Δήμοι ανέπτυσαν το δικό τους πράσινο, και η Ελευσίνα γέμισε τσιμέντο.Απολογήθηκε ποτέ κανείς γι αυτή την καταστροφή;Μας έφαγε ο κομματικός πατριωτισμός φανατισμός,η πελατιακή σχέση και τα τσιφτετελάδικα.Τελικά έχουμε ότι μας αξίζει...

giorgios είπε...

Ενιαίο ποδηλατόδρομο μήκους 17 χιλιομέτρων που θα συνδέει έξι δήμους στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, 10 μόλις μήνες πριν τη λήξη του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, από τα υπολείμματα του οποίου προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί.. Ο διαδημοτικός αυτός ποδηλατόδρομος θα συνδέει έξι δήμους και θα περνάει από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού που υπάρχουν στις περιοχές αυτές. Αφετηρία θα έχει το Χαλάνδρι και περνώντας από Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά και Νέα Ερυθραία, θα καταλήγει στην Εκάλη.

Ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ημερομηνία λήξης του Γ' ΚΠΣ - για να προλάβουν την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων! - και το εκτιμώμενο κόστος του ανέρχεται στα 8.500.000 ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι οι δήμοι κλήθηκαν να καταθέσουν μελέτες σε χρόνο ρεκόρ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Το έργο, ωστόσο, δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα,αν και οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.

Κοινό αίτημα των ποδηλατιστών, η ολοκλήρωση του έργου χωρίς κακοτεχνίες λόγω βιασύνης και η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα εξυπηρετεί το σύνολο της Αττικής.

giorgios είπε...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας και τον Δήμο της Ελευσίνας, ως βασικούς εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE ΕΛΕΥΣΙΝΑ, διοργανώνει και σας προσκαλεί στην:
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα:
«Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές εξυγίανσης της παράκτιας ζώνης και του βυθού στον Κόλπο της Ελευσίνας»

την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009 στις 17.00
στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Πολιτισμού Ελευσίνας,(παραλία Ελευσίνας, πρώην Δημοτικό Αναψυκτήριο)

Η προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης της Ελευσίνας συνεχίζεται δυναμικά. Μετά την εκπαιδευτική συνάντηση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας με εκπροσώπους του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS την 4/2/2009 και την 6η συνάντηση της «Επιτροπής Γειτονιάς» την 18/2/2009, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Πολιτισμού Ελευσίνας (ΚΠΕΠΕ) ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, αυτή τη φορά για μια ημερίδα με επιστημονικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
Η εξυγίανση του βυθού της Ελευσίνας αποτελεί βασική προτεραιότητα του προγράμματος
LIFE ΕΛΕΥΣΙΝΑ αλλά και όραμα των κατοίκων της περιοχής εδώ και χρόνια.
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, του Δήμου Ελευσίνας και του ΟΛΕ, ενώ πάνω στις επιστημονικές διαστάσεις του θέματος θα τοποθετηθούν ερευνητές και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας.

giorgios είπε...

Εκατομμύρια «πράσινες» θέσεις εργασίας δημιουργεί η διαχείριση δασών
Για 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) ανακοίνωσε ότι οι εθνικές επενδύσεις στη διαχείριση των δασοκαλλιεργειών μπορούν να δημιουργήσουν έως και 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος δασοπονίας του FAO, Jan Heino, «την ώρα που πάρα πολλές δουλειές χάνονται εν μέσω της κρίσης, η ευθύνη της διαχείρισης των δασοκαλλιεργειών θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης και στη μείωση της φτώχειας».
«Από τη στιγμή που τα δάση και τα δέντρα είναι ζωτικές αποθήκες άνθρακα, μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να λάβει κυρίαρχο ρόλο στην άμβλυνση των κλιματικών αλλαγών και στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες», καταλήγει ο Heino.
Οι νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν διαχείριση δασικών εκτάσεων, αγροκαλλιέργειες, βελτιωμένη δασοπυρόσβεση, ανάπτυξη μονοπατιών και ειδικά διαμορφωμένων χώρων αναψυχής.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα βρίσκονται μεταξύ εκείνων των κρατών που έχουν συμπεριλάβει στο οικονομικό σχέδιο ανάκαμψης τους τη διαχείριση δασικών εκτάσεων

giorgios είπε...

Ευρωεκλογές χωρίς τον Μιχάλη
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν ήταν υποψήφιος. Και δεν θα μπορούσε να ήταν, εφόσον δεν το επέτρεπαν όχι μόνον οι κανόνες του κόμματός του αλλά κυρίως η υγεία του. Ομως, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης στάθηκε πάντα το πρώτο σημείο αναφοράς για οτιδήποτε είχε σχέση με την Ευρώπη.

Και σήμερα μας λείπει, μας λείπει πολύ, ενώ παρακολουθούμε τους σκυλοκαυγάδες ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας που μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την πολιτική ηγεσία της χώρας, για την κατάντια της τηλεόρασης και για εμάς τους ίδιους που τα βλέπουμε. Μας λείπει επίσης όταν το κόμμα του, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί το επίθετο «ανανεωτική» στον επίσημο τίτλο του, επέλεξε να εκπροσωπηθεί στην Ευρώπη από τα εγγόνια του Μάο.

Γιατί ο Μιχάλης ήταν επίσης το πρώτο σημείο αναφοράς για την Ανανεωτική Αριστερά. Δεν ξέρω τι απέμεινε απ' αυτήν, δεν ξέρω τι θα απογίνει. Μια και το 'φερε η κουβέντα, όμως, δύο πράγματα μόνον: η αξιοπρέπεια και η συνέπεια του Παπαγιαννάκη δεν ήταν ο κανόνας σε αυτή τη μεγάλη και πονεμένη ιστορία ενός προϊόντος διχασμού, όπου ο κυνισμός, η ιδιοτέλεια και ο φανατισμός δεν βαρύνουν μόνο τη μία πλευρά. Οταν όμως ακούω, παραμονές εκλογών, ότι και εκείνοι που απομακρύνθηκαν πρέπει να συντρέξουν το κόμμα στις δύσκολες στιγμές του, θέλω να πω στους πλειοψηφούντες ότι θα ήταν πιο πειστικοί αν στην αφήγηση που διακινούν δεν κυριαρχούσε το τρίτο πληθυντικό του ρήματος «φεύγω», αλλά ακουγόταν κάπου κάπου και το πρώτο πληθυντικό τού «διώχνω». Αυτά, όμως, ας τα αφήσουμε για λιγότερο φορτισμένες περιστάσεις.

Την ημέρα που κηδέψαμε τον Μιχάλη είχε προγραμματιστεί μια εκδήλωση για τον Ελεφάντη, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Αγγελος Ελεφάντης, κι αν πάμε λίγο πιο πίσω, Φίλιππος Ηλιού. Βαριά ονόματα... Κι επειδή, βοηθούντος και του Λαζόπουλου, επικρατεί η εντύπωση ότι μόνον οι νέοι μπορούν να μας σώσουν, εφόσον οι μη νέοι αδιαφορούν, συμβιβάστηκαν και γενικώς μουχλιάζουν, επειδή μερικοί θα ήθελαν να λανσάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «Ζάρα» της πολιτικής ζωής, ας πούμε δυο λόγια για τους τρεις που έφυγαν. Ηταν αυτοί που έζησαν το '89 και τη διάψευση του ονείρου, αυτοί που κατάλαβαν ότι οι αυτοκολακευτικές και ανακουφιστικές βεβαιότητες δεν υπάρχουν πια, οι εύκολες αγωνιστικές μεγαλοστομίες είναι λόγια κούφια, κι ότι χανόμαστε, όχι επειδή μας έχει στην μπούκα ο Πρετεντέρης, αλλά γιατί οι παλιές λύσεις έπαψαν να ισχύουν και οφείλουμε επειγόντως να ξανασκεφτούμε τα δύσκολα. Δεν έδωσαν και οι τρεις τις ίδιες απαντήσεις, συχνά διαφώνησαν, αλλά μεταξύ τους υπήρχε μια ιδιότυπη συμπόρευση, μια αλληλεγγύη, που πολλοί την απέδωσαν, λανθασμένα, μόνο στην προσωπική φιλία. Τι τα θέλετε, κανείς δεν διαλέγει πότε θα γεννηθεί. Ισως θα τους ήταν πιο βολικό να βρίσκονταν κι αυτοί στους παιδικούς σταθμούς όταν ο κόσμος γύρισε ανάποδα, γιατί τότε θα μπορούσαν να επαναλάβουν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, ότι όλα αυτά τα δυσάρεστα ανήκουν στο παρελθόν και δεν τους αφορούν. Ομως αλλιώς ήρθαν τα φύλλα.

Δεν θέλω να μιλήσω για τις ικανότητες, το ήθος και τη συνέπεια του Μιχάλη. Ειπώθηκαν ήδη πολλά και διαισθάνομαι τον κίνδυνο να εκληφθούν τα λόγια μου ως εγκώμια που επιβάλλει το τελετουργικό. Σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, όμως, δεν θα τον ξεχάσω ποτέ, γιατί μου έμαθε με τη στάση του ότι άλλο αριστερός κι άλλο οπαδός της Αριστεράς. Και γιατί από τότε, παλιά, από τα φοιτητικά μας χρόνια, ήταν το αστέρι μας.

giorgios είπε...

Σε πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρικές συσκευές υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν οι 47.000 τόνοι που συνελέγησαν και ανακυκλώθηκαν από την «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», το συλλογικό σύστημα διαχείρησης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και πέντε χρόνια.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον εθνικό στόχο των 44.000 τόνων ετησίως, που αντιστοιχούν σε 4 κιλά ανά κάτοικο. Παρ' όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδόσει νέα οδηγία, η οποία θα ισχύσει σε τέσσερα χρόνια από τώρα και με την οποία θα επαναπροσδιορίζεται η ετήσια ποσότητα ανακύκλωσης ανά κάτοικο στα 10 κιλά.

Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», κ. Ελευθεράκης και κ. Αλούκος, αρνητική είναι η στάση των δήμων, αν και έχουν εξοπλιστεί με κάδους και κοντέϊνερ από την εταιρεία, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται ακόμα στο θέμα της συλλογής των συσκευών, στο οποίο προστίθενται και οι γυρολόγοι, που, αν και μαζεύουν παλιές συσκευές από τις γειτονιές, δεν τις παραδίδουν για ανακύκλωση.

giorgios είπε...

Η Βολιβία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε δια νόμου τη χρήση ζώων σε τσίρκο. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη σχετική νομοθεσία που όμως δεν προστατεύει τα ζώα που ανήκουν στην πανίδα της χώρας.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιουλίου, η χρήση ζώων στα τσίρκο «συνιστά πράξη σκληρότητας». Οι ιθύνοντες των τσίρκο έχουν ένα έτος προκειμένου να συμμορφωθούν με το νόμο. Οι αρχές επιδιώκουν με το νόμο να διασφαλίσουν ότι τα τσίρκο δεν θα εξοντώσουν τα ζώα που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν.

Ο νόμος προτάθηκε κατόπιν μυστικής έρευνας από την ΜΚΟ «Animal Defenders International», η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, κατά την οποία διαπιστώθηκε σωρεία παραβιάσεων και κακοποιήσεων ζώων σε τσίρκο που λειτουργούν στη Βολιβία. Ο πρόεδρος της ADI χαρακτήρισε το νόμο «ριζοσπαστικό».

giorgios είπε...

Η πρώτη υπεράκτια αιολική φάρμα της Γερμανίας ξεκίνησε τη λειτουργία της, μετά από ένα χρόνο καθυστέρησης και 60 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί για την κατασκευή της. Αυτή η αιολική φάρμα, όμως, αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί της Γερμανίας για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η ηλεκτρική ενέργεια από το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας άρχισε να διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο την περασμένη Τετάρτη, όταν οι τρεις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που βρίσκονται 45 χλμ. Βόρεια της νήσου Borkum στη Βόρεια Θάλασσα, τέθηκαν σε λειτουργία.
Οι τρεις ανεμογεννήτριες είναι πραγματικά τεράστιες. Ο κάθε πύργος υψώνεται 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ενώ τα πτερύγια του έχουν άνοιγμα περισσότερα από 160 μέτρα. Κάθε μία από τις ανεμογεννήτριες είναι ικανή να παράγει 5 μεγκαβάτ ενέργειας ανά έτος. Το αρχικό τρίο θα συμπληρωθεί αργότερα μέσα στο χρόνο από άλλες 9 ανεμογεννήτριες. Οι 12 αυτές ανεμογεννήτριες αναμένεται να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύπτουν τις ανάγκες 50.000 σπιτιών.
Το πρόγραμμα, με τον τίτλο Alpha Ventus, συγχρηματοδοτείται από τους γερμανικούς κολοσσούς παραγωγής ενέργειας Vattenfall, E.on, και EWE. Η Κατασκευή ξεκίνησε το 2007 και το τελικό κόστος έφτασε τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί ποσό 190 εκατ. ευρώ. Οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή πέρσι καθυστέρησαν το έργο για σχεδόν ένα χρόνο.
Η Γερμανία θεωρείται παγκοσμίως μία εκ των ηγετών της παραγωγής ενέργειας μέσω αιολικών συστημάτων στη στεριά και αυτό είναι το πρώτο της υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Η Αγγλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ήδη διαθέτουν θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ήδη κατασκευάζονται ή σχεδιάζεται η κατασκευή και άλλων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα από τη Γερμανία.
Η Γερμανία διαθέτει ήδη περίπου 20.000 αιολικά πάρκα στη στεριά, κατακτώντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ. Οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον. Η ενέργεια που παράγεται από προγράμματα όπως το Alpha Ventus, επιδοτούνται από την γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την υποστήριξη στην βιομηχανία αιολικής παραγωγής ενέργειας.

giorgios είπε...

«Ψεύτικα δέντρα», τα οποία μπορούν να «φυτευτούν» στη Βρετανία, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κατά μήκος των μεγάλων οδικών αρτηριών, θα είναι σε θέση να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άθρακα από την ατμόσφαιρα.


Οι επιστήμονες που μελέτησαν το θέμα προσθέτουν ότι ένα συνθετικό δέντρο, το οποίο θα μοιάζει με ανεμογεννήτρια, θα μπορεί να απορροφά δέκα τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ημερησίως. Έτσι, κατά τους ειδικούς, θα είναι χιλιάδες φορές περισσότερο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από ένα αληθινό δέντρο.


Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση CO2 από την ατμόσφαιρα.


Τα δέντρα τα οποία προτείνουν οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί θα καλύπτονται από συνθετικά υλικά που απορροφούν CO2 και στη συνέχεια θα το αποθηκεύουν σε υπόγειες ειδικές εγκαταστάσεις.

giorgios είπε...

Η αμερικανική εταιρεία First Solar Inc. σκοπεύει να κατασκευάσει στην Κίνα τη μεγαλύτερη μονάδα ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την κινεζική κυβέρνηση, η First Solar θα κατασκευάσει, μέχρι το 2019, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2 γιγαβάτ - ικανής να δώσει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου τρία εκατομμύρια κινεζικά νοικοκυριά - στην Πόλη Ορντος, στην εσωτερική Μογγολία. Η μονάδα θα είναι περί τις τριάντα φορές μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες μονάδες στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της First Solar. Το κόστος ενός αντίστοιχου προγράμματος στην νοτιοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ θα ανερχόταν σε περίπου 6 δισ. δολάρια.

Το σχέδιο της First Solar αποτελεί μέρος του προγράμματος του Πεκίνου να παράγει, το 2010, το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και το 15% το 2020, στο πλαίσιο της προσπάθειας του να καλύψει την αύξηση της ζήτησης η οποία έχει καταστήσει την ασιατική χώρα τον μεγαλύτερο ρυπαντή στον πλανήτη.

giorgios είπε...

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, μια εγκατάσταση με 91 ανεμογεννήτριες που καταλαμβάνει έκταση 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στη Βόρεια Θάλασσα, 30 χλμ από τις δυτικές ακτές της Δανίας.

Το πάρκο Horns Rev 2 θα καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 200.000 νοικοκυριών, ανακοίνωσε η δανική εταιρεία ενέργειας Dong Energy. Οι ανεμογεννήτριες, κατασκευής της Siemens, έχουν συνολική ισχύ 2,3 Megawatt.
μεγαβάτ ανά ώρα έκαστη.

Είναι η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική εγκατάσταση τόσο ως προς τον αριθμό των ανεμογεννητριών όσο και ως προς την έκταση, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Horns Rev 2, κόστους 469 εκατ. ευρώ, είναι το ένατο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στη Δανία από το 1991.

Στα εγκαίνια παρέστη ο ο πρίγκιπας της Δανίας Φρέντερικ καθώς και η υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Κόνι Χεντεγκαάρντ, η οποία σημείωσε ότι το έργο «επισφραγίζει τη θέση της Δανίας ως παγκόσμιου πρωταθλητή της αιολικής ενέργειας».

Οι ανεμογεννήτριες καλύπτουν σήμερα το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία.

giorgios είπε...

Από τη μία το υπέργειο Λας Βέγκας, η πρωτεύουσα της διασκέδασης, η πιο διάσημη πόλη της πολιτείας Νεβάδα και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο θέρετρο τζόγου, κατανάλωσης και διασκέδασης. Από την άλλη, το υπόγειο Λας Βέγκας, μια υπόγεια κοινότητα 700 ατόμων που έχει δημιουργηθεί στο δίκτυο υπονόμων έκτασης 350 μιλίων.

Κάτω από το πολύβουο Λας Βέγκας όπου πηγαινοέρχονται 40 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο ένας ολόκληρος κόσμος απόκληρων έχει στήσει τη δική του κοινωνία χρησιμοποιώντας ο,τι για τους επάνω είναι άχρηστο.

Όπως λέει ο Στήβεν που ζει με τη φίλη του κάτω από το Caesar’s Palace Casino «το κρεβάτι μας προήλθε από ένα σκουπιδοντενεκέ έξω από μία πολυκατοικία. Το σκουπίδι κάποιου είναι χρυσός για κάποιον άλλο».

Στους υπονόμους έχουν στηθεί ολόκληρα σπιτικά από σανίδες, στρώματα και διάφορες κατασκευές. Επίσης, δεν λείπει και μία γκαλερί τέχνης με συλλογή από γκραφίτι από ντόπιους καλλιτέχνες αλλά και από κατοίκους των σηράγγων.

Για τους υπόγειους ενοίκους αυτός είναι ο δικός τους παράδεισος ή ο Άδης. Οι περισσότεροι είναι χρήστες ουσιών, καταζητούμενοι, άστεγοι και χτυπημένοι από την οικονομική κρίση. Όμως, το Λας Βέγκας έχει κάποιο περίσσευμα να στείλει προς τα κάτω. Αντί λοιπόν να δουλεύουν σε κουζίνες ή μπαρ, κοιμούνται τη μέρα και βγαίνουν το βράδυ σε αναζήτηση κερδών που έχουν αφήσει πίσω τους αφηρημένοι και μεθυσμένοι θαμώνες.

Ο Στήβεν λέει ότι το περισσότερο που έχει βρει ποτέ είναι 997 δολάρια σε ένα μηχάνημα αλλά συνήθως βρίσκει κάθε βράδυ 20 δολάρια. Φυσικά δεν είναι σίγουρη η στέγη αυτή αφού εκτός από τις δηλητηριώδεις αράχνες το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι βροχές που μπορούν να πλημμυρίσουν τις σήραγγες πάρα πολύ γρήγορα. Παρ’όλα αυτά υπάρχει έλλειψη χώρου, διότι εν τω μεταξύ σ' αυτές τις σήραγγες συνωστίζονται εκατοντάδες άτομα. Οι καλύτερες μεριές έχουν πιαστεί από καιρό και οι νεοφερμένοι πρέπει να διεισδύουν όλο και μακρύτερα από αεραγωγούς και φεγγίτες, σε γωνιές εντελώς σκοτεινές και δύσοσμες, εκεί όπου δεν υπάρχει διέξοδος όταν έρχονται τα νερά.

Αυτά περιγράφονται από τον Μάθιου Ο’Μπράιαν δημοσιογράφο που δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Κάτω από το νέον: μία σειρά ρεπορτάζ με πορτρέτα από χρήστες ναρκωτικών, παίχτες τυχερών παιχνιδιών, παράνομους και ποιητές». Έζησε πολύ καιρό ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς και κατάφερε να τους φέρει στην επιφάνεια, με το βιβλίο του αλλά και προσπαθώντας να τους βρει στέγη με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών.

Όμως, για πολλούς όπως λέει ο ίδιος είναι φοβερότερη η έξοδος από το τούνελ και για αυτόν τον λόγο η πρόνοια δεν τους χορηγεί προμήθειες. Μόνον την περασμένη χρονιά ο αριθμός αστέγων αυξήθηκε στις ΗΠΑ 12%. Το δημοτικό συμβούλιο του Λας Βέγκας αποφάσισε το 2006 να περιορίσει τα δωρεάν συσσίτια για άνεργους κι άστεγους στα πάρκα της πόλης, μέτρο που ωστόσο δεν εφαρμόστηκε λόγω της έντονης αντίδρασης οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

giorgios είπε...

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Νότια Κορέα, κατάφερε να φτιάξει τα πολυμερή σώματα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των καθημερινών πλαστικών μέσω της βιομηχανικής και όχι με την παραδοσιακή μέθοδο που απαιτεί τη χρήση χημικών με βάση το πετρέλαιο.

Θεωρείται ότι η τεχνική μπορεί να επιτρέψει την παραγωγή, του φιλικού προς το περιβάλλον, πλαστικού που είναι βιοδιασπάσιμο και χαμηλό στην τοξικότητα.

Η έρευνα εστίασε στο οξύ Polylactic (PLA), ένα βιο-βασισμένο πολυμερές σώμα που αποτελεί μέχρι στιγμής το «κλειδί» για την παραγωγή πλαστικών μέσω φυσικών και ανανεώσιμων πόρων. Τα πολυμερή σώματα είναι μόρια που βρίσκονται στη καθημερινή ζωή υπό μορφή πλαστικού και λάστιχου.

«Η ιδέα της παραγωγής των πολυμερών σωμάτων από την ανανεώσιμη βιομάζα έχει προσελκύσει την προσοχή μας, λόγω των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων και της εξάντλησης του ορυκτού πλούτου. Το PLA θεωρείται καλή εναλλακτική λύση των βασισμένων στο πετρέλαιο πλαστικών, δεδομένου ότι είναι βιοδιασπάσιμο και έχει χαμηλή τοξικότητα στους ανθρώπους,» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ο καθηγητής Sang Yup Lee.

Μέχρι τώρα το PLA έχει παραχθεί σε δύο στάδια, τα οποία περιλαμβάνουν ζύμωση και χημική διαδικασία του πολυμερισμού, η οποία είναι και σύνθετη και ακριβή. Η ομάδα των καθηγητών μετά από αρκετά πειράματα και δοκιμές κατάφερε να δημιουργήσει το οξύ με μια μέθοδο ενός σταδίου.

«Με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που συνδυάζει τη μεταβολική εφαρμοσμένη μηχανική και την ενζυμική εφαρμοσμένη μηχανική, έχουμε αναπτύξει μια αποδοτική "one-step" διαδικασία παραγωγής του PLA», είπε επί του θέματος ο κος Lee.

«Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω κυρίως του φαινομένου του θερμοκηπίου μας ωθούν να αναπτύξουμε τις βιώσιμες διαδικασίες που θα βασίζονται στους ανανεώσιμους πόρους,» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο KAIST στη Σεούλ και η κορεάτικη χημική εταιρία LG Chem δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό «Biotechnology and Bioengineering».