Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Δημοτικά

Εδώ συζητάμε ό,τι αφορά θέματα του Δήμου Ελευσίνας

32 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Ολοι θυμόμαστε τα γεγονότα μπροστά στις εγκαταστάσεις της εταιρίας SINTRA στην παραλία της Ελευσίνας το καλοκαίρι του 2007. Εξ’ άλλου, πορόσφατα ο κύριος Ρούσης επανήλθε στο θέμα σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «ΘΡΙΑΣΣΙΟ» αφήνοντας σαφής αιχμές για συμβιβασμό της Δημοτικής Αρχής με αντάλλαγμα τις χορηγίες για τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ. Σαφώς και καλώς έπραξε η Δημοτική αρχή και αποδέχθηκε την όποια χορηγία της εταιρίας. Δεν είναι χρήματα που μας χαρίζουν. Είναι λίγα από τα χρήματα που μας χρωστούν για την κυριολεκτικά αιώνια παρουσία τους στην πόλη της Ελευσίνας. Το θέμα είναι τι έχουμε καταφέρει σε σχέση με τον τελικό στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την οριστική απομάκρυνση της εταρίας από την περιοχή.
Το χρονικό διάστημα που πέρασε έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στο θέμα αυτό και δυστυχώς οι εξελίξεις είναι εις βάρος της πόλης μας. Και το λέω αυτό γιατί έως σήμερα κανένας από τους όρους που είχε θέσει το καλοκαίρι του 2007 η Δημοτική Αρχή δεν έτυχε αποδοχής από την μεριά της εταιρίας. Οι πάγιες θέσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν:
1. Να αποσυρθεί η προσφυγή που έχει υποβάλλει η εταιρία στο ΓΠΣ, σύμφωνα με την οποία η περιοχή αποχαρακτηρίζεται από βιομηχανική και ουσιαστικά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνσή της.
2. Να ορισθεί από την εταιρία χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης πριν την πάροδο της 12ετίας που ορίζει ο νόμος
3. Για όσο διάστημα παραμείνει εκεί η εταιρία να μην εκφορτώνονται πλοία και να μην αποθηκεύονται διαλύτες και εύφλεκτα υλικά.
Σήμερα, μετά από 15 μήνες έχει διαμορφωθεί το εξής σκηνικό.
1. Η εταιρία δεν αποσύρει την προσφυγή στο ΓΠΣ και ουσιαστικά αρνείται να αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες.
2. Δεν έχει ορίσει κανένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης
3. Μετά την σκανδαλώδη αλλαγή της γνωμοδότησης του Κεντικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) η Περιφέρεια Αττικής εγκρίνει νέους Περιβαλλοντικούς Ορους για την εταιρία, δηλαδή την αδειοδοτεί μέτρι το 2013.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι παρά την νέα αδειοδότηση της εταιρίας, έχουν αποσυρθεί από την περιοχή τα εύφλεκτα και πολύ έυφλεκτα υλικά καθώς και οι διαλύτες. Ωστόσο με μία πιο προσεκτική μελέτη της απόφασης της περιφέρειας, διαπιστώνει κανείς τα ακόλουθα:
1. Παρά το γεγονός ότι έχουν αποσυρθεί από τα υλικά που θα αποθηκεύονται τα εύφλεκτα και οι διαλύτες στην παράγραφο Δ, εδάφιο 3 της απόφασης αναφέρεται ότι «Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση άλλων υλικών πλην των αναφερομένων στην παράγραφο Α1, χωρίς την έγκριση του ΥΠ.ΠΟ.» Αυτό απλά σημαίνει ότι με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, μπορούν να αποθηκευτουν άλλα υλικά, άρα και οινόπνευμα και διαλύτες.
2. Στην παράγραφο Δ6 αναφέρεται ότι «Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση (επισκευές, συντήρηση, ΠΡΟΣΘΗΚΗ κλπ) χωρίς να ζητηθεί η έγκριση του ΥΠΠΟ δια των αρμοδίων υπηρεσιών του». Μένει δηλαδή ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της αποθηκευτικής ικανότητας της εγκατάστασης με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και ΜΟΝΟ!!!!!!
3. Στην παράγραφο Δ13 αναφέρεται ότι «ο διαχωρισμός των διαδοχικών προιϊόντων, τα οποία παραλαμβάνονται από τα πλοία μέσω κοινής σωληνογραμμής, να γίνεται μέσω πεπιεσμένου αέρα, ο οποίος τελικά να διοχετεύεται στις δεξαμενές χωρίς να εκτονώνεται στην ατμόσφαιρα». Επομένως δεν απαγορεύεται η τροφοδοσία της μονάδας με πλοία παρά το γεγονός ότι το αντλιοστάσιο της εταιρίας είναι παράνομο και ότι η προβλήτα δεν πληρεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε κάνει ούτε 1 βήμα μπροστά και ότι τόσο η εταιρία όσο και τα αρμόδια Υπουργεία μας κοροϊδεύουν.
Είναι λοιπόν απαραίτητο ΑΜΕΣΑ τόσο ο Δήμος όσο και η Νομαρχία να προσβάλουν την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων της εταιρίας. Τι άλλο να περιμένουμε; Δεν έχουμε απέναντί μας κάποιους που σέβονται την πόλη που τους φιλοξενεί επί 1 αιώνα. Και δεν υπάρχει άλλη λύση.

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Θα ήθελα να συμφωνήσω απόλυτα με τον Δημήτρη τον Παπαδόπουλο, έχει απόλυτο δίκιο σε όλα αυτά τα οποία λέει αυτοί το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να μας τρελάνουν.Σαφώς και καλά έκανε η δημοτική αρχή Και αποδέχτηκε τη χορηγία της εταιρείας.Αλλά εμείς σαν δημοτική αρχή έχουμε βάλει ένα στόχο ο οποίος είναι και πρωταρχικώς η απομάκρυνση της εταιρείας από την περιοχή την οποία εδρεύει και έχει δραστηριότητες.Και η περιοχή αυτή δεν είναι άλλη από την επιβαρημένη Ελευσίνα.Με τη λογική αυτή όλες οι εταιρείες που έχουν ασελγήσει εις βάρος της Ελευσίνας και του λαού της δεν έπρεπε να πληρώνουν καμία χορηγία σε κανέναν απολύτως.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Χαίρομαι Αντώνη που συμφωνείς με τα όσα αναφέρω. Είναι όμως γεγονός ότι η Δημοτική Αρχλη αλλά και η Νομαρχία εχουν καθυστερήσεί.
Και αυτό γιατί ο νόμος δίνει 30 ημέρες περιθώριο από την έκδοση της απόφασης να μπορέσει κάποιος; να την προσβάλει. Η απόφαση έχει εκδοθεί στις 22/9/2008 και τίποτα δεν έγινε. Ούτε κάν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια να προσβάλλουμε την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 60 ημερών από την έκδοσή της. Τελική ημερομηνία δηλαδή είναι η 20η Νοεμβρίου. Αν θέλουμε να γλιτώσουμε την εδραίωση της εταιρίας στην περιοχή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Χαίρομαι Αντώνη που συμφωνείς με τα όσα αναφέρω. Είναι όμως γεγονός ότι η Δημοτική Αρχλη αλλά και η Νομαρχία εχουν καθυστερήσεί.
Και αυτό γιατί ο νόμος δίνει 30 ημέρες περιθώριο από την έκδοση της απόφασης να μπορέσει κάποιος; να την προσβάλει. Η απόφαση έχει εκδοθεί στις 22/9/2008 και τίποτα δεν έγινε. Ούτε κάν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα περιθώρια να προσβάλλουμε την απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 60 ημερών από την έκδοσή της. Τελική ημερομηνία δηλαδή είναι η 20η Νοεμβρίου. Αν θέλουμε να γλιτώσουμε την εδραίωση της εταιρίας στην περιοχή.

GGK είπε...

Είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ δύο νέων που συμμετέχουν στα κοινά μέσα απο τον ίδιο δημοτικό σχηματισμό.
Είναι αισιόδοξο να διαβάζεις τις ανεπιτήδευτες απόψεις,μέσα απο τις οποίες διακρίνεται η ανιδιοτέλεια,το αγωνιστικό πνεύμα και η περιβαλλοντική ευαισθησία.
Γιατί το πρόβλημα της "sintra"δέν είναι απλά περιβαλλοντικό,είναιΕΚΡΗΚΤΙΚΟ.
Πολλά όμως τα ερωτήματα και οι απορίες που προκύπτουν απο την συνομιλία των δύο καλών φίλων και συμπολιτών.
Μικρός ο χώρος του blog,όμως θα το τολμήσω.Πχ,σαφώς και δεν πρέπει να είμαστε κατά των διαφανών "χορηγειών" όμως τί σημαίνει η αποδοχή χορηγίας στο μέσον μιάς δικαστικής διαμάχης με τον χορηγό με διακύβευμα την ασφάλεια της πόλης απο μιά βιβλική καταστροφή;
-Ποιές αποφάσεις έχουν παρθεί και απο ποιά κέντρα απορρέουν;
-Είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαβουλεύσεων,ή απόφαση ενός ή μιάς κάστας ανδρών και γυναικών;Και άν είναι συλλογικές οι αποφάσεις πώς προκύπτει ένας τέτοιος προβληματισμός;
-Βάζουμε στο ίδιο "τσουβάλι"σε ότι αφορά το μέγεθος ,tην ιστορία, την δυσκολία ανατροπής ενός επιχειρηματικού status, το πρόβλημα sintra"με την οχλούσα περιβαλλοντικά καταστροφική,αλλα ιστορικά επιχειρηματικά και επαγγελματικά συνδεδεμένη με όλους μας εταιρία του ΤΙΤΑΝΑ";
Σε κάθε σκέψη ή ενέργειά μας χρειάζεται η αντικειμενική ισορροπία και λογική.
Η σχέση κοινωνίας βιομηχανίας, δέν μπορεί να αναλυθεί μέσα απο ένα blog.H προστασία της πόλης,της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ ΕΊΔΟΣ.
Ομως και η σχέση κοινωνίας βιομηχανίας,πρέπει να μπεί σε βάσεις αμοιβαίου σεβασμού και γόνιμης ουσιαστικής και όχι πελατειακής συνεργασίας.
Ενα διαρκές forum καθημερινής επικοινωνίας και διαβούλευσης ΄για κάθε πρόβλημα,έπρεπε απο χρόνια να υπάρχει.Ο άκρατος ακτιβισμός ή αντίστοιχα η χορηγική επετεία,βλάπτουν σοβαρά καί την πόλη και την ομαλή βιομηχανική εξέλιξη.Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία ημερίδα με θέμα "κοινωνία βιομηχανία"σχέση ζωής; ή καταστροφής;

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Δημήτρη το ξέρω ότι συμφωνούμε, αλλά θα ήθελα να σου πω όπως και εσύ πολύ καλά γνωρίζεις, αυτά τα θέματα συζητούνται μέσα στη δημοτική ομάδα και παίρνονται κάποιες αποφάσεις ,που δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή να εκθέσω η να προβάλω προς τα έξω,
τις απόψεις της δημοτικής ομάδας. Να είσαι σίγουρος όμως ότι η δημοτική αρχή έχει και τη βούληση και το έχει δείξει και στην πράξη, γιατί κάποιοι άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα για το θέμα της sintra , ότι θέλει πρέπει και μπορεί να τελειώσει το θέμα της sintra!Τώρα όσον αφορά το σχόλιο του αγαπητού φίλου Γρηγόρη θα ήθελα να πω ότι με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να παίρνουμε από τις πετρελαιοβιομηχανίες τα τέλη πετρελαιοειδών ,που είναι ένα σημαντικότατο ποσό και βοηθάει για την ανάπτυξη της πόλης. Γιατί και με τα ΕΛΠΕ , πρώην Πετρόλα, είμαστε στη δικαστική διαμάχη. Τώρα όσον αφορά για τα κέντρα αποφάσεων πριν από δύο χρόνια είχαμε εκλογές στην πόλη μας και ο λαός ψήφισε τη δημοτική αρχή τη συγκεκριμένη αυτή που υφίσταται τώρα. Οπότε αυτή η δημοτική αρχή σαφώς και διαβουλεύεται και αποφασίζει ύστερα από διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αφορούν τα θέματα τα συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα σκοτεινό κέντρο αποφάσεων.

GGK είπε...

Με όλο το σεβασμό και την εκτιμησή μου οφείλω δύο επισημάνσεις διευκρινήσεις προς το αγαπητό Αντώνη.
α)Τα τέλη πετραιλαιοειδών είναι θεσμοθετημένο έσοδο και αποτελεί μεγάλη επιτυχία των τοπικών ΟΤΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΡΗΓΕΙΑ.
Β)Σέβομαι καθε δημοκρατικά εκλεγμενο αντιπρόσωπο και φορέα ιδιαίτερα όταν με κάποιους έχω μακρόχρονους στενους δεσμούς.
Μην ξεχνάμε οτι όλοι και ιδιαίτερα οι εκλεγμένοι κρίνονται και κρινόμαστε. Κανείς δέν κυβερνάει ελέω θεού ούτε και λαού.
Η καλοπροαίρετη και χωρίς εμπάθεια και σκοπιμότητες κριτική,μόνο θετικά στοιχεία έχει να προσφερει στο δύσκολο έργο κάθε εκλεγμένου.
Χαίρομαι για την επικοινωνία μας αυτή.

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Αγαπητέ μου Γρηγόρη τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Έχω απόλυτο σεβασμό απέναντι στο πρόσωπό σου και πιστεύω να το γνωρίζεις αυτό! !Πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά άλλωστε αφού γνωριζόμαστε και από παλιά, όταν εσύ υποστήριζες κάποιο πολύ συγγενικό μου πρόσωπο οποίο και αυτό σέβομαι και αγαπώ Βαθύτατα. Δεν ξέρω αν το θυμάσαι Γρηγόρη μου αλλά εγώ τότε ήμουν με κοντά παντελονάκια. Δεν είναι κακό όμως να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να μη συμφωνούμε στα πάντα! Άλλωστε μέσα από την επικοινωνία και τον εποικοδομητικό διάλογο επέρχεται η σύνθεση απόψεων, Κάτι το οποίο είναι απόλυτα δημοκρατικό κατά την γνώμη μου ! Εδώ θα είμαστε λοιπόν και πιστεύω ότι έχουμε πολλά μπροστά μας στα οποία θα συμφωνήσουμε ,και σε λιγότερα θέλω να πιστεύω θα διαφωνήσουμε!

giorgios είπε...

Σαν το κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων

Πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και της Οργάνωσης των Φαρμακοποιών του Κόσμου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος εξήγγειλε μηδενική αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι με το πρόγραμμα αυτό καθιερώνεται το κοινωνικό φαρμακείο, κατά το πρότυπο του κοινωνικού παντοπωλείου, που λειτουργεί ήδη. Οι δικαιούχοι είναι όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, όπως και άστεγοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες.

Το κοινωνικό φαρμακείο θα διαθέτει φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, ενώ θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Τα δικαιολογητικά εγγραφής θα είναι βεβαίωση ταυτότητας του δικαιούχου, η βεβαίωση από το ασφαλιστικό ταμείο ότι δεν είναι ασφαλισμένος και εκκαθαριστικό εφορίας ότι δεν έχει εισοδήματα.

Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε τη λειτουργία της αθηναϊκής αγοράς, στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Βαρβακείου, όπου θα βρίσκεται και το κοινωνικό φαρμακείο, με τη βοήθεια του Συλλόγου Ιδρύματος Φίλων των Αστέγων και θα παρέχονται στην ίδια κοινωνική ομάδα ρούχα και υποδήματα.

giorgios είπε...

«Φέσι» άνω των 200 εκατ. ευρώ -και μάλιστα χωρίς τις προσαυξήσεις- έχουν φορέσει στην ΕΥΔΑΠ οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, ποσόν που αν υπήρχε στα ταμεία της εταιρείας θα αρκούσε για να χρηματοδοτηθούν οι τέσσερις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της Ανατολικής Αττικής. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας τορπιλίζεται όμως και από το Δημόσιο, που χρόνια τώρα δεν καταβάλλει θεσμοθετημένους πόρους. Το κρατικό «φέσι» υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.


Στον κατάλογο των κακοπληρωτών φιγουράρουν όλοι οι δήμοι της Αττικής. Από αυτούς οι 68 έχουν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, με «πρωταθλητές» τα Μέγαρα, που χρωστά απάνω από 14 εκατ., την Αρτέμιδα (12,9 εκατ.) και τα Ανω Λιόσια (12,2 εκατ.). Αλλοι 19 δήμοι, με οφειλές 29,3 εκατ. ευρώ, έχουν κάνει διακανονισμό και εξοφλούν τα χρέη τους με δόσεις. Ωστόσο τρεις δήμοι, η Ηλιούπολη, ο Κορυδαλλός και το Χαϊδάρι, έχουν κάνει ρύθμιση και απλώς δεν πληρώνουν. Οι υπόλοιποι οφείλουν μικρότερα ποσά, που αθροιζόμενα όμως αυξάνουν το συνολικό χρέος κατά 500.000 ευρώ. Η «Ε» προσπάθησε να μιλήσει με πολλούς από τους οφειλέτες δημάρχους, αλλά όλοι απέφυγαν να απαντήσουν.

Το «μυστικό» είναι απλό... Δήμοι που ανήκουν στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ απλώς δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς νερού για τους οργανισμούς του δήμου (ΚΑΠΗ, νηπιαγωγεία κ.λπ.), ακόμη και για τα δημαρχεία τους! Ανάμεσά τους φιγουράρει ο Δήμος Αθηναίων, με οφειλές της τάξης των 1,6 εκατ. ευρώ, η Παιανία (3,9 εκατ. ευρώ) η Ερυθραία (2,2 εκατ. ευρώ).

Το πρόβλημα είναι πιο οξυμμένο σε δήμους που έχουν τοπικά δίκτυα και προμηθεύονται νερό από την ΕΥΔΑΠ μέσω κεντρικών κρουνών. Οι περισσότεροι φαίνεται ότι έχουν δει τους λογαριασμούς νερού σαν σανίδα σωτηρίας στην οικονομική τους στενότητα. Εισπράττουν κανονικά τα τέλη ύδρευσης από τους δημότες αλλά δεν εξοφλούν τις οφειλές τους και διαθέτουν τα κονδύλια για την κάλυψη άλλων αναγκών στις περιοχές τους. Ορισμένοι μάλιστα έχουν επιβάλει και πρόσθετα τέλη για τα νέα έργα που εκτελεί στο δήμο τους η ΕΥΔΑΠ. Και αυτά έχουν την ίδια κατάληξη...

Ο Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Καλυβίων και επί σειράν ετών πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αλλά έχει κάνει διακανονισμό και εξοφλεί κανονικά τις δόσεις του. «Τέσσερις είναι οι λόγοι που οι περισσότεροι δήμοι δεν μπορούμε να ξοφλήσουμε τις οφειλές μας», μας είπε και τους απαρίθμησε:

1. ΤΙΜΗ. Μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις της ΕΥΔΑΠ προς τους δήμους. Από το 2001 και μέσα σε μια τριετία το τιμολόγιο αυξήθηκε κατά 121%! Τα τελευταία χρόνια τα τιμολόγια αναπροσαρμόζονται κατά 5%, περίπου. Η εταιρεία χρεώνει το νερό που χορηγεί κεντρικά στο δήμο με 55 λεπτά ανά κυβικό. Ο δήμος, που επωμίζεται το κόστος συντήρησης του δικτύου και διαθέτει πάνω από 20 υπαλλήλους σε αυτό τον τομέα, χρεώνει τους δημότες με κλιμακωτό τιμολόγιο, ανάλογο με αυτό που ισχύει στην πρωτεύουσα και ξεκινά από 62 λεπτά ανά κυβικό για χαμηλές καταναλώσεις.

2. ΑΠΩΛΕΙΕΣ. Το δίκτυο, που ήταν ιδιωτικό και πέρασε στη συνέχεια στους δήμους, έχει απώλειες νερού από 25 έως και 40%. Είναι σημαντικές ποσότητες που δεν εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δημοτών και επομένως επιβαρύνουν τα ταμεία των δήμων.

3. ΧΡΟΝΟΣ. Υπάρχει μια χρόνια ανακολουθία στους λογαριασμούς. Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ μετρούν την κεντρική τροφοδοσία κάθε μήνα και κοινοποιούν τις καταναλώσεις στο δήμο τις επόμενες 40 ημέρες. Ο δήμος όμως για λόγους οικονομίας μετρά ανά τρίμηνο και στέλνει το λογαριασμό ένα μήνα αργότερα, δίνοντας μια εύλογη προθεσμία ένα μήνα στους δημότες να ξοφλήσουν. Αυτό σημαίνει ότι από την ώρα που θα έρθει ο λογαριασμός στο δήμο μέχρι την εξόφλησή του από τον καταναλωτή μπορεί να περάσουν έως και 8 μήνες. Ο δήμος, για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, θα πρέπει να πληρώνει από τα ταμεία του, πράγμα δύσκολο έως αδύνατο.

4. ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ. Ο δήμος είναι μια αρχή κοντά στον δημότη και με δυσκολία παίρνει σκληρά μέτρα, όπως διακοπή σύνδεσης και αφαίρεση ρολογιών. Ετσι, οι κακοπληρωτές οφείλουν στον Δήμο Καλυβίων πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, σχεδόν το ύψος των καθυστερούμενων χρεών προς την ΕΥΔΑΠ.

giorgios είπε...

Τετρακόσιοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών «ΑΚΡΙΒΕΙΑ-STOP» και διαδήλωσαν το Σάββατο το πρωί, έξω από την κεντρική πύλη των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ), στον Ασπρόπυργο.


Οι διαδηλωτές ζητούσαν να σταματήσουν η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια των πετρελαιοειδών.

Η άτυπη πολιορκία της κεντρικής πύλης κράτησε περίπου 3 ώρες. Εμποδίστηκε η κίνηση των βυτιοφόρων και οι διαδηλωτές διεκδίκησαν επίδομα θέρμανσης 1.000 ευρώ για όλους.


Τα μέλη των «Επιτροπών Ακρίβειας» κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί τη γλώσσα της υποκριτικής. Παρουσιάζεται άτολμη και ανίσχυρη εμπρός στα καρτέλ των διυλιστηρίων και των εταιρειών της διακίνησης πετρελαιοειδών. Τις αφήνει, όπως τις τράπεζες, να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να εφαρμόζουν καρτέλ καυσίμων».

«Οι εταιρείες Shell και ΒΡ», τόνισε το μέλος της επιτροπής Χρ. Καραμάνος, «καταδικάστηκαν για δημιουργία καρτέλ και αθέμιτου ανταγωνισμού το 2007, με το ποσό των 107 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά δεν έχουν απαιτηθεί.

Στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει το αδύναμο τμήμα των πολιτών. Αν επιδείξει τόλμη και απαιτήσει την καταβολή προστίμων του καρτέλ πετρελαιοειδών, που επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού, έχει λύσει το πρόβλημά της. Θα βγει δε κερδισμένη κατά 7 εκατ. ευρώ. Τι περιμένει, λοιπόν;».

Οι διαδηλωτές των επιτροπών ακρίβειας τόνισαν ακόμη ότι οι εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους κατά 27%, οι εφοπλιστές παίρνουν το πετρέλαιο αφορολόγητο και οι κρατικοί φόροι αποτελούν το 55% της τελικής τιμής της βενζίνης, «άρα η αγανάκτηση για την καθημερινή κλοπή του εισοδήματός μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη».

«Η ενθουσιώδης υποστήριξη της κίνησης αυτής από χιλιάδες διερχόμενους οδηγούς δείχνει πως από εδώ και στο εξής ο δρόμος της ενεργοποίησης είναι ο μόνος τρόπος για να ακούσουν τη φωνή μας και να μας πάρουν στα σοβαρά».

Τέλος, ζήτησαν μειώσεις του ΦΠΑ στα είδη κατανάλωσης και στα τρόφιμα, μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα, «πάγωμα» στα κρατικά τιμολόγια ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ και στηρίξη στα χαμηλά στρώματα. *

GGK είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Θύμα της οικονομικής κρίσης πέφτει και ο Καποδίστριας 2.
Η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση την οποία ευαγγελίζονταν ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πάει .... «περίπατο».
Τα Κυβερνητικά σχέδια για την δραστική μείωση των Δήμων και των Νομαρχιών αναβάλλονται για το .... απώτερο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚτΕ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις με βάση τις οποίες οι το θέμα "μεταρρύθμιση" παγώνει.
Ως βασική αιτία για την σχετική εξέλιξη θα παρουσιαστεί η αδυναμία του οικονομικού επιτελείου λόγω της διεθνούς κρίσης, να ανταπεξέλθει στην εξασφάλιση του αναγκαίου κονδυλίου για την οικονομική στήριξη του προγράμματος.

ΝΤΟΜΙΝΟ

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έχει λάβει το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προκειμένου να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες για την αναβολή κάθε συζήτησης που αφορά συνενώσεις σε δήμους και νομαρχίες.
Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν θα δημιουργήσουν ντόμινο στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό εδώ και αρκετούς μήνες καθώς απομένει δια στόματος του Προκόπη Παυλόπουλου τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ είχε δεσμευτεί ότι το σχέδιο προχωρά και μάλιστα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα είχε καταθέσει σε κείμενο την βασική δομή των σκέψεων της Κυβέρνησης.
Η δέσμευση αυτή ήταν άλλωστε και η αφορμή να αναβληθεί το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη, καθώς η μεταρρύθμιση θα αποτελούσε το βασικό θέμα συζήτησης.

Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε παραλείψει και στην συνάντηση να τους τονίσει ότι δεν θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση αν δεν έχει την συναίνεση των Δημάρχων, ενώ το οικονομικό πρόγραμμα που θα στήριζε τον δεύτερο Καποδίστρια είχε υπογραμμίσει ότι αυτό αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση.

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία, την απροθυμία των κομμάτων να μπουν στον διάλογο και στις αποστομωτικές απαντήσεις των ΤΕΔΚ «καλό το σχέδιο των συνενώσεων αλλά όχι για τον νομό μας», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται ότι είχε πολλές επιλογές.
Σε παρασκηνιακό επίπεδο οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σε επαφές που είχε με κυβερνητικά στελέχη διεμήνυσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και ο ίδιος προσωπικά δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η συζήτηση για τον Καποδίστρια 2 από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει βάρος σε άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

ΕΤΟΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ

Στην συνεδρίαση του Δ. Σ. της ΚΕΔΚΕ, την Τρίτη, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση, προκειμένου να υποβαθμιστεί ή ακόμη και να βγει από βασικό θέμα συζήτησης του τακτικού συνεδρίου η διοικητική μεταρρύθμιση.
Κύκλοι του υπουργείου εσωτερικών αναφέρουν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να ενημερώσει ο ίδιος τους Δημάρχους για τις εξελίξεις που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση στην απόφαση αναβολής της μεταρρύθμισης.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Νοέμβρη.

Πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ακόμα και αν το θέμα των συνενώσεων βγει από την ατζέντα του ετήσιου συνεδρίου, πολλοί δήμαρχοι θα το θέσουν προς συζήτηση, ενώ μερίδα της αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να ασκήσει κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αρκετοί από τους πράσινους Δημάρχους κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν έχει σχέδιο αλλά επιχειρούσε με τους χειρισμούς της να χειραγωγήσει πολιτικά την αυτοδιοίκηση.

GGK είπε...

. Άμεσος κίνδυνος για τους μαθητές των 2ουκαι 4ου γυμνασίου και 2ουΛυκείου, ιδιαίτερα της πρωινές ώρες που πολλοί οδηγοί είναι νυσταγμένοι ή βιαστικοί, το σημείο πρόσβασης από τις σιδηροδρομικές γραμμές Γληνού και Παγκάλου, βορειοανατολικά του σχολικού συγκροτήματος. Όχι μόνο από το επικίνδυνο πέρασμα των γραμμών, αλλά και από την κατηφορική διαδρομή στο τέλος της οποίας με την παιδική ζωντάνια και ανεμελιά, φτάνουν τρέχοντας και πέφτουν στην κυριολεξία πάνω στα διερχόμενα αυτοκίνητα, που συνήθως αναπτύσσουν και κάποια ταχύτητα στο συγκεκριμένο σημείο. Άλλος ένας λόγος εκτός από τις πρόχειρη λύση της περίφραξης ή της τοποθέτησης σαμαριού στο οδόστρωμα, να πιεστούν οι αρμόδιοι για το άνοιγμα εξόδου στην σιδηροδρομική γραμμή.
Νοέμβρης 2008

fotonio είπε...

Ανησυχία – Αταξία – Ανασφάλεια

Άλλο πράγμα το έθνος άλλο το κράτος και άλλο η πατρίδα.

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν μια χώρα διαφορετική από τις άλλες. Κάνει λάθος ο Σαββόπουλος όταν λέει πως εδώ είναι βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε. Δεν είμαστε Βαλκάνιοι είμαστε Μεσόγειοι.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που γιορτάζει στις εθνικές επετείους την έναρξη και όχι την λήξη των αγώνων για την ελευθερία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η λήξη του πολέμου του 40 έγινε τελικά στις 5 του Νοέμβρη του 1944. Όταν βγήκε από τα ελληνικά σύνορα και ο τελευταίος γερμανός στρατιώτης.

Το κράτος από τη μεταπολίτευση έως και σήμερα απέτυχε να προσφέρει στους πολίτες του ψωμί – παιδία – ελευθερία. Η επανάσταση του πολυτεχνείου δεν τελείωσε. Οι ίδιες αξίες είναι άμεσα απαιτητές και σήμερα. Λαός που δεν γνωρίζει τη ιστορία του θα την ξαναπεράσει έλεγε ο Τσόρτσιλ.

Δεν είναι δυνατόν για περισσότερα από 20 χρόνια 2 οικογένειες να παράγουν ανθρώπους ικανούς να κυβερνήσουν αυτόν τον τόπο. Εάν δεν έχεις στις φλέβες σου πρωθυπουργικό DNA από πατέρα παππού ή θείο δεν μπορείς να κυβερνήσεις .Άσχετο αν έχεις IQ εξωγήινου, άσχετο αν η μόρφωσή σου είναι σαν τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Αν δεν είσαι κομματόσκυλο και της οικογενείας όποια και αν είναι αυτή για να επιβιώσεις το πιθανότερο είναι να ανοίξεις σουβλατζίδικο και να τυλίγεις το σουβλάκι με φωτοτυπία από το πτυχίο σου. Γιατί η μάσα στην Ελλάδα δεν θα πεθάνει ποτέ!

Νομίζω πως το πολίτευμα της χώρας μας θα ήταν σωστότερο να λέγεται οικογενειακή δημοκρατία.

Είναι τυχαίο που οι πολιτικοί που είναι ή προορίζονται για να γίνουν πολιτικοί πέρασαν όλοι από δυτικά πανεπιστήμια;
Οι δυτικοί σέβονται το παρελθόν τους και τακτοποιούν το μέλλον μας. Στο Μανχάταν και στο Σικάγο είναι απολύτως φυσιολογικό να πυροβολείται στο ψαχνό μέχρι και ο πορτοφολάς. Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου του 1944 Άγγλοι ακροβολιστές ρίχνανε στο ψαχνό σε έλληνες που διαδήλωναν στο σύνταγμα με το σύνθημα << όχι άλλη κατοχή>> κατά της αγγλικής κατοχής του Τσόρτσιλ που ακολούθησε τη γερμανική κατοχή του Χίτλερ. Αποτέλεσμα 28 νεκροί αυτή τη μέρα, περίπου 100 την επόμενη και η αρχή του εμφυλίου πολέμου.

Ο Σον Κόνερυ έχει κάθε δικαίωμα να εμφανίζεται με την παραδοσιακή σκοτσέζικη καρό του φούστα σε επίσημη πρεμιέρα και παγκόσμια χειροκροτήθηκε για αυτό. Φαντάσου τώρα κάποιος δικός μας ηθοποιός να εμφανιζόταν με φουστανέλα. Την επόμενη ακριβώς μέρα το πιθανότερο θα ήταν να αλλάξει καριέρα και να γίνει μανάβης αν ήταν δυνατόν να συγκεντρώσει ότι θα του είχαν πετάξει το αφηνιασμένο πλήθος.

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το οξύμωρο : Κτηνοτρόφος να πανηγυρίζει για την κομματική νίκη και να ντύνει από το Datsoun μέχρι και τις αγελάδες του με κομματικές σημαίες και μετά ο ίδιος να χύνει το γάλα του έξω από το υπουργείο της κυβέρνησης που ο ίδιος ψήφησε και μετά να την ξαναψηφίζει. Μη βιαστείτε να τον κρίνετε, δεν είναι σχιζοφρενής . Είναι οπαδός. Ακολουθεί την ομάδα του χάσει κερδίσει και σπάει το ΑΤΜ και καίει το αυτοκίνητό σου γιατί έχει μανούρα. Αλλά ρόδα είναι και θα γυρίσει και θα ξαναπάρουμε πρωτάθλημα.

Ο ‘Έλληνας είναι χριστιανός. Το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας χαρακτηρίζει τον χριστιανό Έλληνα. Λες και δεν πολέμησαν μουσουλμάνοι κατά του σουλτάνου. Μερικοί από τους οπλαρχηγούς που ποζάρουν με τις μουστάκες τους στα σχολεία ήταν μουσουλμάνοι και αρβανίτες αλλά εξίσου Έλληνες και περισσότερο από τους περισσότερους από εμάς.
Τον καλύτερο ορισμό για το ποιος είναι ο καλύτερος χριστιανός τον έδωσε ο Ντόουκινς όταν έλεγε πως ο καλός χριστιανός είναι αυτός που στη βραδινή του προσευχή παρακαλάει τον καλό θεούλη να αλλάξει τους νόμους του σύμπαντος προς το δικό του συμφέρον. Λες και ο Χριστός αν υπάρχει αυτό περιμένει να ακούσει και να πράξει ανάλογα.

Ο Ερνέστο Γκουεβάρα γνωστός στους περισσότερους ως ‘’Τσε’’ είχε πει πως δεν υπάρχει αναίμακτη επανάσταση.
Η ιστορία ας με διορθώσει αλλά νομίζω πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επανάστασης που θα προσθέσει άλλη μια αργία στους δημοσίους υπαλλήλους που από το προηγούμενο χρόνο ξέρουν αν η 1 Μαΐου κολλάει με Σαββατοκύριακο του χρόνου για να κανονίσουν εκδρομούλα.

Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος δεν είναι ο πρώτος που σκοτώνεται άδικα αλλά είναι ο πρώτος σε αυτή τη συγκυρία. Για την ιστορία αναφέρω τον φόνο του Μιχάλη Καλτεζά στην ίδια περιοχή από αστυνομικό το 1985. Ο Παυλόπουλος και ο Χηνοφώτης ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό που δεν τις έκανε δεκτές και ανέλαβε αυτός την ευθύνη αλλά μόνο φραστικά αφού δεν παραιτήθηκε . Άρα δεν ανέλαβε την ευθύνη , άρα φταίει ο Ερμής που είναι ανάδρομος. Το παλικάρι πάει τζάμπα και καλά θα κάνετε όσοι μπορείτε να μάθετε το ζώδιο και τον ωροσκόπο του Αλέξη και αν τυχών ταιριάζει με το δικό σας καλύτερα να μείνετε σπίτι.
Σπύρος Μπινιάρης

giorgios είπε...

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσά τους και οι δάσκαλοι, προκήρυξαν απεργία. Εξαιτίας της άνανδρης δολοφονίας ενός 15χρονου παιδιού η διδασκαλική ομοσπονδία προκήρυξε απεργία και για την Τρίτη 9 του μηνός. Οι περισσότεροι δάσκαλοι ανάλογα με τις δουλιές και τα προσωπικά προγράμματά τους θα απεργήσουν μία από τις δύο μέρες. Οι δε περισσότεροι ρωτούσαν εάν το πένθος που έχει προκηρυχθεί από την κυβέρνηση για αύριο Τρίτη σημαίνει και χάσιμο του ημερομίσθιου. Δεν ήθελα να πάρω μέρος στην κουβέντα. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι μπορεί και ο γιος μου να βρεθεί, επειδή κάποιο όργανο έτσι αποφάσισε, στη λάθος ώρα και σε λάθος τόπο.

giorgios είπε...

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσά τους και οι δάσκαλοι, προκήρυξαν απεργία. Εξαιτίας της άνανδρης δολοφονίας ενός 15χρονου παιδιού η διδασκαλική ομοσπονδία προκήρυξε απεργία και για την Τρίτη 9 του μηνός. Οι περισσότεροι δάσκαλοι ανάλογα με τις δουλιές και τα προσωπικά προγράμματά τους θα απεργήσουν μία από τις δύο μέρες. Οι δε περισσότεροι ρωτούσαν εάν το πένθος που έχει προκηρυχθεί από την κυβέρνηση για αύριο Τρίτη σημαίνει και χάσιμο του ημερομίσθιου. Δεν ήθελα να πάρω μέρος στην κουβέντα. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι μπορεί και ο γιος μου να βρεθεί, επειδή κάποιο όργανο έτσι αποφάσισε, στη λάθος ώρα και σε λάθος τόπο.

giorgios είπε...

Οι υπεύθυνοι παριστάνουν τους ανίδεους 08/12/2008


Το αίμα του 15χρονου Αλέξανδρου δεν έβαψε μόνον τα χέρια του αστυνομικού αλλά και των προϊσταμένων του στην ΕΛ.ΑΣ., του υπουργού και της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Όλοι τώρα παριστάνουν τους ανίδεους, τους ανεύθυνους, ή κρύβονται για να γλιτώσουν την αυτονόητη και πάνδημη καταδίκη.

Πόσο όμως ανεύθυνοι για το έγκλημα είναι εκείνοι που έχουν διαμορφώσει κλίμα ανοχής και ατιμωρησίας της αυθαιρεσίας και της παρανομίας οργάνων και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.;

Πόσο ανίδεοι για το φόνο είναι κυβέρνηση και ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν δώσει εντολές -άδεια χρήσης των όπλων των αστυνομικών κατά άοπλων πολιτών; Γιατί κρύβουν τις εντολές που δόθηκαν το Σάββατο το βράδυ;

Ποιοι καλλιεργούν, τροφοδοτούν και ανέχονται τη νοοτροπία του "τσαμπουκά”, την επίδειξη δύναμης από τους αστυνομικούς σε αδυνατους; Η κυβέρνηση του Κ .Καραμανλή, η ηγεσία του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. - παρά τις θλιμμένες δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου.

Ο φόνος του Σαββάτου, ακραίο περιστατικό βίας, είναι η κορύφωση, η απόληξη του κλίματος αυθαιρεσίας και βίας κατά των εχθρών-νέων.

Η οργή και η απαίτηση της κοινής γνώμης είναι πασίδηλες. Οι πολίτες δεν ζητούν να καταστραφούν καταστήματα, βιτρίνες και αυτοκίνητα. Ξέρουν ότι οι αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα πρέπει να στοχεύσουν στους πραγματικούς στόχους, αποτελεσματικά, ενωτικά, μαζικά:

Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες και οι συνένοχοι του φόνου. Που σημαίνει αξιόπιστη έρευνα μακριά από κυβερνητικές σκοπιμότητες κουκουλώματος.



Να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και να μην κρυφτούν πίσω από τις καταστροφές. Να καταδικαστούν οι επιλογές, οι νοοτροπίες, οι μέθοδοι εκπαίδευσης ”τσαμπουκάδων” και “ράμπο” κατά διαδηλωτών και νέων. Οι προϊστάμενοι στην ΕΛ.ΑΣ. και η ηγεσία του υπουργείου είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό.

Δεν ξέρουμε αν ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να σωθεί με παραιτήσεις υπουργών. Ξέρουμε ότι η χώρα, ο λαός μας, οι νέοι θα βαδίσουν από το κακό στο χειρότερο με την κυβέρνηση αυτή.

giorgios είπε...

Οι υπεύθυνοι παριστάνουν τους ανίδεους 08/12/2008


Το αίμα του 15χρονου Αλέξανδρου δεν έβαψε μόνον τα χέρια του αστυνομικού αλλά και των προϊσταμένων του στην ΕΛ.ΑΣ., του υπουργού και της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Όλοι τώρα παριστάνουν τους ανίδεους, τους ανεύθυνους, ή κρύβονται για να γλιτώσουν την αυτονόητη και πάνδημη καταδίκη.

Πόσο όμως ανεύθυνοι για το έγκλημα είναι εκείνοι που έχουν διαμορφώσει κλίμα ανοχής και ατιμωρησίας της αυθαιρεσίας και της παρανομίας οργάνων και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.;

Πόσο ανίδεοι για το φόνο είναι κυβέρνηση και ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν δώσει εντολές -άδεια χρήσης των όπλων των αστυνομικών κατά άοπλων πολιτών; Γιατί κρύβουν τις εντολές που δόθηκαν το Σάββατο το βράδυ;

Ποιοι καλλιεργούν, τροφοδοτούν και ανέχονται τη νοοτροπία του "τσαμπουκά”, την επίδειξη δύναμης από τους αστυνομικούς σε αδυνατους; Η κυβέρνηση του Κ .Καραμανλή, η ηγεσία του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. - παρά τις θλιμμένες δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου.

Ο φόνος του Σαββάτου, ακραίο περιστατικό βίας, είναι η κορύφωση, η απόληξη του κλίματος αυθαιρεσίας και βίας κατά των εχθρών-νέων.

Η οργή και η απαίτηση της κοινής γνώμης είναι πασίδηλες. Οι πολίτες δεν ζητούν να καταστραφούν καταστήματα, βιτρίνες και αυτοκίνητα. Ξέρουν ότι οι αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα πρέπει να στοχεύσουν στους πραγματικούς στόχους, αποτελεσματικά, ενωτικά, μαζικά:

Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες και οι συνένοχοι του φόνου. Που σημαίνει αξιόπιστη έρευνα μακριά από κυβερνητικές σκοπιμότητες κουκουλώματος.



Να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και να μην κρυφτούν πίσω από τις καταστροφές. Να καταδικαστούν οι επιλογές, οι νοοτροπίες, οι μέθοδοι εκπαίδευσης ”τσαμπουκάδων” και “ράμπο” κατά διαδηλωτών και νέων. Οι προϊστάμενοι στην ΕΛ.ΑΣ. και η ηγεσία του υπουργείου είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό.

Δεν ξέρουμε αν ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να σωθεί με παραιτήσεις υπουργών. Ξέρουμε ότι η χώρα, ο λαός μας, οι νέοι θα βαδίσουν από το κακό στο χειρότερο με την κυβέρνηση αυτή.

fotonio είπε...

Είμαι ένας ηλίθιος Έλληνας! (το τίποτα και τα πάντα)

Όσοι δεν μείνετε στο σπίτι και αποφασίσετε να κατεβείτε στις πορείες όπως αυτή που έγινε το βράδυ της Δευτέρας θα διαπιστώσετε ότι οι εξουσιαστές είναι πιο έξυπνοι από εμάς.

Από το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου όλη η Ελλάδα ήξερε ότι σε όποιο μαγαζί σπάει θα γίνει πλιάτσικο.

Το βάρος έπεσε στην ΕΥΠ. Και όποιος νομίζει ότι η Αθήνα κάηκε χωρίς σχέδιο είναι βαθιά νυχτωμένος.

1ο: Ο μπάτσος το σκότωσε το παιδάκι εν ψυχρώ.
2ο:: Ο κόσμος έχει αγριέψει.
3ο: Οι νέοι είναι αυτοί που ρισκάρουν πάντα.
4ο : Ο κόσμος μισεί την αστυνομία του κράτους.
5ο : Η κυβέρνηση επικοινωνιακά έχει αποτύχει και κανένας δεν φαίνετε να την έχει ανάγκη.
6ο : Φάγανε τόσο πολύ που οι καρέκλες σφήνωσαν στα τετράπαχα οπίσθιά τους και δεν βγαίνουν ούτε με νυστέρι.

Η ΚΥΠ διαπίστωσε ότι χρειαζόταν μια αντιπυρική ζώνη για να μη καεί η κυβέρνηση και αποφάσισαν πως αυτή θα ήταν η Αθήνα.

Ο τρόπος είναι πια γνωστός σε όλους:

Ρίχνουν ΚΥΠες στους αντιεξουσιαστές για να κατευθύνουν τα σπασίματα και το πλιάτσικο. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση σπάνε και καίγονται καταστήματα στη μέση της πορείας και ο κόσμος κοιτάζει αποσβολωμένος προσπαθώντας να φτιάξει ανθρώπινες αλυσίδες για να προστατέψει την πορεία.
Η μυρωδιά από καμένο πλαστικό είναι έντονη και αποπνικτική. Κρατάς γερά αγκαζέ τον διπλανό σου και περιμένεις κάτι να γίνει για να σταματήσει το χάος. Οι μάσκες νοσοκομείου που κάποιοι άγνωστοι φίλοι μας μοίρασαν και το Maalox που ψεκάσαμε στα μούτρα μας για την ώρα μας προστατεύουν από την άχνη των χημικών που έπεσαν στους γύρω δρόμους. Στην Ακαδημίας ένα μαγαζί καίγεται… Ο κόσμος φωνάζει ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ και αρκετοί ποδοπατούνται. Τρέχουμε ενωμένοι και λίγο πριν από την πλατεία Κλαυθμώνος γίνεται το αδιαχώρητο. Από πίσω ο κόσμος να πιέζει γιατί καίγεται και από μπροστά έντρομο πλήθος να έρχεται αλαφιασμένο Γιατί τα ΜΑΤ αποφάσισαν να ρίξουν δακρυγόνα μέσα στη πορεία. Πίεση αφόρητη και διέξοδος δεν υπάρχει. Τα μάτια καίνε το στόμα καίει. Δεν βλέπεις τίποτα πια μόνο τρέχεις. Κάποιοι έκαναν το λάθος και έτριψαν τα μάτια τους, άλλοι λουσμένοι στον έμετο εκλιπαρούν για βοήθεια και εσύ αισθάνεσαι ότι καταρρέεις. Χρειάζεσαι αέρα.
Μια λέξη μόνο μπορεί να περιγράψει τα πάντα γιατί οι άλλες τελείωσαν: Πόλεμος!

Τώρα είναι όλοι σίγουροι πως η αστυνομία χρειάζεται. Μερικοί λένε και για στρατό.

Στο Μενίδι και στα Λιόσια σχεδόν παράλληλα ταιριάζει το: μάθανε ότι πηδιόμαστε πλακώσανε και οι γύφτοι και ξεκινάει και εκεί το σπάσιμο καταστημάτων και το πλιάτσικο.
Οι μπάτσοι τρίβουν τα χέρια τους, Η Κυβέρνηση τα δικά της και εμείς τα μάτια μας γιατί δεν πιστεύουμε αυτά που βλέπουμε.

Ο Καραμανλής βγαίνει μιξοκλαίγοντας και υπόσχεται ότι το κράτος θα καλύψει τις ζημιές. Η δεν έχει καταλάβει το μέγεθος ή λέει ψέματα. Μάλλον και τα δύο γιατί αν τα χρήματα υπήρχαν δεν θα υπήρχε κρίση. Ο Παυλόπουλος λέει το απίστευτο μην πιστεύεται αυτά που βλέπετε και ο κόσμος δεν κλαίει από τα γέλια αλλά γελάει από τα κλάματα.

Τελικά ο λαός ξεχνά τι σημαίνει δεξιά! Αλλά και διέξοδο σε αυτό το χάος δεν βλέπω. Τα καλύτερα έρχονται!

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Επεισόδια στο αστυνομικό τμήμα Ελευσίνας

Επεισόδια εξελίχθηκαν πριν από λίγο έξω από την αστυνομική διεύθυνση Ελευσίνας από μαθητές και πολίτες οι οποίοι έβαλαν κατά του αστυνομικού τμήματος με πορτοκάλια και αυγά φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας .
Η κατάσταση πήγε να πάρει άσχημη τροπή όταν μερίδα μαθητών προσπάθησε να πετάξει πέτρες αλλά οι ψυχραιμότεροι τους απέτρεψαν.
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική [...]

Unknown είπε...

Στις τράπεζες λεφτά, στην νεολαία σφαίρες

Ήρθε η ώρα

Για τις δικές μας μέρες

Δεν ξεχνάμε κανένα θύμα της αστυνομικής καταστολής
Φτάνει πια με τα μεμονωμένα περιστατικά

Στις 6 του Δεκέμβρη δολοφονείται ο 15χρονος Αλέξης από τα πυρά ειδικού φρουρού στο κέντρο της Αθήνας. Από την στιγμή εκείνη ζούμε μια ιδιότυπη κοινωνική εξέγερση της νεολαίας. Οργή που για χρόνια είχε συσσωρευθεί στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας, οργή καλά κρυμμένη από τα δελτία ειδήσεων και την δημόσια συζήτηση, οργή και θυμός, ξεχύθηκαν με μιας σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού.
Ο Αλέξης δεν ήταν το πρώτο θύμα της αστυνομικής καταστολής, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Από τον Μ. Καλτεζά 23 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα έχουμε πάνω από 10 «μεμονωμένους» νεκρούς, δεκάδες τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις και εξοστρακισμούς, αλλά και τόσα άλλα φαινόμενα αστυνομικής βαρβαρότητας.
Προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν πως φταίει ο δράστης, φταίνε τα Εξάρχεια, φταίνε οι αδυναμίες της Ελληνικής Αστυνομίας και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Ντροπή.

Στόχος τους είναι να μας φοβίσουν γιατί μας φοβούνται! Μας στέλνουν το μήνυμα ότι όποιος τολμήσει να αντικρούσει τα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού, θα έχει την τύχη του 15χρονου. Δεν τους περνάει όμως! Οι μαθητές και οι φοιτητές, με τους εργαζόμενους στους δρόμους δείχνουν ότι δεν σκοπεύουν να τρομάξουν!
Απαιτούμε ένα συγνώμη από τις κυβερνήσεις που τα τελευταία 20 χρόνια οδήγησαν σε όλα αυτά, επέβαλαν μια κοινωνία τρόμου, κάμερες, τρομονόμοι, πάνοπλες διμοιρίες μέσα στην πόλη, ωμή βία απέναντι σε διαδηλωτές. Αυτά δεν είναι αδυναμίες αλλά η κεντρική πολιτική του κράτους που την είδαμε να υλοποιείται πάνω στα σώματα των φοιτητών, των μεταναστών, των διαφορετικών και όσων αμφισβητούσαν το κυρίαρχο ατομικό πρότυπο που προβλέπει μόνο μέλημα μας να είναι να κοιτάμε την δουλειά μας, να μαθαίνουμε τα νέα από τα δελτία ειδήσεων και να ψηφίζουμε ότι μας ορίζουν οι δημοσκοπήσεις.
Και ληστεύουν, και δολοφονούν
Η τραγική δολοφονία όμως του Αλέξη συμβολοποιεί με ακραίο τρόπο όχι μόνο την καταστολή αλλά όλα τα αδιέξοδα των κυβερνητικών πολιτικών. Ανεργία, φτώχεια, επισφάλεια, ρατσισμός, υποβάθμιση της παιδείας. Από τη μία οι κυβερνήσεις που πνίγονται στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, των αντιασφαλιστικών νόμων, τις διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της ασυδοσίας των τραπεζών και της διάλυσης της παιδείας αλλά και των υποκλοπών, των κουμπάρων, της Siemens και του Βατοπεδίου και από την άλλη μια νεολαία αμήχανη, στριμωγμένη στο περιθώριο, αβέβαιη, με συνείδηση πως θα είναι η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από όλες τις προηγούμενες. Τα οράματα του εκσυγχρονισμού και της επανίδρυσης του κράτους μοιάζουν με φάρσες μπροστά στο σήμερα. Κάποιοι μας κοροϊδεύουν. Κάποιοι μας κλέβουν τη ζωή. Κάποιοι δολοφονούν το μέλλον μας. Ως εδώ!
Ακόμα και σήμερα, μετά από την τραγωδία της δολοφονίας του Αλέξη, μετά τους χιλιάδες που βγήκαν στον δρόμο, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τίποτα και κρύβονται πίσω από της σπασμένες τζαμαρίες. Τους μαθητές δεν τους βλέπουν. Βλέπουν μόνο την βία. Τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν μαζικά κόντρα στα εξαγγέλματα του πρωθυπουργού δεν τους βλέπουν.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ το μόνο που προτείνει είναι να το ψηφίσουμε για να συνεχιστεί η γνωστή εναλλαγή των δύο κομμάτων εξουσίας στην διαχείριση των κυβερνητικών θέσεων. Δεν τους περνάει από το μυαλό να συνομιλήσουν με αυτό τον κόσμο που βγαίνει στο δρόμο για να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια του, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή. Δεν τους περνάει από το μυαλό να υιοθετήσουν εδώ και τώρα αυτονόητα αιτήματα που θα αποδείκνυαν τον ελάχιστο σεβασμό απέναντι στη νεολαία άλλα και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Επαναλαμβάνουν μηχανικά ανούσιες κατηγορίες για το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό τον κατήφορο δυστυχώς πέρα από το ΛΑΟΣ τους ακολούθησε και η ηγεσία του ΚΚΕ. Λυπόμαστε. Η Αριστερά οφείλει να μείνει στο πλευρό των από κάτω, στο πλευρό των νέων, αταλάντευτη στην μάχη για τα αυτονόητα δικαιώματα μας.
Εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για το αδιέξοδο του φετιχισμού της βίας και δηλώσαμε πως ποτέ δεν υιοθετήσαμε τέτοιες πρακτικές μέσα στο κίνημα. Δεν θα υπογράψουμε όμως και δήλωση μετανοίας, ούτε θα ανεχτούμε να μας ζητάνε πιστοποιητικά φρονημάτων οι υπαίτιοι για τα σημερινά αδιέξοδα των νέων.
Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τη δράση μας μέσα στους μαζικούς χώρους.
Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε μαζικά και ενωτικά, εργαζόμενοι και νεολαία,

να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Να τους διώξουμε
ΟΛΕΣ- ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (ΣΥΝ), ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ (ΚΟΚΚΙΝΟ)
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 8 μ.μ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΠΑΓΚΑΛΟΥ 52, 2ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Συμπληρώθηκαν 2 έτη θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Αν μπει κάποιος στον κόπο να αναρωτηθεί για το έργο που έχει πραγματοποιηθεί τα 2 αυτά χρόνια θα νιώσει μία μεγάλη απογοήτευση. Ελάχιστο έργο τα τελευταία 2 χρόνια. Πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών του 52% του λαού της Ελευσίνας που εμπηστεύθηκε με την ψήφο του τον συνδυασμό που αποτελεί σήμερα την δημοτική αρχή. Οι λόγοι για τις καθυστερήσεις είναι ποικίλοι. Αλλοι αφορούν στην αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής και άλλοι σε εξωγενής παράγοντες όπως για παράδειγμα η αφερεγγυότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και του προθυπουργού προσωπικά σχετικά με την δημιουργία του νέου μουσείου της πόλης.
Επειδή είχα την τιμή να συμμετέχω στον συνδυασμό, υποσύνολο του οποίου αποτελεί η σημερινή δημοτική αρχή, θυμάμαι ότι όλοι διεκδικούσαμε την την ψήφο των πολιτών, γιατί εμείς οι 31 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αγαπάμε την Ελευσίνα λίγο περισσότερο από τους άλλους. Είχαμε την διάθεση να προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια και χωρίς αντίτιμο, τις υπηρείες μας για το κοινό καλό, εις βάρος της προσωπικής και της οικογενειακής μας ζωής. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα νέων ανθρώπων που να αγαπήσει την Ελευσίνα όπως την αγαπήσαμε εμείς!!!!! Δεν μας ενδιέφεραν τα αξιώματα. Ολοι μαζί θα πηγαίναμε την Ελευσίνα μπροστά. Ετσι διεκδικήσαμε και τελικά αποσπάσαμε την ψήφο των πολιτών της Ελευσίνας.
Και τι συμβαίνει σήμερα; Μετά από 2 χρόνια απραξίας σχεδόν της δημοτικής αρχής; Με τι ασχολούνται τα μέλη της δημοτικής αρχής; Μήπως ασχολείται κανείς με το πως προχωράει το έργο της δημοτικής αρχής; Μήπως ζήτησε κανείς ένα δημόσιο διάλογο – απολογισμό για την διετία που έκλεισε; Πρoφανώς και ΟΧΙ. Ασχολούνται με τις δημερεσίες. Με το πως δηλαδή θα κατανεμηθούν τα αξιώματα και οι μισθοί την επόμενη διετία. Και συγκεκριμένα ο μισθός του Αντιδημάρχου είναι περίπου 1500€ μηνιαίως. Η Ελευσίνα έχει 4 αντιδημάρχους οι οποίοι λαμβάνουν 14 μισθούς το χρόνο. Με απλούς υπολογισμούς η αποζημίωση και των τεσσάρων για κάθε χρόνο είναι περίπου 84.000€. Αναρωτήθηκε κανείς ποιός από όσους διετέλεσαν αντιδήμαρχοι, δικαιολογήσανε το μισθό τους εγκαταλείποντας την όποια επαγγελματική τους δραστηριότητα; Που πήγε η ανιδιοτέλεια και η πρόθεση για προσφορά στην πόλη; Αυτά τα πρώτυπα δημιουργούμε στους νέους αυτής της πόλης; Τι θα τους πούμε σε λιγότερο από 2 χρόνια όταν θα τους πλησιάζουμε για να γεμήσουμε τα ψηφοδέλτια και να μας φέρουν τις προσωπικές τους ψήφους; Γιατί να έρθουν όταν αισθάνονται ότι είναι ίσοι μεταξύ ίσων μέχρι να κλείσουν οι κάλπες; Γιατί να μας εμπιστευτούν όταν ο καθένας έχει στήσει το ψηφοθυρηκό του μαγαζάκι και ασχολείται αποκλειστικά με αυτό. Υπάρχει άραγε προγραμματισμός στα έργα; Μπορεί να μας πει κάποιος από την διοίκηση του Δήμου τι έργα έχουν προγραμματισθεί για τους επόμενους 3 μήνες; Η μήπως όλα γίνονται στην τύχη, χωρίς προγραμματισμό και κατόπιν αιτήματος προκειμένου να παρουσιάζεται ως εκδούλευση που θα μεταφραστεί σε ψήφους στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Εάν ο Δήμαρχος έθετε σας όρο για να ορίσει κάποιον αντιδήμαρχο ότι η μηνιαία αποζημίωσή του θα διατίθεται για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, πόσοι μνηστήρες θα βρίσκονταν; Σίγουρα λιγότεροι. Και θα ήταν σίγουρο πως αυτοί θα έβαζαν το συμφέρον της πόλης πάνω από το προσωπικό τους όφελος. Πόσο υψηλότερου επιπέδου θα ήταν άραγε η κοινωνική πολιτική του Δήμου αν διατίθεντο 84.000€ το χρόνο στη Φιλική Φωλιά, στις άπορες οικογένεις της πόλης, στο Παλλάς, ή ακόμα και στον Αθλητικό Οργανισμό; Ισως τότε να μας έμενε και χρόνος να μιλήσουμε για τα προβλήματα της πόλης.

giorgios είπε...

Με την εκλογή του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας ξεκινά η πιο κρίσιμη διετία για το Δήμο. Διετία που θα είναι αποφασιστική τόσο για την τήρηση των προεκλογικών υπεσχημένων της δημοτικής αρχής όσο και για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. Ουσιαστικός αντίπαλος κάθε θεσμού εξουσίας είναι οι δικές του ανεπάρκειες και καθυστερήσεις. Στα δύο προηγούμενα χρόνια προετοιμάστηκαν σημαντικά έργα τα οποία αναμένεται να εξελιχθούν από εδώ και πέρα. Παράλληλα η δημοτική αρχή πρέπει να πυκνώσει τις επαφές της με τους πολίτες, να αντιληφθεί τις δικές τους προτεραιότητες και να επιλύσει τα προβλήματά τους. Μπορούμε να πετύχουμε αρκεί να μην ξεχνάμε τις ιδρυτικές αρχές και τους κώδικες ηθικής που μας οδήγησαν στην δημιουργία του Ελευσινιακού Ενωτικού Συνδυασμού πριν έξι χρόνια. Οι προκλήσεις για την ευόδωση όσων υποσχεθήκαμε είναι μπροστά μας. Είμαστε ικανοί να τις αντιμετωπίσουμε

giorgios είπε...

Επιμονή



Με την εκλογή του προεδρείου και τον ορισμό των αντιδημάρχων μπαίνουμε πλέον στην τελευταία διετία του δημοτικού έργου. Μια διετία που εκ των πραγμάτων θα έχει και προεκλογικό χαρακτήρα. Τα στοιχεία της πολιτικής στα οποία πρέπει να επιμείνει και να τα ενισχύσει η δημοτική αρχή είναι:

Επιμονή στην καθημερινότητα. Οι μικρές αλλαγές στις γειτονιές δεν βελτιώνουν μόνο την καθημερινότητα των κατοίκων. Αποδεικνύουν ότι η δημοτική αρχή δεν τους ξεχνά. Επί της ουσίας τα αιτήματα των κατοίκων και η κατά το δυνατόν γοργή επίλυσή τους είναι ένας ζωντανός διάλογος απαιτήσεων και προβολής αιτημάτων από τους πολίτες και ποιότητας και επάρκειας του Δήμου όταν αυτός μπορεί και ανταποκρίνεται. Πρόκειται για ένα καθημερινό τεστ που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται ισχυρότερο από τις μακρόπνοες επιλογές του Δήμου. Γιατί μπορεί ο κάθε Δήμος να ιεραρχεί τη σπουδαιότητα των έργων, όμως ο κάθε κάτοικος έχει τα δικά του προσωπικά και πολιτικά κριτήρια για το τι θεωρεί μείζον και τι έλασσον.

Επιμονή σε προηγούμενες (πετυχημένες) επιλογές του Δήμου. Ως δημοτική αρχή δώσαμε πολιτικές και αυτοδιοικητικές μάχες κατά το παρελθόν. Αυτές ούτε ξεχνιούνται ούτε αποτελούν στατικές παραμέτρους απόλυτης και αιώνιας επιτυχίας. Ούτε τα κριτήρια επιλογής των πολιτών παραμένουν σταθερά. Η Νικολαϊδου πρέπει να πάρει ακόμη ισχυρότερα χαρακτηριστικά πεζόδρομου, δίχως παρκαρισμένα αυτοκίνητα και με πολιτιστικές πρωτοβουλίες το καλοκαίρι. Οι χώροι ανακύκλωσης των ογκωδών και του χαρτιού αντίστοιχα να επιδιωχθεί ώστε να γίνουν επισκέψιμοι από σχολεία και κατοίκους. Ακριβώς επειδή η κάθε μικρή ή μεγαλύτερη δημοτική επιλογή συνεχίζει να επηρεάζει το παρόν των πολιτών οφείλει να μεταβάλλεται σε μια κοινωνία που αλλάζει και αρκετές φορές αναβαθμίζει κριτήρια και απαιτήσεις.

Επιμονή στα περιβαλλοντικά θέματα. Ο Δήμος εκ των πραγμάτων σήμερα μπορεί να είναι ο ενοποιητικός δεσμός της Επιτροπής Αγώνα, όλων των πολιτών και των θεσμικών φορέων της περιοχής. Γνωρίζοντας ότι οι όροι για την ηγεμονία και τη μαζικοποίηση των επόμενων κινητοποιήσεων έχουν μεταβληθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη γεφυρώνοντας διαφορές και αντιθέσεις, τονίζοντας το κύριο, που δεν είναι άλλο από το μέλλον της περιοχής και της πόλης.

Επιμονή στην επαφή με τον πολίτη. Η δημοτική προγραμματική επάρκεια του συνδυασμού (του κάθε συνδυασμού) θα παραμένει ξέπνοη, απομακρυσμένη από την κοινωνική πραγματικότητα εάν δεν συνδεθεί με τις αγωνίες και τις ανάγκες του κάθε δημότη.
Ένα δημοτικό έργο που δεν θα συνοδεύεται από κοινωνικές και λαϊκές αναφορές, μπορεί να μεταβάλλει προς το καλύτερο τη ζωή στην πόλη, ωστόσο δεν θα βιώνεται από τους δημότες ως κάτι το δικό τους. Και είναι πολιτικά επικίνδυνο να μην χαίρεται ο δημότης, όποια κι αν είναι η γνώμη του για τη δημοτική αρχή, ακόμη και την πιο μικρή μεταβολή που ωφελεί τον ίδιο και τον χώρο του.


Επιμονή στην ουσία της αυτονομίας Όσοι εμπνεόμαστε από το έργο της δημοτικής αρχής ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι οφείλουμε να συνεχίσουμε. Εκείνο που μας δεσμεύει τόσο απέναντι στα κόμματα, όσο και απέναντι στους δημότες είναι το δημοτικό πρόγραμμα. Η αυτονομία του συνδυασμού έναντι των κομμάτων που τον στήριξαν και η εμμονή στο προγραμματικό στοιχείο δίνει στην αυτοδιοίκηση τον ιδιαίτερο ρόλο της και δημιουργεί πολυσυλλεκτικά δημοτικά σχήματα. Αυτοί είναι και οι όροι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ορίζεται ως κάτι το ξεχωριστό που παρά τους χαλεπούς καιρούς συνεχίζει και εμπνέει περισσότερο από άλλους θεσμούς.

Αν τα πιο πάνω πολιτικά στοιχεία συνεχίσουν να υπάρχουν και έργο θα παραχθεί και οι δημότες θα είναι αισιόδοξοι γι αυτό που γίνεται αλλά και για το μέλλον της πόλης τους. Απλά πράγματα θα ισχυριστεί κάποιος. Όταν προσπαθείς να τα εφαρμόσεις ανακαλύπτεις τη δυσκολία αλλά και τη γοητεία που κρύβουν

giorgios είπε...

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι το στέλεχος της ΝΔ που συμβολίζει την πολιτική της κυβέρνησης: πολλή επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις, καμμία ουσία.. Χωρίς τίποτα ουσιαστικό στο ενεργητικό του, έχει ανελιχθεί σε σημαντικά πόστα. Και ίσως να κατάφερνε να τελειώσει την πολιτική του καριέρα «αλώβητος», αν δεν είχε επιδείξει τόσο εγκληματική διάθεση απέναντι στο πράσινο της Αθήνας – η οποία, μεταξύ άλλων, έδωσε την αφορμή για μια πιο ενδελεχή ματιά στα πεπραγμένα του. Ανταγωνιζόμενος, ίσως, παλαιότερους δημάρχους που είχαν μείνει στη συνείδηση του κοινού ως προστάτες του πρασίνου, ο Νικήτας Κακλαμάνης συνήθιζε να εκδίδει ανακοινώσεις για κάθε δέντρο και θάμνο που φυτρώνει στην πόλη του. Αν τα ήδη υπάρχoντα φυτά δεν τον ικανοποιούσαν, τα αντικαθιστούσε με άλλα, που ήταν πιο πολύ της αρεσκείας του – εξού και η τροπική ποικιλία Brachychiton acerifoliuus πήρε τη θέση των νεραντζιών της οδού Κανάρη. Τελευταία πάντως, ο δήμαρχος δείχνει μια ιδιαίτερη τάση προς τα ψεύτικα, όπως φανέρωσε η ταχύτητα με την οποία έστειλε τις δυνάμεις των ΜΑΤ να φυλάξουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος.
Δεν είναι ακόμα γνωστό αν... η αγάπη του γι’ αυτά τα ψεύτικα φυτά τον ώθησε να κόψει τα υπεραιωνόβια δέντρα του πάρκου στην Κύπρου. Για να προστατεύσει την κίνησή του, πάντως, κάλεσε και πάλι τις αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες συνέδραμαν τμήματα της ελληνικής ακροδεξιάς.
Η σχέση του δημάρχου με την άκρα δεξιά έχει παρελθόν. Οταν ο Κακλαμάνης ήταν στην εθνικιστική Πολιτική Άνοιξη με τον Αντώνη Σαμαρά και το κόμμα βρισκόταν κοντά στη διάλυση, ήταν αυτός που πρότεινε να υιοθετήσει ακραίες θέσεις καταλαμβάνοντας τον χώρο που αργότερα κατέλαβε το ΛΑΟΣ. Προς τιμήν των υπολοίπων στελεχών της Πολιτικής Ανοιξης, η πρόταση δεν έγινε δεκτή.Ο κ.Κακλαμάνης επέστρεψε στη ΝΔ. για να υιοθετήσει και εκεί τις πιο ακραίες γραμμές.
Το Σεπτέμβριο του 2007, λόγου χάρη. όταν σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος είχε καταστραφεί από τις πυρκαγιές, ο Νικήτας Κακλαμάνης φρόντισε μεθοδικά να προβάλει την «τρομοκρατία» ως βασική αιτία για τις πυρκαγιές. Μαζί με Βύρωνα Πολύδωρα και τη Ντόρα Μπακογιάννη εισήγαγε την ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας και στην Ελλάδα. Σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Mega, είχε δηλώσει ότι έχουμε να κάνουμε με μια «νέα μορφή τρομοκρατίας» τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος «εξέφρασε αυτό που σκέφτηκαν όλοι από την πρώτη στιγμή».
Η αυτοπεποίθηση του δημάρχου, τόσο στο συγκεκριμένο πόστο όσο και στα υπόλοιπα που έχει αναλάβει, σχετίζεται άμεσα με την αγάπη που του δείχνουν τα media, κυβερνητικά αλλά και μη. Η παρουσία του, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε βραδινά δελτία ειδήσεων και συνεντεύξεις σε εφημερίδες, έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τον Ν. Κακλαμάνη να δημιουργήσει το προφίλ του «τίμιου» πολιτικού, αρεστού σε ψηφοφόρους όλων των πολιτικών πεποιθήσεων.
Στην πραγματικότητα, ένα είναι το πολιτικό πιστεύω: όπου φυσάει ο άνεμος.
Οταν το ρεύμα ήταν με τον Σαμαρά, με τον Σαμαρά. Οταν φύσηξε προς την ΝΔ, με την ΝΔ. Οταν είναι για το γήπεδο Παναθηναικού, με τους Παναθηναικούς.Οταν η κοινή γνώμη ήταν συγκλονισμένη με την δολοφονία Γρηγορόπουλου, νάτος να αναστέλλει τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου που βέβαια έγιναν κανονικά λίγο μετά. Οταν άρχισαν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τους βανδαλισμούς σε καταστήματα, νάτος να ζητάει την παρέμβαση του εισαγγελέα για να βρει από πού ….. φεύγουν τα "οργανωμένα s.m.s." για τις κινητοποιήσεις των νέων.
Οι προηγούμενες δηλώσεις έγιναν στο Mega που αποτελεί το αγαπημένο κανάλι και ένα είδος γραφείου τύπου για την προπαγάνδα του. Το ευχαρίστησε δημοσίως τον Δεκέμβρη γιατί του έστειλε camera να κάνει δήλωση, την οποία το ίδιο μοίρασε και στα άλλα κανάλια!
Η αλλαγή των θέσεων και οι συνεχείς δηλώσεις που διαψεύδουν η μια την άλλη είναι ειδικότητα του.Στην μια συνέντευξη στον Σκαι 100,3 τα δένδρα που κόπηκαν ήταν 3. Στην επόμενη "επρόκειτο περί ενός χώρου που είχε 45 όλα και όλα δέντρα. Κόπηκαν τα 12, τα υπόλοιπα μεταφυτεύτηκαν".(δες διπλανό θέμα).Οσο για τους " φωνασκούντες" θα δηλώσει, " έχασαν και τα ασφαλιστικά μέτρα" την στιγμή που το Διοικητικό Εφετείο έχει μόλις δικαιώσει τον αγώνα των πολιτών, αποφασίζοντας την προσωρινή διαταγή αναστολής της άδειας οικοδομής του υπόγειου γκαράζ.
Ο σεβασμός στους πολίτες και τους θεσμούς είναι κάτι που δεν έχει πέσει στην αντίληψη του. Οσοι αντέδρασαν στο ξερίζωμα των δένδρων στο πάρκο Κύπρου είναι "μπαχαλάκηδες". Πρέπει να πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους δημάρχους στην διεθνή ιστορία που αντί να πάρει την θέση των πολιτών που τον ψήφισαν πήρε την θέση των ΜΑΤ. Οσοι αντιδρούν στον παραπέρα βιασμό της Αθήνας ασκώντας ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους είναι «περιοδεύοντας θίασος που κάνει ενστάσεις επί παντός επιστητού»
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην γκρεμιστούν οι πολυκατοικίες του λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι «ακραία» και "οι κρίνοντες κρίνονται". Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να υπάρξει αναστολή των έργων για το νέο γήπεδο του Παναθηναικού βγήκε από τα ρούχα του, απειλώντας τους δικαστές: «Θα υπάρξει η αντίδραση του δήμου της Αθήνας. Και θα είναι αντίδραση που πρέπει να γίνει όχι σαν δήμος, αλλά σαν πόλη και σαν ένα εκατομμύριο κάτοικοι αυτής της πόλης»
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη αναγκάστηκε με ανοιχτή επιστολή της(δες διπλανό θέμα) να του υπενθυμίσει τα στοιχειώδη:"Σας θυμίζουμε κ. Δήμαρχε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το θεσμικό αντίβαρο στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και ο πρωτοποριακός ρόλος του για την προστασία του περιβάλλοντος έχει ενοχλήσει όσους συνειδητά υπονομεύουν θεμελιώδεις εγγυήσεις της δημοκρατίας με πολιορκητικό κριό την επίκληση της πλειοψηφίας.
Το προεκλογικό του μότο του ως υποψήφιος δήμαρχος ήταν «δεν έχω πολλά να πω αλλά πολλά να κάνω». Δυόμισι χρόνια αργότερα, όμως, ακόμη κι όσοι τον συμπαθούν δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν ότι η Αθήνα δεν έχει περάσει χειρότερες μέρες.
Μία από τις βασικές αρμοδιότητες του κάθε δήμου είναι να λειτουργεί σωστά το σύστημα της ανακύκλωσης, κάτι που σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις είναι αυτονόητο. Σε πολλά κεντρικά σημεία της Αθήνας, ακόμη και στην Πλάκα, δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. Αλλά και εκεί που υπάρχουν το αποτέλεσμα μηδέν:o δήμος στέλνει τα απορριμματοφόρα του να αδειάζουν μαζί σκουπίδια και ανακυκλώσιμα στον υπερχειλισμένο ΧΥΤΑ Λιοσίων, πράγμα παράνομο, που έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Αθηναίους.
Η μελέτη του Πολυτεχνείου για το δίκτυο ποδηλατοδρομίας έχει μείνει στα συρτάρια του δήμου. Όσο για τα «τετριμμένα» πλέον προβλήματα της πόλης –κυκλοφοριακό, χώροι στάθμευσης, πεζόδρομοι, καθαριότητα, ηχορρύπανση, συντήρηση κτιρίων- ούτε λόγος να γίνεται. Τα Προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας συνεχίζουν να «σαπίζουν», όπως και τα περισσότερα νεοκλασικά του κέντρου.
Παρά τα προαναφερθέντα πολλά και ποικίλα προβλήματα, ο δήμαρχος επιλέγει να αφήσει το στίγμα του σχετικά με τη φιλία του με επιχειρηματίες, με πιο επίκαιρο το παράδειγμα του Μπάμπη Βωβού. Ο Ν. Κακλαμάνης αρνείται να αποσυνδέσει την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα με το εμπορικό κέντρο Mall, το οποίο έχει αναλάβει η εταιρεία Βωβού. Η Επιτροπή Κατοίκων του Ελαιώνα «φωνάζει» ότι είναι απαράδεκτο, αντί να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου να κατασκευαστεί ένα εμπορικό μεγαθήριο, σε μια ήδη υποβαθμισμένη περιοχή. Αν γύριζαν λίγο πίσω στο παρελθόν κι εξέταζαν τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, θα έβλεπαν πως οι απαράδεκτες πρακτικές είναι απολύτως συμβατές με τις θητείες του δημάρχου – παρά την εικόνα που κατάφερε να δώσει.
Μία από τις πρώτες εξαγγελίες του από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Υγείας ήταν ότι θα αντιμετώπιζε σοβαρά το ζήτημα των ναρκωτικών, καταργώντας τις λίστες αναμονής που διαρκούν ολόκληρα χρόνια στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της λίστας για χορήγηση μεθαδόνης από τα κρατικά κέντρα. Στο μεταξύ, οι ασθενείς μπορεί να έχουν πεθάνει μέχρι να φτάσει η σειρά τους να εισαχθούν στις μονάδες απεξάρτησης.
Εχοντας βάλει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και την διάλυση της δημόσιας που παρατηρείται σήμερα, ο κ. Κακλαμάνης έφυγε από το υπουργείο Υγείας το 2006 για να θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας. Η θητεία του στο Υπουργείο σημαδεύτηκε από τη «ραντζοεπαγρύπνηση», μία πολυδιαφημισμένη εκστρατεία για να καταργηθούν τα ράντζα και να διατίθενται σε όλους τους ασθενείς κρεβάτι σε δωμάτιο των νοσοκομείων. Τα ράντζα πράγματι καταργήθηκαν. Δυστυχώς δεν αντικαταστάθηκαν από κρεβάτια και οι «επιπλέον» ασθενείς μεταφέρθηκαν σε καρέκλες και καναπέδες των νοσοκομείων.
Ηταν μια ακόμη επικοινωνιακή φούσκα που ξεχάστηκε τόσο γρήγορα όσο θέλει να ξεχάσει η Αθήνα έναν από τους χειρότερους δημάρχους της ιστορίας της.

fotonio είπε...

Έντιμε άνθρωπε Κυρ Παντελή…
(Πάνος Τζαβέλας)

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις κατάστημα κάπου στη γη
πουλάς εμπόρευμα, βγάζεις λεφτά
πολλά λεφτά, πολλά λεφτά
Τις Κυριακές πρωί στην εκκλησιά
σταυροκοπιέσαι στην Παναγιά

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις και σύζυγο, κόρη, παιδί
μοντέρνα έπιπλα, έγχρωμη TV,
τρως τροφή πνευματική.
Μακριά από κόμματα μην βρεις μπελά,
"Πατρίς, θρησκεία και φαμελιά"

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
τι κι αν πεθαίνουνε πάνω στη γη
χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς ψωμί,
μαύροι, λευκοί ή κίτρινοι.
Ο γιος σου μοναχά να 'ναι καλά
ν' αφήσεις τ' όνομα και τον παρά.

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
σκέβρωσες, σάπισες στο μαγαζί
τη νιότη ξόδεψες και την ορμή
για τη δραχμή, για το πετσί
δίπλα σου τ' όνειρο, η ζωή και το φως
μα εσύ στο κουφάρι σου κλεισμένος εντός.

Ξέρεις πως δώσανε κυρ-Παντελή
άλλοι τα νιάτα τους και τη ζωή
να γίνει τ' όνειρο φέτα ψωμί
να φας και ' συ κυρ-Παντελή;

Κι εσύ τι έδωσες κυρ-Παντελή;
πες μας τι έκανες σ' αυτή τη γη;
πες μας τι άφησες κληρονομιά
που να εμπνέει τη νέα γενιά

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έντρομε, άβουλε συ φασουλή
βρώμισες τ' όνειρο και την ψυχή
άδειο πετσί χωρίς πνοή.

Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά
θάψτε τους έντιμους μες στα σπαρτά
κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
σκουλήκι άχρηστο σ' αυτή τη γη.
Έντιμε άνθρωπε κυρ Παντελή…

Το τραγουδάκι είναι για εσένα που δεν ήρθες στη διαμαρτυρία για την επέκταση της Πετρόλα.
Για εσένα που τα ξέρεις όλα και που ήδη ξέρεις ότι οι αποφάσεις έχουν βγει πριν το αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Για εσένα που περιμένεις από τα παιδιά σου με τους δασκάλους να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα.
Θα έπρεπε να σε καταλάβω γιατί δουλεύεις και δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς και με αυτά.
Επειδή παιδιά και εγγόνια έχεις, αλλά οι υποχρεώσεις σου απο ότι φαίνετε καλύπτονται και σταματάνε μόνο από το πορτοφόλι σου.

Ακριβώς επειδή το ιδεολογικό σκέλος της διαμαρτυρίας δεν σε αφορά θα ήθελα να σου μιλήσω στη γλώσσα που καταλαβαίνεις.

Αν η επέκταση γίνει θα χάσεις ότι πολυτιμότερο έχεις. Χρήμα!

Οι περιουσία σου θα υποβαθμιστεί! Κάτοικοι με οικονομική επιφάνεια που διακινούν χρήμα και στηρίζουν οικονομικά αυτή τη πόλη, ακριβώς επειδή έχουν το χρήμα, θα μετοικίσουν αλλού όταν η κατάσταση γίνει αφόρητη. Θα αντικατασταθούν με άλλους ανθρώπους που δεν έχουν χρήμα και που θα αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα.
Μεροκαματιάρηδες εργάτες.
Η αγοραστική δύναμη θα έχει ως φυσικό επακόλουθο να μειωθεί δραματικά γιατί με 740 euro και με ενοίκιο στη πλάτη μέχρι φακές και φασόλια αγοράζεις.
Το μαγαζί σου θα δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα εκτός της οικονομικής κρίσης. Ένα πρόσθετο πλήγμα τοπικής οικονομικής κρίσης.
Τα ενοίκια θα πέσουν και τα οικόπεδα θα πωλούνται σε τιμές βιομηχανικής ζώνης.

Αν νομίζεις ότι τα παραλέω...

Η Πετρόλα σκοπό έχει να φτιάξει διυλιστήριο, Ο Αγγελόπουλος μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, και στο Μελετάνι ( Τρικέρι)η MANDRECO χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων. Πρόσθεσε τώρα τους ρύπους που αναπνέεις εσύ και τα παιδιά σου. Τα ποσά των ρυπογόνων ουσιών που απελευθερώνονται στον αέρα από τα εργοστάσια της περιοχής και τα αυτοκίνητα είναι ήδη τεράστια! Υπολόγισε και τη καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας.
Αν δεν έχεις καταλάβει τα μεγέθη, απλά άνοιξε ένα χάρτη να δεις που θα ζεις αν οι προβλέψεις γίνουν πράξη.

Να σου υπενθυμίσω ότι κατοικείς σε μια πόλη που βρέχεται από θάλασσα. Είναι χαζό το να πρέπει να σου πω κάτι που ήδη ξέρεις για να θυμηθείς ότι υπάρχει. Εσύ φταις και για αυτό γιατί όταν έπρεπε δεν αντέδρασες, τώρα η θάλασσα σου έγινε νεκροταφείο καραβιών και για να κάνεις ένα μπανάκι το καλοκαίρι πρέπει να κάνεις μισή ώρα δρόμο στην καλύτερη περίπτωση. Να σου θυμίσω ακόμα ότι από τα χιλιόμετρα παραλίας που είχες σου έχουν μείνει μερικές δεκάδες μέτρα.

Λέω ψέματα;

Το να επιλέξει κάποιος να μείνει σε αυτή τη πόλη ήδη φαντάζει τρελό αλλά αργότερα θα ισοδυναμεί με καταδίκη σε θάνατο του ιδίου και της οικογένειας του.

Αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο ήταν ότι δεν παραβρέθηκαν ούτε αυτοί που θα έπρεπε στη διαμαρτυρία, έστω για τα προσχήματα…
Στη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο πήξαμε από υποψήφιους Δημάρχους και συμβούλους.

Ελάχιστα εκλεγμένα πρόσωπα που εκπροσωπούν το κοινωνικό συμφέρον και που τιμήθηκαν με την ψήφο μας παραβρέθηκαν έστω στη προσυγκέντρωση στη πλατεία της Ελευσίνας. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν.

Δεν είδα ούτε άτομα που έχουν αρχίσει από τώρα ανοιχτά να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αξιώματα στις μελλοντικές εκλογές και που περιορίζουν το κοινωνικό τους πρόσωπο ιδρύοντας λέσχες και συλλόγους ελευθέρου χρόνου.
Οι μόνοι που οργανωμένα κράτησαν Θερμοπύλες ήταν μια φούχτα ανθρώπων από το σωματείο εργαζομένων της Πυρκάλ.

Πραγματικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στις επόμενες εκλογές να δω ποιοι θα αυτοχαρακτηριστούν αγωνιστές και σωτήρες του τόπου και θα διεκδικήσουν ψήφο σου.

Δεν είμαι περίεργος στο αν θα εκλεγούν όμως, γιατί ξέρω ότι εσύ θα τους ψηφίσεις.

Γιατί είσαι μεγάλη καρδιά κατά βάθος και γιατί γλυκοκοιτάζεις και το ρουσφέτι κατά πλάτος.

Το θέμα είναι ότι στο τέλος όμως όλοι οριζόντια καταλήγουμε! Με πιάνεις;

Σπύρος Μπινιάρης

ggk είπε...

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΖΕΤΑΙ.
Τα πρoβλήματα δεν λύνονται με σποτάκια ευαισθητοποίησης,- πανάκριβου τηλεοπτικού χρόνου - για την ανάγκη πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα, στους χώρους δημόσιας κοινωνικής εξυπηρέτησης, περιπάτου και αναψυχής.
Το γνωρίζουν και όμως παίζουν προκλητικά με τις ευαισθησίες, τις ανάγκες και τα νεύρα όλων των σκεπτόμενων πολιτών.
Σε «παρεκτρέπει» και μόνο η σκέψη ότι γίνεται αδιαμαρτύρητα δεκτή, τόση προκλητική αναισθησία, αναίδεια και αντικοινωνική συμπεριφορά, που αγγίζει τα όρια της πώρωσης.
Απέναντι στους πλέον ευαίσθητους πολίτες.
Η λύση δεν βρίσκεται στην φιλευσπλαχνία, αλλά στην αλλαγή κοινωνικής και πολιτικής κουλτούρας και την καλλιέργεια της απαοιτούμενης παιδείας, με παρεμβάσεςις μέσα απο την σχολική αγωγή.
Εντωμεταξύ συνεχίζεται η αισθητική αναβάθμιση της Νικολαϊδου.Η μετατροπή της σε delivery moto cross τη ζωντανεύει και την κάνει πιό ελκυστική.Προσφέρεται και parking δωρεάν,με θέα τον φωτισμένο Αρχαιολογικό χώρο,ειδικά μετά τις πρώτες νυχτερινές ώρες, στις διασταυρώσεις,Νικολαϊδου και περικλέους,Νικολαϊδου και χαριλάου,Νικολαϊδου και Κανελλοπούλου.Έρχεται καλοκαίρι και για πολλούς συμπολίτες μας αυτός ο περίπατος, θα είναι η μόνη διέξοδος για αναψυχή.Ας μή τους τον στερήσουμε οι πνευματικά και σωματικά "αρτιμελείς".

ggk είπε...

Σ Υ Μ Π Ι Λ Η Μ Α
Ένα τεράστιο δημιουργικό έργο, καταγράφεται στο ενεργητικό της δημοτικής αρχής της Ελευσίνας.
Της δεύτερης καλύτερης, κατά κοινή ομολογία, μετά την ιστορική δωδεκαετία του προοδευτικού συνδυασμού 1975-1986.
Όμως η κόπωση, η διοικητική χαλάρωση και οι «αρρυθμίες» στον συντονισμό και την λειτουργία της δημοτικής ομάδας και ορισμένων υπηρεσιών του Δήμου, έχουν κάνει προ πολλού την εμφάνιση τους. Οι πρωτοποριακές συνοικιακές ενημερωτικές συγκεντρώσεις, αφυδατωμένες από τον παλμό της συναισθηματικής επικοινωνίας, παίρνουν καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα με την μορφή διακοίνωσης επί συγκεκριμένων αποφάσεων που έχουν ληφθεί και οι πολίτες απλά ενημερώνονται για την υποχρέωση εφαρμογής τους. Πχ το κόστος σύνδεσης των αποχετεύσεων.
Επισημάνσεις για την επικινδυνότητα του πεζόδρομου της Νικολαϊδου,(βλέπε τραυματισμό νηπίου από μοτοποδήλατο), που αποτελεί ανάσα ζωής και έχει μετατραπεί σε μηχανοδρόμιο και ανεξέλεγκτο παρκινγκ, αντιμετωπίζεται με υπεκφυγές και μετατόπιση ευθυνών για ανεπαρκή αστυνόμευση, από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Επώνυμες καταγγελίες πολιτών, δημοτικών συμβούλων, και δραστήριων μελών του συνδυασμού, αντί να προκαλέσουν διάλογο και να επιφέρουν διορθωτικές κινήσεις ή πιθανές διοικητικές κυρώσεις και επιπλήξεις στους παρεκτρεπόμενους ή παρανομούντες, καταλήγουν στην σιωπηρή απομάκρυνση ή αποστασιοποίηση των καταγγελλόντων!
Φαινόμενα, που καλλιεργoύν το διχασμό, την απογοήτευση, και εν τέλει οδηγούν σε αποστράτευση, υγιείς δυνάμεις πολιτών, που με όραμα και ήθος αποφάσισαν ή αποφασίζουν,να ξεφύγουν από την μιζέρια της κοινωνικής αποχής και της κριτικής εκ του ασφαλούς, για ν’ ασχοληθούν με τα κοινά της πόλης.
Είναι γνωστό ότι η δημοτική πλειοψηφία του Ελευσινιακού Ενωτικού Συνδυασμού, δεν αποτελεί μια ομογενή ιδεολογική ομάδα. Παραστατικά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως συμπίλημα, δηλαδή συρραφή ανόμοιων κομματιών που του προσδίδουν τον όρο πολυσυλλεκτικός. Οι τριβές και οι διαφορές συναντίληψης, αποτελούν ανέκαθεν εν δυνάμει στοιχείο αντιπαράθεσης, αλλά και αφορμή, για δημιουργικό δημοκρατικό διάλογο, μέσα από την σύνθεση των απόψεων.
Φαίνεται όμως ότι οι αντοχές και οι ανοχές του συμπιλήματος, έχουν αγγίξει τα όρια τους.
Όλο και πιο συχνά, οι πολίτες αισθάνονται την κόπωση, τον έντονο ανταγωνισμό, τις προσωπικές πολιτικές, την απόλυτη διάσταση απόψεων για θέματα καίριας και ζωτικής σημασίας για το μέλλον της πόλης, τον πολιτισμό, την υγεία μας, την αγωνία για ένα πιθανό ολοκαύτωμα.
Αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που γεννήθηκαν ή επέλεξαν για χίλιους λόγους να στεριώσουν τα όνειρα τους και να φτιάξουν σπίτι και οικογένεια σ΄ αυτόν τον ιστορικά φορτισμένο, και περιβαλλοντικά απαξιωμένο και κατεστραμμένο τόπο.
Που οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, δεν επέτρεψαν την δημιουργία εξοχικής εναλλακτικής στέγασης έξω από το άλλοτε ιοστεφές και σήμερα άναρχα οικιστικά και βιομηχανικά δομημένο Θριάσιο πεδίο.
Αποφάσεις αντιφατικές και δυσανάλογες σε τεχνοκρατικό και κοινωνικό βάθος, αμαυρώνουν και «λεκιάζουν» την όλη εικόνα, μακραίνοντας την λίστα των γιατί.
Αποχέτευση, Παλλάς, Ελαιουργική, ΕΛΠΕ-Χαλυβουργική, δημοτικές υπηρεσίες, και υφέρπουσες «συζητήσεις», για νεποτισμό και προσωπικές πολιτικές συναναστροφές, δηλητηριάζουν σχέσεις, λασπώνουν πρόσωπα και διχάζουν την τοπική κοινωνία.
Αναπάντητες καταγγελίες, δολιχοδρομίες, και υπεκφυγές, φορτίζουν το κλίμα, υποδαυλίζουν ψιθύρους και ίντριγκες, εν όψη της επόμενης εκλογής.
Καχυποψίες και προσωπικές πολιτικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, παραπέμπουν σε άλλη όχι και τόσο μακρινή εποχή.
Μόνο που το χθες είναι χθες και κάθε αύριο είναι μια καινούργια μέρα, που οι πρώην προδομένοι και πικραμένοι, περιμένουν με « αδήμονη» υπομονή…
Κανένα πολιτικό ιερατείο ή εκλογομαγειρείο δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την επαναληπτική επιτυχία της συνταγής…
Μπροστά σε μία καινούργια κούρσα, η ανανέωση των δρομώνων, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και επιλογές κατά το δυνατόν συγγενείς και ομόσταβλες.
Οι πολιτικές συγκυρίες, ευνοούν αλλά και αφήνουν πολλά και ενδιαφέροντα διδάγματα...

ggk είπε...

Με το τέλος της προεκλογικής περιόδου και την ανάδεικη της νέας και στελεχικά ανανεωμένης δημοτικής αρχής,περνάμε σε μια φάση τοπικών ευκαιριών και προκλήσεων, δοκιμασίας των αντοχών των δυνατοτήτων και των οραματισμών για μια νέα αυτοδιοικητική θητεία, με τον "καλλικράτη" να μας ανοίγει καινούργιους δρόμους δημιουργίας και κοινωνικής προσέγγισης.
Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο νέο κάλεσμα και τις ιδιαίτερες προκλήσεις της εποχής.
Η αξιοποίηση όλων των στελεχών, υποψηφίων, φίλων και μελών του συνδιασμού και κάθε ενεργού συμπολίτη,μπορείνα αμβλύνει τις δυσκολίες και να φέρει μεγάλες ανατροπές σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων.
Να δώσουμε όλοι το αυτοδιοικητικό μας παρών.

ggk είπε...

ΤΟ « Κ Ε Ρ Δ Ο Σ»
Γράφει ο Γρηγόρης Κοροπούλης.
ggkoropoulis@gmail.com

Σαν τη μπουνάτσα μετά τη θυελλώδη τρικυμία, οι μέρες μετά τις εκλογές.
Σκόρπιες κουβέντες, εκτιμήσεις και κριτικές ,έρχονται να σβήσουν σαν μικρός παφλασμός, στην ακρογιαλιά της δύσκολης καθημερινότητας μας.
Οι ανάγκες της πόλης σκεπάζουν τον απόηχο των συζητήσεων και τα σημάδια των ψυχών, που άφησε στο πέρασμα του ο εκφραστικός κορυβαντισμός των μπαλκονιών.
Νικητές και νικημένοι, πλειοψηφία και μειοψηφία θα έπρεπε να λέμε στα πλαίσια των κανόνων της δημοκρατίας, μετράνε τα εκλογικά κέρδη και τις ζημιές τους σε ψυχολογική κοινωνικοπολιτική και οικονομική φθορά, όταν το βαλάντιο επιτρέπει, και οι επικοινωνιακές σειρήνες πείθουν ότι «τη δόξα πολλοί εμίσησαν τη διαφήμιση και το χρήμα ουδείς»
Σημεία των εκλογικών διαδικασιών που η παιδεία των νέων και σκεπτόμενων πολιτών και η εξέλιξη των κοινωνιών, έρχεται όλο και πιο συχνά να ανατρέψει με κριτήριο την προσωπικότητα, την προσφορά και τη δράση των προσώπων και όχι την οικονομική επιφάνεια την πληθώρα των διαφημιστικών αφισών και των προεκλογικών καρτών.
Ένα σύντομο ταξίδι ο προεκλογικός αγώνας, εμπειρία ζωής για την πλειοψηφία νέων και παλαιών, ακόμα και πολύ έμπειρων στη διαδικασία συμπολιτών.
Σεμινάριο επικοινωνίας και κοινωνικών επαφών.
Ένα ανεκτίμητο όφελος για την τοπική κοινωνία, ο κύκλος των νέων σχέσεων, γνωριμιών και ανακάλυψης κοινών στοιχείων ενδιαφέροντος μεταξύ συμπολιτών άγνωστων μέχρι χθες, «δύο ξένων στην ίδια πόλη…».
Μας έχουν εκπαιδεύσει να εστιάζουμε στις λεκτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις των εκλογών, τις διαπροσωπικές ρήξεις των ανθρώπινων και φιλικών σχέσεων στο βωμό της κατάκτησης μιας εφήμερης εξουσίας, αξιολογώντας ελάχιστα τα θετικά στοιχεία των σχέσεων αυτών, των διαπροσωπικών και κοινωνικοπολιτικών προσεγγίσεων.
Τυφλωμένοι από το πάθος της κομματικής περιχαράκωσης και της ασύμμετρης προσωπικής φιλοδοξίας, χάνουμε την απόλαυση της διαπροσωπικής επικοινωνίας, της ψυχικής ανάτασης, της συντροφικότητας, του κοινού αγώνα και το μεγαλείο του συναισθήματος, που ο Μέγας Ρίτσος, αποδίδει ποιητικά και τόσο παραστατικά.
«Όταν σφίγγουν το χέρι , ο Ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».
Είναι το κέρδος, το μεγάλο κέρδος, της κοινωνίας της πόλης μας, αυτές οι νέες γνωριμίες, το πλησίασμα παλαιών και νέων που ανατρέπει την «καθεστηκυία» αντίληψη για το χάσμα των γενεών.
Σε όλους αυτούς τους εκατοντάδες συμπολίτες που σε πείσμα των καιρών, της προσπάθειας αδρανοποίησης της κοινωνίας από τα κοινά και της αποστράτευσης των πολιτών, έκαναν το μεγάλο βήμα με τίμημα την ψυχική και οικογενειακή τους ηρεμία και μπήκαν στο στίβο ή την αρένα κατ άλλους, των δημοτικών εκλογών, στηρίζεται η ομαλή πορεία του νέου διευρυμένου Δήμου μας.
Η εξέλιξη και η ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της μεγάλης μας πόλης.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πολύτιμο κοινωνικό δυναμικό της Ελευσίνας και της Μαγούλας, για την ανάπτυξη και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του νέου μας Δήμου.
Την αναβάθμιση των κοινωνικών σχέσεων, την προσέγγιση και ευημερία της τοπικής κοινωνίας, ώστε ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ των συνήθων αναγκών.

ggk είπε...

ΤΟ « Κ Ε Ρ Δ Ο Σ»
Γράφει ο Γρηγόρης Κοροπούλης.
ggkoropoulis@gmail.com

Σαν τη μπουνάτσα μετά τη θυελλώδη τρικυμία, οι μέρες μετά τις εκλογές.
Σκόρπιες κουβέντες, εκτιμήσεις και κριτικές ,έρχονται να σβήσουν σαν μικρός παφλασμός, στην ακρογιαλιά της δύσκολης καθημερινότητας μας.
Οι ανάγκες της πόλης σκεπάζουν τον απόηχο των συζητήσεων και τα σημάδια των ψυχών, που άφησε στο πέρασμα του ο εκφραστικός κορυβαντισμός των μπαλκονιών.
Νικητές και νικημένοι, πλειοψηφία και μειοψηφία θα έπρεπε να λέμε στα πλαίσια των κανόνων της δημοκρατίας, μετράνε τα εκλογικά κέρδη και τις ζημιές τους σε ψυχολογική κοινωνικοπολιτική και οικονομική φθορά, όταν το βαλάντιο επιτρέπει, και οι επικοινωνιακές σειρήνες πείθουν ότι «τη δόξα πολλοί εμίσησαν τη διαφήμιση και το χρήμα ουδείς»
Σημεία των εκλογικών διαδικασιών που η παιδεία των νέων και σκεπτόμενων πολιτών και η εξέλιξη των κοινωνιών, έρχεται όλο και πιο συχνά να ανατρέψει με κριτήριο την προσωπικότητα, την προσφορά και τη δράση των προσώπων και όχι την οικονομική επιφάνεια την πληθώρα των διαφημιστικών αφισών και των προεκλογικών καρτών.
Ένα σύντομο ταξίδι ο προεκλογικός αγώνας, εμπειρία ζωής για την πλειοψηφία νέων και παλαιών, ακόμα και πολύ έμπειρων στη διαδικασία συμπολιτών.
Σεμινάριο επικοινωνίας και κοινωνικών επαφών.
Ένα ανεκτίμητο όφελος για την τοπική κοινωνία, ο κύκλος των νέων σχέσεων, γνωριμιών και ανακάλυψης κοινών στοιχείων ενδιαφέροντος μεταξύ συμπολιτών άγνωστων μέχρι χθες, «δύο ξένων στην ίδια πόλη…».
Μας έχουν εκπαιδεύσει να εστιάζουμε στις λεκτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις των εκλογών, τις διαπροσωπικές ρήξεις των ανθρώπινων και φιλικών σχέσεων στο βωμό της κατάκτησης μιας εφήμερης εξουσίας, αξιολογώντας ελάχιστα τα θετικά στοιχεία των σχέσεων αυτών, των διαπροσωπικών και κοινωνικοπολιτικών προσεγγίσεων.
Τυφλωμένοι από το πάθος της κομματικής περιχαράκωσης και της ασύμμετρης προσωπικής φιλοδοξίας, χάνουμε την απόλαυση της διαπροσωπικής επικοινωνίας, της ψυχικής ανάτασης, της συντροφικότητας, του κοινού αγώνα και το μεγαλείο του συναισθήματος, που ο Μέγας Ρίτσος, αποδίδει ποιητικά και τόσο παραστατικά.
«Όταν σφίγγουν το χέρι , ο Ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».
Είναι το κέρδος, το μεγάλο κέρδος, της κοινωνίας της πόλης μας, αυτές οι νέες γνωριμίες, το πλησίασμα παλαιών και νέων που ανατρέπει την «καθεστηκυία» αντίληψη για το χάσμα των γενεών.
Σε όλους αυτούς τους εκατοντάδες συμπολίτες που σε πείσμα των καιρών, της προσπάθειας αδρανοποίησης της κοινωνίας από τα κοινά και της αποστράτευσης των πολιτών, έκαναν το μεγάλο βήμα με τίμημα την ψυχική και οικογενειακή τους ηρεμία και μπήκαν στο στίβο ή την αρένα κατ άλλους, των δημοτικών εκλογών, στηρίζεται η ομαλή πορεία του νέου διευρυμένου Δήμου μας.
Η εξέλιξη και η ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της μεγάλης μας πόλης.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πολύτιμο κοινωνικό δυναμικό της Ελευσίνας και της Μαγούλας, για την ανάπτυξη και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του νέου μας Δήμου.
Την αναβάθμιση των κοινωνικών σχέσεων, την προσέγγιση και ευημερία της τοπικής κοινωνίας, ώστε ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ των συνήθων αναγκών.