Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Πολιτισμός

Θέματα πολιτισμού, Αισχύλεια κλπ

41 σχόλια:

giorgios είπε...

Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα, ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης θα βρίσκεται στη σκηνή του "Μετρό" συναντώντας μουσικά τα συγκροτήματα encardia και Οίστρον καθώς και μία παρέα εκλεκτών μουσικών και ερμηνευτών, μεταφέροντας στη σκηνή μία ξεχωριστή μουσική γιορτή.
Η μουσική παράσταση που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες καλλιτεχνικές προτάσεις συνεχίζεται ανταποδίδοντας την αγάπη του κοινού που τη δέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.
Έτσι λοιπόν τις Δευτέρες, οι οι encardia ευθυμούν, χορεύουν και ανασυνθέτουν μουσικές και τραγούδια ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας που διαπλέκονται με τη μουσική και τα τραγούδια από τη "Βενετσιάνα" του Νίκου Ξυδάκη και του Θοδωρή Γκόνη.
Το κουαρτέτο "Οίστρον" αρχίζοντας από συνθέσεις του Νίκου Πλατύραχου ταξιδεύει σε μουσικές από τον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο και διασκευάζει τραγούδια από τη "Σαπφώ" και το "Γρήγορα η ώρα πέρασε" του Νίκου Ξυδάκη.
Μαζί με το Νίκο Πλατύραχο στο πιάνο, η Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο, ο Τάσος Μισυρλής στο βιολοντσέλο και ο Μιχάλης Κονταξάκης στην κιθάρα είναι οι εξαίρετοι μουσικοί που αποτελούν το κουαρτέτο "Οίστρον".
Τη μουσική αυτή "συνεργεία" ολοκληρώνει ο Πάνος Δημητρακόπουλος με το κανονάκι του, που πρωταγωνιστεί μαζί με τον Νίκο Μέρμηγκα στο ούτι και το λαούτο και τον Κώστα Μερετάκη στα κρουστά, αφυπνίζοντας μυστηριακές συμπτώσεις της μουσικής της Ανατολής με γνώριμα λαϊκά τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη από τη φωνή της Νάνας Μπινοπούλου, με τη συνενοχή της Αναστασίας Δουλφή και των encardia.

Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμή εισόδου: 15 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6461980, 210 6439089

giorgios είπε...

Στις 14 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το φετινό 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με το Πανόραμα των ελληνικών ταινιών και το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, όπου θα διαγωνισθούν 14 ξένες ταινίες νέων σκηνοθετών, κι ανάμεσά τους δύο ελληνικές, οι Τρεις Στιγμές του Πέτρου Σεβαστίκογλου και το Without του Αλέξανδρου Αβρανά.

giorgios είπε...

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 20:30, σας καλώ στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138),
όπου το Μουσικό Σύνολο «ΗΧΟΧΡΩΜΑ» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μεταξύ άλλων, ερμηνεύει και το έργο μου:
"Πέντε διαδρομές στο χρόνο" (α' εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.) – Παραλλαγές για Ορχήστρα εγχόρδων, Άρπα και 4 πνευστά.

Θα χαρώ ιδιαίτερα με την παρουσία σας εκεί

Με τιμή

Δημήτρης Ανδρώνης

Ακολουθεί όλο το πρόγραμμα της συναυλίας.



ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Κ.Ο.Α. "ΗΧΟΧΡΩΜΑ"

Ημερομηνία: Τρίτη 11/11/2008
Ώρα: 20:30
Τύπος: ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Τοποθεσία: Μουσείο Μπενάκη

10€ - 5€ φοιτητικό

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ
"Στοχασμός", για ορχήστρα εγχόρδων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ
"Πέντε διαδρομές στο χρόνο" (α' εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.)

KURT ATTERBERG
Σουίτα αρ. 3 για βιολί, βιόλα και ορχήστρα εγχόρδων, έργο 19,1 (α' εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.)

ΜΗΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Δωρικό κοντσέρτο για ορχήστρα εγχόρδων (α' εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.)

ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Βυζαντινό Αφιέρωμα (α' εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.)

ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Αρχαϊκή σουίτα για φλάουτο, όμποε, άρπα και ορχήστρα εγχόρδων


Συντελεστές:

ΑΝΝΑ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗ – LUNDSTRÖM, βιολί
ΣΟΦΙΑ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗ – LUNDSTRÖM, βιόλα
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, φλάουτο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΜΒΑΣ, όμποε
ΓΕΩΡΓΙΑ ΞΑΓΑΡΑ, άρπα
ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ, μουσική διεύθυνση


http://www.koa.gr/?i=koa.el.koa_archive.498

giorgios είπε...

Να διασωθεί το σπίτι που έζησε ο Μ. Χατζιδάκις στην Ξάνθη 05/11/2008


Το αρχοντικό που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις τα εφτά πρώτα χρόνια της ζωής του, πριν δηλαδή η οικογένειά του μετακομίσει στην Αθήνα, βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ξάνθης, “χαρακτηρισμένο” από το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Έκτοτε περιμένει το θαύμα: να βρεθούν δηλαδή τα χρήματα που θα το αποκαταστήσουν.

Το υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ενδιαφέρον και θαυμασμό στη μεγαλοπρέπεια του κτιρίου, αλλά δεν βάζει το χέρι στην τσέπη. Η νομαρχία, στην οποία και ανήκει το αρχοντικό από το 2005, προτείνει την ανάπλαση και τη μετατροπή του σε «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης - Οικία Μάνου Χατζιδάκι», όπου μεταξύ των άλλων θα φιλοξενούνται εκθέματα, μουσικά όργανα και προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, όμως κι αυτή δεν έχει χρήματα.

Το πρώτο βήμα ωστόσο έχει γίνει, καθώς έχουν προχωρήσει οι ενέργειες προετοιμασίας της μελέτης αναστήλωσης και αποκατάστασης του κτιρίου, μέχρι το στάδιο έκδοσης των τευχών δημοπράτησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα πέντε εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο τελικός δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί. Δεν μένει παρά να αποδεχθεί το ΥΠΠΟ το αίτημα της νομαρχίας για την ανάπλαση και ανάδειξη του κτιρίου και την ένταξή του στα προγράμματα χρηματοδότησης. Αυτός είναι και ο πυρήνας της ερώτησης που υπέβαλλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη προς τον υπουργό Πολιτισμού.

GGK είπε...

Επετειακή συναυλία για τα 120 χρόνια της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων
Αναρτήθηκε από 4athens | 7:39 πμ | Επετειακή συναυλία για τα 120 χρόνια της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων | 0 σχόλια »

10/11/2008 - 20:30 - 10/11/2008 - 22:30
Επετειακή συναυλία για τα 120 Χρόνια της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων δίνεται στις 10 Νοεμβρίου 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Με την ευκαιρία των 120 χρόνων ζωής της Φιλαρμονικής θα εκδοθεί επετειακό Λεύκωμα και cd.

Διεύθυνση: Ιωάννης Ελεφάντης

Σολίστ στο κλαρινέτο: Μίνα Τσάμου, Αλέξανδρος Μανάτος

Σολίστ στο πίκολο φλάουτο:Ροδούλα Χαντζή

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210 7282333

Ώρα έναρξης: 20.30

GGK είπε...

ΜΙΝΑ ΤΣΑΜΟΥ Η ΦΩΤΕΙΝΉ ΠΛΕΥΡΆ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΎ.
Η Μίνα Τσάμου Ειναι ένα "δικό" μας παιδί.Μαθήτρια του αείμνηστου Αρχιμουσικού και λάτρη της πόλης μας Σπύρου Πουλημένου.Γεννήθηκε στη Μάνδρα, μιά έποχή που η τοπική μπάντα αγωνιζόταν να επιβιώση και οι ευκαιρίες για μουσικές σπουδές δέν μπορούσαν να καλύψουν τις μουσικές ανησυχίες και αναζητήσεις ενός παιδιού με το ταλέντο της Μίνας.Σε ηλικία 9 ετών, περνάει το κατώφλι της δημοτικής φιλαρμονικής, όπου με δάσκαλο τον συμπατριώτη και φίλο αρχιμουσικό και εξαίρετο τρομπετίστα Σπύρο Μπρετάνο κάνει τα πρώτα της μουσικά βήματα.Το ενδιαφέρον της άξιας μητέρας της οδήγησε τη Μίνα στο κατώφλι της ιστορικής φιλαρμονικής του "ΟΡΦΕΑ" Ελευσίνας, οπου ο ιστορικός δάσκαλος μας, Σπύρος Πουλημένος,αγκάλιασε με ενδιαφέρον το μικρό κοριτσάκι για να το οδηγήσει και να του ανοίξη τις πόρτες του θαυμαστού κόσμου της μουσικής.Δέ χρειάστηκε πολύ για να καταλάβει ότι είχε στα χέρια του ενα σπάνιο μουσικό ταλέντο.Είχα την ευτυχία να είμαι κοινωνός αυτής της αποκάλυψης.
Ενα καλοκαιριάτικο απόγευμα του 1985,στο νοικιασμένο κτήριο της Παγκάλου και Θανασουλοπούλου όπου προσωρινά στεγαζόταν Ο "ΟΡΦΈΑΣ". Ένα 10Χρονο
κοριτσάκι με το βαλιτσάκι του κλαρινέτου στο χέρι,μας καλησπέρισε και πέρασε στην αίθουσα για το προγραμματισμένο μάθημα.Λίγο αργότερα η φωνή του δασκάλου με την χαρακτηριστική κερκυραϊκή προφορά,ακούστηκε να με καλεί."ωρε σύ Γρηγόρη΄έλα μέσα ν' ακούσης.Ζήτησε να καθήσω πλάι του να καμαρώσω κι΄εγώ το νέο ταλέντο. Εγώ της βάζω δύο ασκήσεις και αυτό μου ετοιμάζει πέντε.Πρέπει να πάει στο ωδείο,θα συνενοηθώ με τη μαμμά της δέν πρέπει να χαθεί αυτή η μικρή.Η συνέχεια ήρθε φυσιολογικά.Ωδείο Αθηνών,Ωδείο Νάκα,για να φτάσουμε στο 1996, όπου με υποτροφία,ταξιδεύει στην Ολλανδία. Παραμένει για ένα χρόνο.Συνεχίζει τις σπουδές της στο βέλγιο όπου με εξαίρετες επιδόσεις ολοκληρώνει τις σπουδές και επιστρέφει ,για ενταχθεί και να στελεχώσει επάξια κορυφαία μουσικά σύνολα και ορχήστρες της πατρίδας μας χωρίς να αρνήται τη φιλική συμμετοχή της στις μουσικές εκδηλώσεις της δημοτικής φιλαρμονικής, γιατί δέν ξεχνα τον τόπο της.Αν οι συνθήκες και η σεμνοτητά της το επιτρέψει, θα έχουμε για ανάρτηση και δημοσίευση το πλήρες βιογραφικό της.Για την σημερινή εποχή που η προσφορά της φιλαρμονικής στην παροχή μουσικής παιδείας στη νεολαία και η παραγωγή νέων μουσικών απο την τοπική κοινωνία της Ελευσίνας είναι ανύπαρκτη και έχει μεταβληθεί σε φορέα επαγγελματικής αποκατάστασης ξένων μουσικών,το παράδειγμα της Μίνας μας κάνει υπερήφανους γιατί δείχνει το δρόμο του ήθους και της πραγματικής προσφοράς στην πόλη που΄απο καιρό έχει χαθεί.

giorgios είπε...

Νέα «σοδειά» βιβλίων από το «Μεταίχμιο»

Ηταν όλοι εκεί, στους ιδιόκτητους χώρους των εκδόσεων «Μεταίχμιο», όπου ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου παρουσίασε τα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Γιάννης Ξανθούλης στην πρώτη σειρά και πιο πίσω οι υπόλοιποι, νεότεροι και παλαιότεροι: Αρις Αλεβίζος, Κατερίνα Βαζαίου, Γιάννης Καλπούζος, Φίλιππος Δρακονταειδής, Γιώργος Ξενάριος, Νίκος Κουνενής κ. ά.

Η φετινή βιβλιοπαραγωγή του «Μεταίχμιου» έχει απ’ όλα: ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση, το κλασικό «Το βαμμένο πέπλο» του Γ. Σόμερσετ Μομ, αστυνομικά μυθιστορήματα (ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα πέντε βιβλιαράκια του Φίλιππου Δρακονταειδή, αλλά και το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Αντριου Γουίλσον, του βιογράφου της Πατρίσια Χάισμιθ, τον οποίο πολλοί θεωρούν διάδοχό της, αλλά και του Ιαν Ράνκιν «Το τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους». Αναμένονται ακόμα η βιογραφία της «Γυναίκας του Σαίξπηρ» της Ζερμέν Γκριρ, ενδιαφέροντα λευκώματα από σπάνια φωτογραφικά αρχεία για την Ελλάδα του 19ου αιώνα, το βιβλίο του Μαρκ Φερό «Οι επτά ηγέτες του Πολέμου 1918-1945», το βιβλίο του ψυχιάτρου Νίκου Σιδέρη «Οπως ειπώθηκαν εκεί και ακούστηκαν - Μυστικά και αλήθειες από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή». Πλούσια σοδειά.

nik είπε...

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ελευσίνας σας καλεί να παρευρεθείτε στο διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με θέμα:
«Τέχνη και Διαμαρτυρία».

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου,
στο ισόγειο του Π.Ο.Δ.Ε., Παγκάλου 52, και θα συμμετέχουν το τμήμα Φιλαρμονικής, μέλη του Θεατρικού τμήματος καθώς και καθηγητές μουσικής του Π.Ο.Δ.Ε.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει η εικαστικός κα Μητροπούλου Κάτια, θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό με θέμα «Η Λογοκρισία στην Τέχνη» (επεξεργασία-μοντάζ ΚΟΥΙΝΤΑ PRODUCTIONS), ενώ θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους της Τ. Μαρκετάκη «ο Γιάννης και ο δρόμος».

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, θα προβληθούν οι ταινίες: «Εδώ Πολυτεχνείο» του Δημήτρη Μακρή και το «Κιέριον» του Δήμου Θέου.

Ώρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις: 19:00

Σας περιμένουμε όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

giorgios είπε...

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιεί αφιέρωμα στον ιδρυτή του Ζιλ Ντασέν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 31 Μαρτίου 2008. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου.

Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει προβολές 10 ταινιών του σκηνοθέτη, καλύπτει τις τρεις κύριες δημιουργικές περιόδους της ζωής του. Τις ταινίες που δημιούργησε στην Αμερική, έχοντας ξεφύγει από την καταπίεση των μεγάλων κινηματογραφικών εταιριών και τις οποίες θεωρούσε τις πιο χαρακτηριστικές του έργου του, όπως Ο Δήμιος των Κολασμένων, Η Γυμνή Πόλη, Οι Ανθρωποι του Αίματος και Η Νύχτα και η Πόλη.

Επίσης, θα προβληθεί η ταινία Ριφιφί, που σηματοδότησε την μεγάλη επιστροφή του μετά τον αποκλεισμό του λόγω της μαύρης λίστας.

Οι ταινίες Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ποτέ την Κυριακή, Φαίδρα και Υπόσχεση την Αυγή αποτέλεσαν την «ελληνική περίοδο», αφού σε αυτές τον κύριο ρόλο είχε η Μελίνα Μερκούρη.

Παρουσιάζεται ακόμη ένα σπάνιο αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ «Το Τρίο».

giorgios είπε...

«Το 1959, με την ευκαιρία των ενεργειών προώθησης της αποτελεσματικότητας και εξυγίανσης των γραμμών του Κόμματος, η Βαλεντίνα Βριντσεάνου αποκλείστηκε από το Κόμμα εξαιτίας της προβληματικής κοινωνικής καταγωγής της, της οποίας οι επιρροές αποκαλύφθηκαν σε όλη τη δραστηριότητά της. Στη συνεδρίαση όπου κρινόταν ο αποκλεισμός της, η δόκτωρ Βριντσεάνου δεν κατορθώνει να εξηγήσει με ικανοποιητικό τρόπο το λόγο για τον οποίο κρατεί στο σπίτι επί πολλά χρόνια τη μητέρα της και, κυρίως, γιατί έχει εμπιστευτεί σʼ εκείνη, τη σύζυγο του μηχανικού Βριντσεάνου που κρατείται ως αντιδραστικό στοιχείο και διασπορέας αστεϊσμών και ψευδών ειδήσεων που γελοιοποιούν τα επιτεύγματά μας, την ανατροφή της μοναχοκόρης της Ντολόρες που είναι τώρα δέκα χρόνων, νέα πιονιέρισσα σε ένα ειδικό σχολείο για παιδιά του Κόμματος και που πρέπει να προστατεύεται από επαφές με ξεπεσμένα στοιχεία της παλαιάς κοινωνίας. Η δόκτωρ Βαλεντίνα Βριντσεάνου δεν παρέχει σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα αν είναι ενήμερη για τα δέματα που στέλνει η μητέρα της στον κρατούμενο Μιχάι Βριντσεάνου ή αν έχει διαβάσει τις κάρτες που η μητέρα της γράφει στον εγκληματία. Επίσης, η πρώην διευθύντρια Βριντσεάνου δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη φιλοξενία επί δύο μήνες της μητέρας της Ροντίκα Βριντσεάνου, μολονότι ήταν σοβαρά άρρωστη, σε υγειονομικές μονάδες που δεν είναι ανοιχτές για το ευρύ κοινό».
(Η αστυνομική φύση, η αίσθηση του παραλόγου και ο εξευτελισμός κάθε έννοιας δικαιοσύνης επί «υπαρκτού», σε μια μόνο παράγραφο. Το απόσπασμα είναι από την «Υποχρεωτική ευδαιμονία» (μτφρ. Αλόη Σιδέρη, εκδ. Άγρα), μια συλλογή από τέσσερις νουβέλες του Νόρμαν Μάνεα, του σπουδαιότερου σύγχρονου Ρουμάνου συγγραφέα. Ο Μάνεα εξορίστηκε επί καθεστώτος Τσαουσέσκου και δεν επέστρεψε ποτέ στη Ρουμανία, παρότι εξακολουθεί να γράφει στα ρουμάνικα και να αισθάνεται εξίσου ξένος στις ΗΠΑ. Τον Μάνεα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε στις «Κεραίες» της ερχόμενης εβδομάδας, την Τρίτη στις 7 μ.μ., στην ΕΤ1).

giorgios είπε...

α σου τα 'μαθα, μα ξεχασα μια λεξη"



Η Αισχύλεια Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Οργανισμού

του Δήμου Ελευσίνας και οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

σας προσκαλούν

την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 19:00 μ. μ.

στο Δημοτικό Μέγαρο

(Χατζηδάκη & Δήμητρος)

στην παρουσίαση του βιβλίου

του Δημήτρη Μπουραντά

Όλα σού τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη



Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Σύλλογο Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων Ελευσίνας.

Πληροφορίες στα τηλ: 210-5561941, 210-5561942

giorgios είπε...

Ο Νοέμβριος στο Κέντρο Τεχνών στο ACS
έχει σύγχρονο χορό σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου από την Οκτάνα, "Πανόραμα Design '08" από την Graphopress, και Διήμερο Φεστιβάλ με παιχνιδούπολη, δημιουργικά εργαστήρια και μεγάλους Έλληνες ερμηνευτές για τους σκοπούς των "Special Olympics"
..και μην ξεχνάτε
Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια σε παραγωγές του Κέντρου
Πληροφορίες: 210 72 34 567, www.artscenter.gr
Ειδικές τιμές στα μέλη του «Club των Φίλων του Κέντρου Τεχνών»
Πληροφορίες: 210 63 93 341, www.artscenter.gr

Olga είπε...

1 .
ΧοροΘέατρο ΟΚΤΑΝΑ

«Neverland – Blood on the dancefloor»
Τετάρτη 19, Πέμπτη 20 & Παρασκευή 21
Νοεμβρίου 2008, στις 21.30
Ένα πολυσύνθετο θέαμα, με πολλή λάμψη αλλά και βαθύ σκοτάδι του Κωνσταντίνου Ρήγου
Σο Κέντρο Τεχνών στο ACS στις 19, 20 & 21 Νοεμβρίου 2008, στις 21.30 παρουσιάζει τη νέα παραγωγή του Χοροθεάτρου ΟΚΤΑΝΑ σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου «Neverland-Blood on the dancefloor».
Ο Peter Pan και η Wendy, ως άλλες εκδοχές του Michael Jackson και της Elisabeth Taylor αντίστοιχα, συναντιούνται για τελευταία φορά στη Χώρα του Ποτέ, ανασυνθέτοντας κομμάτια του κοινού παρελθόντος τους.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος ενορχηστρώνει μία παράσταση υπό τους ήχους της «χαοτικής» μουσικής του Δημοσθένη Γρίβα και των «σκοτεινών» video του Βασίλη Κεχαγιά, με την ιδέα του άπιαστου ονείρου, αλλά και της χαμένης παιδικότητας σε κεντρική θέση.
Στο Neverland-Blood on the dancefloor η βραβευμένη Έλενα Τοπαλίδου και ο Παναγιώτης Κοντονής, οι δύο βασικοί ερμηνευτές της ΟΚΤΑΝΑ, συνδιαλέγονται με τον Hip Hop dancer Γιώργο Kωστόπουλο, αντιπαραθέτοντας τους χορευτικούς τους κόσμους σε μια ιδιότυπη πάλη η οποία θα υπογραμμιστεί από την παρουσία «τυχαίων επισκεπτών» στη σκηνή.
Οι τρεις χορευτές κινούνται σ’ ένα περιβάλλον ασφυκτικό, κατάμεστο από αντικείμενα. Στη NEVERLAND, μοιραία, τα σκηνικά αντικείμενα ξεπερνούν την υλική τους υπόσταση και γίνονται ιδέες. Ο Δημοσθένης Γρίβας συνοδεύει live τους χορευτές με την ηλεκτρική του κιθάρα σε πρωτότυπη μουσική αλλά και διασκευές γνωστών μουσικών κομματιών του Βασιλιά της Pop Michael Jackson, του οποίου η εικόνα έρχεται να στοιχειώσει τη σκηνή.

Concept-Χορογραφία-Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Μπορείτε να δείτε το video εδώ : http://www.youtube.com/watch?v=yAQLTJ5Lu0Q

Τιμές Εισιτηρίων: 20€. φοιτητικό 15€


Γαρυττού 53, 152 34 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Tηλ. 210 639 3341, www.artscenter.gr

......................................................................

2 .
«Ανταποκριτές στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο»

(Έκθεση) 03/12/2008 - 09/12/2008

O Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, ένα ιστορικό γεγονός που επηρέασε σημαντικά τον 20ο αιώνα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών δημοσιογράφων, συγγραφέων και καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Το Κέντρο Τεχνών στο ACS και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν μια έκθεση-αφιέρωμα στον Ισπανικό Εμφύλιο, παρουσιάζοντας σπάνιες ανταποκρίσεις από το πεδίο της μάχης μεγάλων διανοούμενων όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Έρντστ Χέμινγουέι, ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερύ, ο Ιλία Έρενμπουργκ, ο Τζωρτζ Όργουελ, ο Χάρολντ «Κιμ» Φίλμπι, η Μάρθα Γκέρλχορν, ο Ίντρο Μοντανέλλι και άλλοι.
.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Ίδρυμα Πάμπλο Ιγκλέσιας, το Μουσείο Καζαντζάκη και την Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00

Είσοδος Ελεύθερη

giorgios είπε...

Περισσότερη τηλεόραση βλέπουν οι… δυστυχισμένοι
Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν 30% περισσότερη τηλεόραση από τους ευτυχισμένους.



Οι άνθρωποι που δεν νιώθουν ευτυχισμένοι, βλέπουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερη τηλεόραση σε σχέση με τους ευτυχισμένους, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Η έρευνα, που βασίζεται σε στατιστικές από περίπου 30.000 αμερικανούς ενήλικους πολίτες κατά την περίοδο 1975-2006, δείχνει ότι οι πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν 19 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα έναντι 25 ωρών που βλέπουν όσοι νιώθουν λίγο-πολύ δυστυχισμένοι. Το συμπέρασμα αυτό μάλιστα ισχύει ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης.

Επιπροσθέτως οι πιο ευτυχισμένοι εμφανίσθηκαν πιο κοινωνικά δραστήριοι, πιο θρησκευτικά ενεργοί, πιο συχνοί ψηφοφόροι και συχνότεροι αναγνώστες εφημερίδων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η σχέση τηλεόρασης-ψυχολογικής κατάστασης είναι σαφής, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν η δυστυχία οδηγεί σε περισσότερη παρακολούθηση τηλεόρασης ή αν, αντίστροφα, οι περισσότερες ώρες τηλεόρασης κάνουν κάποιον πιο δυστυχισμένο. Για να διευκρινισθεί αυτό, όπως είπαν, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Από την άλλη, οι άνθρωποι δηλώνουν γενικά ότι τους αρέσει να βλέπουν τηλεόραση και, όταν το κάνουν, το απολαμβάνουν. Σε μια κλίμακα ικανοποίησης από το μηδέν έως το δέκα, η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά μέσο όρο βρίσκεται στο οκτώ, σύμφωνα με ό,τι δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Τζον Ρόμπινσον του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, «αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεόραση πιθανώς προσφέρει στους τηλεθεατές μια σύντομης διάρκειας ευχαρίστηση, με τίμημα όμως μια πιο μακροπρόθεσμη κακοδιαθεσία».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά η περισσότερη τηλεόραση εξοβελίζει άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο ουσιαστική απόλαυση, όπως η σωματική άσκηση, το σεξ, οι παρέες κ.α. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο αξιολογούν χαμηλότερα από το μέσο όρο την τηλεόραση σε σχέση με άλλες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η τηλεόραση, επειδή δεν είναι επικριτική, ούτε έχει απαιτήσεις οποιουδήποτε είδους, κάλλιστα μπορεί να αποτελεί καταφύγιο για ανθρώπους ήδη δυστυχισμένους. Όπως ανέφεραν, «η χρόνια δυστυχία μπορεί να αποδειχτεί κοινωνικά και προσωπικά εξουθενωτική και να δημιουργήσει εμπόδια στην εργασία και τις περισσότερες κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες κάποιου, όμως ακόμα και οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι μπορούν να πατήσουν το κουμπί του τηλεκοντρόλ και να ψυχαγωγηθούν παθητικά από την τηλεόραση».

Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό «Social Indicators Research», σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

fotonio είπε...

Γιατί δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης!

Σαν αποτέλεσμα απαιτήσεων πολλών χιλιάδων φίλων
(αμέ), και με τη βοήθεια έρευνας του πασίγνωστου
επιστημονικού περιοδικού ΣΠΑT - είμαστε στην
ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα
σχετικά με τον Άγιο Βασίλη: Καταρχήν, κανένα γνωστό
είδος τάρανδου δεν πετά. Παρόλο που υπάρχουν 300.000
είδη ζωντανών οργανισμών που ακόμα δεν έχουν
καταχωρηθεί (τα περισσότερα έντομα και
μικροοργανισμοί), αυτό δεν σημαίνει σε καμιά
περίπτωση ότι υπάρχει ιπτάμενος τάρανδος, τον οποίο
απ' ότι φαίνεται μόνο ο Άγιος Βασίλης έχει δει.
Υπάρχουν περίπου 2 δις εκ. παιδιά (εξαιρούνται τα κάτω
των 1) στον κόσμο. Επειδή ο Άγιος Βασίλης προφανώς δεν
επισκέπτεται Μουσουλμάνους, Ινδουιστές, Εβραίους και
Βουδιστές, ο φόρτος εργασίας του περιορίζεται στο
15% του συνολικού - 378 εκ. σύμφωνα με το διεθνές
Γραφείο Καταγραφής Πληθυσμών (Population Reference
Bureau). Με μέσο όρο 3,5 παιδιών ανά σπίτι, έχουμε
91,8 εκ. σπιτικά. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει
τουλάχιστον ένα καλό παιδί ανά σπίτι που αξίζει να
πάρει δώρο σύμφωνα με την παράδοση
(συμπεριλαμβανομένου και εμού). Ο Άγιος Βασίλης έχει
μόλις 31 ώρες για να δουλέψει, κι αυτό χάρη στη
διαφορά ώρας και την περιστροφή της γης, αν
υποθέσουμε ότι ταξιδεύει από ανατολάς προς δυσμάς
(που είναι και το πιο λογικό. τόσα χρόνια κάνει αυτή
τη δουλειά). Αυτό μας κάνει 822,6 επισκέψεις το
δευτερόλεπτο. Δηλαδή, για κάθε χριστιανικό σπίτι με
ένα καλό παιδί, ο Άγιος Βασίλης έχει 1/1000στό του
δευτερολέπτου να παρκάρει το έλκηθρο, να κατέβει, να
πηδήξει από την καμινάδα, να αφήσει τα δώρα στα
παπούτσια του καθενός, να βάλει κάποια δώρα κάτω από
το δέντρο, να φάει το κομμάτι της πίτας του, να
ξανανέβει την καμινάδα, να ξαναμπεί στο έλκηθρο και
να φύγει για το επόμενο σπίτι. Αν υποθέσουμε ότι
αυτές οι 91,8 εκατομμύρια επισκέψεις ισαπέχουν
μεταξύ τους (χάριν υπολογισμών), μιλάμε για απόσταση
0,78 μίλια ανά σπίτι, συνολικό ταξίδι 75,5
εκατομμύρια μίλια, και χωρίς να μετράμε τις στάσεις
για να κάνει την "ανάγκη" του !
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι το έλκηθρο τρέχει με 650
μίλια το ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ, 3.000 φορές την ταχύτητα του
ήχου. Συγκριτικά, το πιο γρήγορο μέσο που φτιάχτηκε
από τον άνθρωπο (Ulysses space probe) κινείται μόλις
με 27,4 μίλια το δευτερόλεπτο - ενώ ένας κανονικός
τάρανδος μπορεί να τρέξει το πολύ με 15 μίλια την
ΩΡΑ.
Ααα και κάτι άλλο: το φορτίο στο έλκηθρο είναι άλλο
ένα ενδιαφέρον σημείο. Με την προϋπόθεση ότι κάθε
παιδάκι θα πάρει ένα πακέτο που ζυγίζει μόλις ένα
κιλό, το έλκηθρο κουβαλάει περίπου 321.300 τόνους,
χωρίς να μετράμε τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη ο οποίος
λέγεται ότι είναι και χοντρός. Και δεν μετράμε το
γεγονός ότι έχει φάει και 91,8 εκ. κομμάτια πίτας.
Κανονικά, ένας τάρανδος μπορεί να κουβαλήσει το πολύ
150 κιλά. Ακόμα και αν ο περίφημος ιπτάμενος
τάρανδος (βλ. παρ. #1) μπορούσε να κουβαλήσει 10
ΦΟΡΕΣ περισσότερο βάρος, 8 ο και 9 τάρανδοι σε
καμιά περίπτωση δεν φτάνουν. Για την ακρίβεια
χρειάζονται 214.200 τάρανδοι. Αυτό αυξάνει το
συνολικό βάρος (και πάλι χωρίς να μετράμε το βάρος
του ελκήθρου) σε 353.430 τόνους (4 φορές περισσότερο
από το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο στον κόσμο).
353.000 τόνοι που κινούνται με 650 μίλια το
ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ έχουν μια απίστευτη αντίσταση στον αέρα
- η οποία προκαλεί θερμότητα (όπως στα διαστημόπλοια
όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης). Το μπροστινό
ζευγάρι ταράνδων θα αποσβέσει 14,3 ΤΕΤΡΑΚΙΣ
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ joule ενέργειας. Ανά δευτερόλεπτο. Το
καθένα. Με άλλα λόγια, θα εξατμιστούν ακαριαία με
εκκωφαντικό θόρυβο, αφήνοντας το ζευγάρι που
βρίσκεται από πίσω εκτεθειμένο. Ολόκληρο το κοπάδι,
θα εξατμιστεί μέσα σε 4,26 ΧΙΛΙΟΣΤΑ του
δευτερολέπτου. Ο Άγιος Βασίλης εντωμεταξύ, θα πρέπει
να αντέχει σε επιτάχυνση 17.500,06 φορές μεγαλύτερη
της βαρύτητας. Αν ζυγίζει γύρω στα 100 κιλά (και
λίγα λέμε) θα γίνει χαλκομανία στο πίσω μέρος του
καθίσματός του εξαιτίας των 2.107.007 κιλών
αδράνειας.
Συμπέρασμα - ΑΝ ο Άγιος Βασίλης υπήρξε ποτέ, τώρα
ΔΕΝ υπάρχει πια !

giorgios είπε...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε σήμερα τη Europeana, μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σταδιακά εκατομμύρια βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα και άλλα στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΕ δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση της Γαλλίας το 2005. Είναι η ευρωπαϊκή απάντηση απάντηση στο αμερικανικό Google Βοοκ Search, μια υπηρεσία αναζήτησης με λέξεις κλειδιά, η οποία σήμερα καλύπτει επτά εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία.

Όπως αναφέρει το AFP, η πολύγλωσση Europeana προσφέρει στο ντεμπούτο της τα πλήρη κείμενα περίπου 2 εκατ. τόμων, με την προοπτική να φτάσει τα 10 εκατ. όταν τεθεί επισήμως σε πλήρη λειτουργία το 2010, Η βάση δεδομένων δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία -εκτός από σημαντικά έργα της λογοτεχνίας όπως τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, οι επισκέπτες μπορούν ήδη να θαυμάσουν αριστουργήματα της ζωγραφικής, όπως το Κορίτσι με Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ, ή ακόμα και χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών όπως ο Μπετόβεν.

Η τεχνολογία «επιτρέπει σε ένα Τσέχο φοιτητή να περιηγηθεί στη βρετανική βιβλιοθήκη χωρίς να ταξιδέψει στο Λονδίνο, ή σε έναν Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να πλησιάσει τη Μόνα Λίζα χωρίς να περιμένει στην ουρά στο Λούβρο» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΜΕ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το πρόγραμμα θα έχει σημαντικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Με 14 μόνιμους εργαζόμενους και ετήσιο προϋπολογισμό 2,5 εκατ. δολαρίων, η Europeana ήδη συναντά εμπόδια που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα χρήσης του υλικού online.

Η πολυπλοκότητα ενός τόσο μεγάλου έργου «γονάτισε» εξάλλου και τη Microsoft, η οποία ξεκίνησε τη δική της ηλεκτρονική βιβλιοθήκη το 2006, εγκατέλειψε όμως την προσπάθεια ενάμισι χρόνο αργότερα. Το Google Βοοκ Search, επίσης, ακόμα δεν έχει καταφέρει να καθησυχάσει τους εκδότες και να ξεπεράσει τους νομικούς σκόπελους γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα.

Εκτός από τα εμπόδια αυτού του είδους, η Europeana αντιμετωπίζει ακόμα και την τεράστια τεχνική πρόκληση της ψηφιοποίησης. Μέχρι σήμερα έχει μεταγραφεί σε ηλεκτρονική μορφή μόνο το 1% των βιβλίων στις εθνικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μόλις στο 4% έως το 2012.

giorgios είπε...

Παγκόσμια πρεμιέρα κάνει το Σάββατο, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Η Σκόνη του Χρόνου.

Η ταινία θα παρουσιαστεί στις 23.00 στο Ολύμπιον, ως ειδική προβολή του ελληνικού τμήματος, κλείνοντας έτσι το πρόγραμμά του.

Στην προβολή της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τον σκηνοθέτη θα παραβρεθεί και ο Γουίλιαμ Νταφόε, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της.

Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου που άνοιξε με Το λιβάδι που δακρύζει. Με δραματουργικό έναυσμα το γύρισμα μιας ταινίας από έναν Αμερικανό σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής που αναζητά τις ρίζες του, η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Καζακστάν και τις ΗΠΑ.

Κεντρικό πρόσωπο, η Ελένη, που διεκδικείται και διεκδικεί το απόλυτο της αγάπης. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε ένα μακρύ ταξίδι στη μεγάλη Ιστορία και στα γεγονότα των τελευταίων 50 χρόνων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.

giorgios είπε...

Η ασπρόμαυρη ταινία διάρκειας μόλις 70 λεπτών με τίτλο Εκεί πέρα του 35χρονου Ιρανού Αμπντολρεζά Καχανί απέσπασε το μεγάλο βραβείο του 49ου Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το φιλμ κρίθηκε ως καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους και έλαβε τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 37.000 ευρώ.

Το Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 22.000 ευρώ έλαβε η ταινία του Αντριάν Σιταρού (συμπαραγωγή Ρουμανίας - Γαλλίας) με τίτλο Κυριακάτικο ψάρεμα.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε η σκηνοθέτης Σελίνα Μούργκα από την Αργεντινή για την ταινία Μια εβδομάδα μόνοι.

Το βραβείο Σεναρίου έλαβε ο Αυστραλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Τρία τυφλά ποντίκια.

Το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού έλαβαν εξ ημισείας οι Ιωάννα Φλόρα και Μαρία Ντινουλέσκου από τη Ρουμανία για τη συμμετοχή τους στην ταινία Κυριακάτικο Ψάρεμα.

Το βραβείο Καλύτερου ηθοποιού δόθηκε εξ ημισείας τους Σιντ Λουκέρο και Εμίλιο Γκαρσία για τη συμμετοχή τους στην ταινία Ο τρόφιμος από τις Φιλιππίνες.

Βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος δόθηκε στο σκηνοθέτη Σάμπολτς Τολνάι για την ταινία Η κλεψύδρα.

Ειδική μνεία δόθηκε στο σκηνοθέτη Ντιαστέμ από τη Γαλλία για την ταινία Ο θόρυβος των άλλων γύρω μας.

Το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «ανθρώπινες αξίες» που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Τέζα του Χαϊλέ Γκερίμα από τη Γερμανία με το σκεπτικό ότι «η ταινία με τρυφερότητα και χιούμορ, με σκηνοθετική ευρηματικότητα και έξοχες ερμηνείες των νεαρών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της, προάγει το αίτημα της ανθρώπινης ζεστασιάς και επικοινωνίας».

Το βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Χιόνι της Αΐντα Μπέγκιτς (συμπαραγωγή από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Γαλλία, Ιράν) με το σκεπτικό ότι «η ταινία αναδεικνύει τις ανισότητες που υπάρχουν σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Αναδεικνύει ακόμη την βιαιότητα που υφίστανται οι γυναίκες σε περιόδους πολέμου και τις συνέπειες σε βάρος τους».

Το βραβείο «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία Αποχωρισμός της Ναντίτα Ντας από την Ινδία.

Το βραβείο «Το σινεμά και η πόλη» που θεσμοθέτησε από φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ απονεμήθηκε στην τανία Για το χρόνο και την πόλη του Τέρενς Ντέιβις από τη Μεγάλη Βρετανία.

giorgios είπε...

Της Μαριας Κατσουνακη

«Είναι ένας άλλος, διαφορετικός Αγγελόπουλος. Ιδιος και άλλος». Κάπως έτσι, αμφίθυμα και αμφίσημα, υποδέχτηκε το κοινό του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου τη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου». Ισως και λίγο αμήχανα. Οπως το χειροκρότημα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα του «Ολύμπιον», που άρχισε με μεγάλη ορμή, για να κοπεί απότομα και ανεξήγητα. Οπως οι θεατές που εισέβαλαν, αλλόφρονες, διεκδικώντας μια θέση με φανατισμό, για να αποχωρήσουν, μετά το τέλος της προβολής, με σκυμμένο το κεφάλι. Από συγκίνηση, προβληματισμό ή κατήφεια; Ανάμεικτα. Γιατί η «Σκόνη του χρόνου» δεν αποτινάσσεται καθόλου εύκολα, με ένα απλό τίναγμα του κεφαλιού. Επικάθηται, διαποτίζει με τη μελαγχολία που τη διακατέχει και το διαρκές αίσθημα αποχαιρετισμού που αποπνέει. Ενα νεύμα, ένα χέρι υψωμένο που γνέφει, για να καλωσορίσει ή να αποχαιρετίσει, θα μπορούσε να είναι το σήμα κατατεθέν της ταινίας. Πώς λέει ο αφηγητής στην αρχή; «Οσο ζούμε τίποτα ποτέ δεν τελειώνει…».

Περιπλανήσεις, δοκιμασίες

Αυτός ο «ποιητικός απολογισμός του περασμένου αιώνα μέσα από έναν έρωτα που προκαλεί τον χρόνο» και διασχίζει πέντε δεκαετίες, ούτε πρωτόγνωρος είναι ούτε ξένος στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Είναι όμως η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης μιλάει τόσο προσωπικά για τον εαυτό του και τη ζωή του αφήνοντας για λίγο την Ιστορία στο περιθώριο. Περιπλανήσεις, δοκιμασίες και το απόλυτο της αγάπης. Αλλά μήπως και σε όλη τη φιλμογραφία του, από την ασπρόμαυρη «Αναπαράσταση» του 1970, τον αξεπέραστο «Θίασο», το παλλόμενο «Ταξίδι στα Κύθηρα», το επικό «Βλέμμα του Οδυσσέα», μέχρι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Το λιβάδι που δακρύζει», με τα ίδια θέματα δεν παλεύει; Είτε η μεγάλη Ιστορία καταπίνει τη μικρή, των ανθρώπων που μάχονται με τα οράματα και τον χρόνο, είτε η ανθρώπινη μοίρα συμπλέκεται με την πολιτική, είτε οι μύθοι – θραύσματα της ελληνικής τραγωδίας αγκαλιάζουν πρόσωπα και ιδεολογίες ή οι αλλεπάλληλες εξορίες (κάποτε «εσωτερικές») αφήνουν τους ήρωες σε ένα κενό, σε μια σχεδία στη μέση του πουθενά.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, και ο 73χρονος δημιουργός εμφανίζεται και ο ίδιος πιο συμφιλιωμένος με τον εαυτό του, τις απαιτήσεις του (για τις οποίες κατά καιρούς έχει ποικιλοτρόπως σχολιαστεί), έχει λειάνει τις αιχμές του χαρακτήρα του (που τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με κριτικές επιτροπές και συναδέλφους του σε διεθνείς διοργανώσεις), κοιτάζει τον 15μηνο, συνονόματο, εγγονό του με λατρεία και ανανεώνει διαρκώς τα στοιχήματά του με τη ζωή και την τέχνη του (επιθυμεί να γυρίσει μια ασπρόμαυρη ψηφιακή ταινία);

Ο Μπρούνο Γκαντς λέει κάποια στιγμή στη «Σκόνη του χρόνου»: «H Ιστορία μάς πέταξε στο περιθώριο». «Το συμμερίζεστε, κ. Αγγελόπουλε;» τον ρωτάμε, απόγευμα Κυριακής, στο λόμπι του ξενοδοχείου, σε μια σύντομη συνάντηση. «Μιλάω θεωρητικά για τη γενιά μου και για όλους όσοι πίστεψαν σε μια αλλαγή του κόσμου μέσα από μια γενναιόδωρη ιδέα όπως αυτή του σοσιαλισμού». Και; Επιμένουμε. «Ξεμείναμε με άδεια χέρια…».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, στην ασφυκτικά γεμάτη Αποθήκη Γ΄, μεσημέρι Σαββάτου, στη συνέντευξη Τύπου, μιλούσε για την Ιστορία. Πώς όλα συσσωρεύονται και «γίνονται μια ανάγνωση του σήμερα», πώς «την εποχή της πολιτικοποίησης που θεωρούσαμε τους εαυτούς μας πολιορκητές του ουρανού δεν βλέπαμε πόσο η ατομική ιστορία, η σχέση του καθένα μας μαζί της, επηρεάζει εμάς και τον κόσμο». «Είμαστε υποκείμενα ή αντικείμενα της Ιστορίας;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει σχεδόν αμέσως: «Υστερα από τόσα χρόνια και απογοητεύσεις, δεν ξέρω αν είμαστε υποκείμενα ή αντικείμενα».

Και ο Γιάκομπ (Μπρούνο Γκαντς), ο Σπύρος (Μισέλ Πικολί), η «μοιραία» Ελένη (Ιρέν Ζακόμπ) αλλά και ο πρωταγωνιστής σκηνοθέτης Α (Γουίλεμ Νταφόε), όλα τα πρόσωπα της «Σκόνης του χρόνου», τι είναι; Υποκείμενα ή αντικείμενα της Ιστορίας; Ο θάνατος του Στάλιν το 1953, το Γουότεργκεϊτ το 1974, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην αυγή του 21ου αιώνα, ζυγιάζονται, ως χρόνος ενιαίος, στις ζωές των ηρώων. Ολα είναι παρόντα τις στιγμές της εγκατάλειψης, του θρήνου, των συναντήσεων, του έρωτα, του θανάτου. Στα δωμάτια που ο Γιάκομπ, ο Σπύρος και η Ελένη προσπαθούν να συνυπάρξουν χρόνια μετά. Τόσο γεμάτα από φαντάσματα, επιθυμίες, ανεκπλήρωτες αισθήσεις, αδικαίωτες προθέσεις.

Αθέατος συγκάτοικος

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είναι, για πρώτη φορά σε αυτήν τη 13η ταινία του, συγκάτοικός τους. Κυκλοφορεί, αθέατος, στο ίδιο δωμάτιο, τους πλησιάζει από κοντά (πιο κοντά), τους παρατηρεί, τους αφουγκράζεται. Σαν να ανοίγει μια βρύση, επί χρόνια σε αχρησία. Στην αρχή βγαίνει ένας θόρυβος, πολλοί κραδασμοί, ύστερα κάτι αρχίζει να στάζει. Συγκεχυμένα ίσως, αδέξια ίσως, ανεπεξέργαστα ίσως, αλλά στάζει. Και επειδή ο ίδιος ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η στιγμή, είναι εκεί και την καταγράφει με τον τρόπο του, με την τέχνη του.

GGK είπε...

Το ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΔΡΆΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΎΕΙ.
19 ΚΑΙ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2008.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΛΕΥΣΊΝΑΣ.
Θα πάμε. Πρέπει να πάμε όλοι.
να ξεχειλισει η Παγκάλου,και το μαγαζάκι που όσο κι αν ακούγεται αστείο,θα στεγάσει το υλικό ενός καταξιωμένου φεστιβάλ.Θα στεγάσει την πρωτοπορειακή και ελπιδοφόρα δουλειά των νέων δημιουργών του ελληνικού κινηματογράφου.Ίσως έτσι ταρακουνηθούμε και συνειδητοποιήσουμε την κτηριακή μας ένδοια σε χώρους στέγασης του πολιτισμού.Τα χρόνια περνάνε.Η Ελαιουργική στοιχειώνει.Το Παλλάς,καταπίνει πεντοχίλιαρα ευρώ σε μηνιαία βάση.Και αυτά τα παλιόπαιδα τα ατίθασα της κινηματογραφικής λέσχης,δέ χάνουν το κουράγιο τους ζεμένοι στο κάρο του πολιτισμού,φορτώνουν τα ονειρά τους και τα στεγάζουν στο "καφενείο του χωριού" σάν τα παλιά μπουλούκια.Εκεί μας καλούν σε δυό μαγικές βραδιές,με ολίγη απο παλιό σινεμά.19 και 20 Δεκεμβρίου στο ισόγειο μαγαζί που παριστάνει την αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του πρωτεύοντος Δήμου της δυτικής Αττικής.Γιατί όπως έγραψε κάποιος λόγιος, πρίν πενήντα και κάτι χρόνια,"είναι αλλόκοτο πράγμα να επιχειρεί κανείς,να δημιουργήσει πολιτισμό με το τίποτα".Ποιό αλλόκοτο όμως είναι να υποτάσεσαι στη πολιτική χρονοκαθυστέρηση και την πολιτιστική μιζέρια και να σιωπάς.Καλή επιτυχία παιδιά...

ΑΝΤΩΝΗΣ είπε...

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008 στην Θριάσιο Μουσική Σχολή (Δραγούμη 31 - Παραλία Ελευσίνας - Πεζόδρομος ΙΚΑ)
θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίνας Καραγάτση - Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι.
Την παρουσίαση θα επιμελείται η Σοφία Λάσκου.

Η Μαρίνα Καραγάτση δανείζεται τα λόγια προσφιλών της προσώπων και τους ξαναδίνει φωνή.

Με τρεις παράλληλους μονολόγους μιας ανοιξιάτικης μέρας του 1950 και ένα θεατρικό μονόπρακτο μιας ανοιξιάτικης μέρας του 2006 αναπλάθει βιώματα και ενδόμυχους συλλογισμούς του Καραγάτση, του αντιπροσωπευτικότερου ίσως συγγραφέα της γενιάς του, της Λασκαρώς, καρτερικής και δυνατής υπηρέτριας του σπιτιού, και της γιαγιάς Μίνας, μιας αρχόντισσας της Άνδρου.

Σιωπηλή, αλλά διαρκώς παρούσα, η Νίκη Καραγάτση, η ζωγράφος που παραμένει με την ευαισθησία και τους χαμηλούς της τόνους πάντα επίκαιρη. Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα

giorgios είπε...

Ένα γοητευτικό ταξίδι, που συνδυάζει τη μουσική και τον κινηματογράφο, προσφέρει στις 23, 25 και 26 Δεκεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οικοδέσποινα της βραδιάς η Μαρία Φαραντούρη και ξεναγός-αφηγητής ο Γιώργος Χωραφάς.

Μαζί τους, η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τον Νίκο Τσούχλο και το συγκρότημα Jazz-Rock του Γιώργου Φακανά.

Οι «κινηματογραφικές» αυτές συναυλίες της Σειράς Γέφυρες εντάσσονται στο πλαίσιο του Κύκλου Χριστούγεννα στο Μέγαρο.



Τα τραγούδια προέρχονται από βραβευμένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου και τις ενορχηστρώσεις τους έχουν κάνει ο Κώστας Κλάββας και ο Γιώργος Φακανάς.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας συμμετέχει ως σολίστ ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου.


Την επιμέλεια της σκηνοθεσίας και των σκηνικών υπογράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Το πρόγραμμα της βραδιάς έχει φροντίσει ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, ο οποίος έχει γράψει και τα συνδετικά κείμενα. Την Μαρία Φαραντούρη θα πλαισιώσει φωνητικό σύνολο αποτελούμενο από τους Κάρεν Σόλομον (έχει κάνει και την προετοιμασία του συνόλου), Χρήστο Αλεξάνδρου, Γιώργο Μπίλιο, Λουίζα Σοφιανοπούλου, Λάρα Έιντι και Τζίνα Βιλ.


Στο Jazz-Rock συγκρότημα, YFG – Yiorgos Fakanas Group, εκτός από τον Γιώργο Φακανά στο μπάσο, συμμετέχουν, ο Τάκης Πατερέλης στο σαξόφωνο, ο Αντώνης Ανδρέου στο τρομπόνι, ο Μάριος Τούμπας στα πλήκτρα και ο Νίκος Καπηλίδης στα ντραμς.

giorgios είπε...

Το μυθιστόρημα «Ολα σού τα 'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2008, θεσμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Το μυθιστόρημα αναδείχθηκε πρώτο ανάμεσα από δεκαπέντε μιας λίστας, στην οποία κατέληξαν οι Λέσχες Αναγνωστών ανά την Ελλάδα.

Οι αναγνώστες ψήφισαν με μήνυμα από κινητό, αναδεικνύοντας για τέταρτη χρονιά το αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια νικητές ήταν οι Ρ.Γαλανάκη, Ευγ.Φακίνου, Ανδ.Μήτσου.

Το βραβείο του νικητή φιλοτέχνησε ο Διαμαντής Αϊδίνης.

giorgios είπε...

σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ο Χάρολντ Πίντερ έπασχε από καρκίνο στο συκώτι.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Αντόνια Φρέιζερ, ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2005, ο Πίντερ άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη.

«'Ηταν προνόμιο να ζήσω μαζί του για πάνω από 33 χρόνια. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ», δήλωσε η συζυγός του.

Ο Χάρολντ Πρίντερ έχει χαρακτηριστεί ως ο συγγραφέας με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία.

Ο Πίντερ έχει συγγράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα, τα οποία κατατάσσονται από τους κριτικούς μεταξύ των καλύτερων έργων που γράφτηκαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα.

Η συγγραφική του ιδιότητα δεν περιορίστηκε όμως μόνο στα θεατρικά έργα. Ήταν και ποιητής και είχε γράψει και σενάρια για ταινίες, πολλά εκ των οποίων ήταν προσαρμογή των έργων του για τον κινηματογράφο. Ο Βρετανός συγγραφέας είχε σκηνοθετήσει εξάλλου και πολλές θεατρικές παραστάσεις.

Το 1957 έγραψε Το Δωμάτιο, του οποίου ακολούθησε αμέσως το Βουβό γκαρσόνι και την επόμενη χρονιά το Πάρτι Γενεθλίων.

Η επιτυχία τον βρήκε με τον Επιστάτη το 1959, το οποίο έγινε και ταινία το 1963. Μεταξύ των σημαντικών του έργων που ακολούθησαν είναι ο Εραστής (1962), η Επιστροφή (1964), οι Παλιοί Καιροί (1971) και η Προδοσία (1979).

Η δράση του Πίντερ δεν περιοριζόταν όμως μόνο στη συγγραφή και τη θεατρική σκηνοθεσία. Ήταν επίσης ένας πολύ σημαντικός πολιτικός ακτιβιστής, ο οποίος παρενέβαινε συστηματικά και ριζοσπαστικά στα πολιτικά δρώμενα.

Τη δεκαετία του '80 ασκούσε κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και στη Βρετανή πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ πρόσφατα είχε στρέψει το θυμό του κατά της δέσμευσης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (1999), την εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και τον πόλεμο στο Ιράκ (2003), συγκρίνοντας τον Τόνι Μπλερ με «έναν ανόητο γεμάτο ψευδαισθήσεις» και χαρακτηρίζοντας τον Τζορτζ Μπους «εγκληματία πολέμου».

giorgios είπε...

«Χάρτα 08» ονομάζεται ένα διαδικτυακό μανιφέστο που υπογράφηκε από 303 Κινέζους διανοούμενους. Μέσω αυτού, από τις 9 Δεκεμβρίου 2008, οι πνευματικοί άνθρωποι της Κίνας διαμαρτύρονται ενάντια στη συνεχώς εντονότερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους.

Οι συλλήψεις όλο και αυξάνονται, τα δικαιώματα των κρατουμένων παραβιάζονται, η ελευθερία του λόγου περιορίζεται, ιστοσελίδες απαγορεύονται. Αυτές είναι λίγες από τις εικόνες της σημερινής Κίνας, 30 χρόνια μετά την έναρξη των μεταρρυθμίσεων του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Εν μέσω αυτών των συνθηκών, η «Χάρτα 08» στην ουσία αποτελεί αντίδραση στην εξουσία και αναφορά στη «Χάρτα 77» που συνέταξαν οι τσέχοι αντιφρονούντες το 1977, για να απαιτήσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τσεχικό καθεστώς.

Αντιδράσεις της εξουσίας

Οι κινεζικές αρχές δεν άργησαν να αντιδράσουν στη διάδοση της «επικίνδυνης» χάρτας μέσω του διαδικτύου. Ως πρώτο μέτρο συνέλαβαν αρκετούς από τους υπογράφοντες τη Χάρτα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Λιού Τσαομπό, ο οποίος έχει ήδη περάσει αρκετό καιρό στη φυλακή, λόγω της συμμετοχής του στις δημοκρατικές διαμαρτυρίες του 1989. Οι αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν, με την κατηγορία ότι ήταν ένας από τους τρεις εμπνευστές της «χάρτας 08». Ο δικηγόρος του, Μο Σαοπίνγκ, αγωνίζεται για να μη κατηγορηθεί ο πελάτης του για «υποκίνηση ανατροπής του καθεστώτος», κάτι που θα του κόστιζε αρκετά χρόνια στη φυλακή. Παράλληλα, οι αρχές έσπευσαν να απαγορεύσουν την ιστοσελίδα που φιλοξενούσε τη χάρτα.

Ο «πέμπτος εκσυγχρονισμός»

Η «Χάρτα 08» συντάχθηκε με αφορμή την 60η επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, συμπίπτει με την 30η επέτειο της πολιτικής μεταρρύθμισης του Ντενγ Χσιάο Πινγκ, ο οποίος υποσχέθηκε στον κινεζικό λαό μεταρρυθμίσεις οικονομικού και τεχνικού περιεχομένου.

Στη σημερινή Κίνα, όμως, σύμφωνα με τη «Χάρτα 08» απουσιάζει μια βασική μεταρρύθμιση, η ουσιαστική δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

giorgios είπε...

Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 19:30 θα γίνει ανάγνωση του βιβλίου του συνεργάτη μας Γιάννη Γαβαλά "Τα σύνεργα της γραφής" στη δημοτική αγορά της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη από τον ηθοποιό Βασίλη Βλάχο.

GGK είπε...

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
1ου γενικού Λυκείου Ελευσίνας
"Αριστοτέλειο"

Απο το χθές στο σήμερα.

ΚΌΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΊΤΤΑ ΜΑΣ
με 2009 όνειρα και ευχές.

Σάββατο 24/1/09 ΩΡA:19.00
Στο ξενοδοχείο Ελευσίνα.
Δήμητρος και Ρήγα φεραίου.
Με πλούσια λαχειοφόρο αγορά,και δώρα απο ευγενείς ανιδιοτελείς προσφορές των καταστημάτων της πόλης μας,για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων των παιδιών μας.

Η παρουσία σας θα μας τιμήση.

giorgios είπε...

Βιβλία σε προσιτές τιμές θα μπορούν να βρουν οι επισκέπτες στο καθιερωμένο πλέον Παζάρι Βιβλίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, που φέτος πραγματοποιείται από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

Το Παζάρι Βιβλίου οργανώνεται για 14η συνεχή χρονιά, από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Σε ένα μεγάλο περίπτερο (1.000 τ.μ.), ενιαίο για όλους τους εκδότες, εκτίθενται 450.000 βιβλία όλων των ειδών -πολλά από αυτά σπάνια.

Οι Έλληνες εκδότες, άνοιξαν, για μία ακόμη φορά, τις αποθήκες τους και προσφέρουν βιβλία όλων των ειδών, με 70% έκπτωση.

Το Παζάρι Βιβλίου 2009 θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:45 το βράδυ.

giorgios είπε...

Σάρωσε το «Slumdog Millionaire» στα βραβεία SAG
Η Κέιτ Ουίνσλετ και το σύνολο των ηθοποιών που παίζουν στην ταινία «Slumdog Millionaire» είναι μεταξύ των μεγάλων νικητών των βραβείων του Αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών (SAG).
Η Βρετανίδα ηθοποιός Κέιτ Ουίνσλετ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ως πρώην δεσμοφύλακα σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ταινία «Σφραγισμένα Χείλη».
Η 33χρονη ηθοποιός ήταν επίσης υποψήφια για το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το ρόλο της στην ταινία «Δρόμοι της Επανάστασης».
Το σύνολο των ηθοποιών που παίζουν στην ταινία Slumdog Millionaire τιμήθηκαν με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας συνόλου, που αντιστοιχεί στο Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Το βραβείο συνολικής ερμηνείας παρέλαβε ο πρωταγωνιστής του Slumdog Millionaire, ο Ινδός ηθοποιός Ανίλ Καπουρ και το αφιέρωσε στα παιδιά που συμμετέχουν στην ταινία.
Η ταινία του Ντάνι Μπόιλ αναμένεται να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες και στα βραβεία Όσκαρ, καθώς το Σάββατο απέσπασε και το βραβείο του σωματείου παραγωγών.
Μέριλ Στριπ, Σον Πεν
Η Μέριλ Στριπ απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Αμφιβολία» και ο Σον Πεν καλύτερης ανδρικής για το «Milk».
Ο Χιθ Λέτζερ τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ταινία «Σκοτεινός Ιππότης».
Το βραβείο το παρέλαβε ο Γκάρι Όλντμαν, συμπρωταγωνιστής του Λέτζερ στην ταινία, ο οποίος περιέγραψε τον αδικοχαμένο ηθοποιό «ως εξαιρετικό νέο και ασύγκριτο ταλέντο».
Το βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη δόθηκε στον ηθοποιό Τζέημς Ερλ Τζόουνς, που εκατομμύρια γνώρισαν ως «φωνή» του Νταρθ Βέιντερ στον «Πόλεμο των Άστρων».

GGK είπε...

Χ Ρ Ο Ν Ο (Υ) Λ Ο Γ Ι Α

*
(Το κείμενο διαβάστηκε στην πιλοτική εκπαιδευτική τηλεδιάσκεψη της βιβλιοθήκης του 1ου Γενικού Λυκείου Ελευσίνας,με το ΕΠΑΛ Γιαννιτσών,την Τετάρτη 4/2/09 υπο την επίβλεψη και φροντίδα της υπεύθυνης της βιβλιοθήκης αξιόλογης καθηγήτριας φιλολόγου Κας Καραβανίδου Ελένης,με θέμα τα ρολόγια των πόλεών μας.)
**
Αφιερωμένο στα παιδιά του 1ου Λυκείου Ελευσίνας.
***
Πετάχτηκε από το μαξιλάρι του αλαφιασμένος από μια αγριοφωνάρα που του « έκοψε τη χολή».
Τα κόκκινα γράμματα στο ηλεκτρονικό ρολόι δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης, είχε ξημερώσει για τα καλά.
Νυσταγμένος κοίταξε γύρο του με το πνεύμα ακόμα παραδομένο στη μακαριότητα ενός ήρεμου ύπνου… τί συμβαίνει ρε παιδιά;
Μην ανησυχείς, το ξυπνητήρι στο κινητό μου είναι, άκουσε τη φωνή του μικρότερου γιού του, που είχε σηκωθεί για το σχολείο.
Ποιο ξυπνητήρι αγόρι μου; Αυτό ογκανίζει σαν γάιδαρος… αν και θα το προτιμούσα… είδος προς εξαφάνιση κι αυτά.
Έδωσε τόπο στην οργή και έγειρε απαλά στο μαξιλάρι ψάχνοντας τη χαμένη του ηρεμία και χαλάρωση, να συνέλθει από το άγριο εγερτήριο και να σηκωθεί φυσιολογικά.
Πού τέτοια τύχη…ένα παρατεταμένο οξύ σάλπισμα, έβαλε σε διπλή δοκιμασία το νευρικό του σύστημα.
Ο ύμνος του ολυμπιακού στη διαπασών, πλημμύρισε κάθε γωνιά του δωματίου, με τη μουσική υπόκρουση να συνοδεύει ιαχές και ποδοσφαιρικά συνθήματα ,σε πλήρη ηχητική και γηπεδική ένταση.
Θεέ και κύριε …τι είναι πάλι αυτό; «Ηρέμησε καλέ πατέρα, κατά λάθος έβαλα το ξυπνητήρι και στο άλλο κινητό», έσπευσε να τον καθησυχάσει για δεύτερη φορά.
Έλεος ρε παιδιά, τέτοιο εγερτήριο δε θυμάμαι ούτε στραβάδι στο στρατό...τουλάχιστον βάλτε τον ύμνο της ομάδας μου για να είναι το καψόνι πιο υποφερτό!
Αγουροξυπνημένος, με τα νεύρα χορδές έτοιμες να σπάσουν, σηκώθηκε και πέρασε στο καθιστικό.
Το μάτι του τράβηξαν οι κόκκινοι αριθμοί στο ηλεκτρονικό ρολόι της κουζίνας που με το δικό του ρυθμό κατέγραφε το πέρασμα του χρόνου.
Αναζητώντας λίγη ηρεμία, πάτησε μηχανικά το start στα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου που βρέθηκε δίπλα του.
Κατάλαβε πως είχε κάνει λάθος κίνηση σε λάθος στιγμή. Μια χασμωδία διαφωνούντων, με αδικαιολόγητη ένταση για πρωινή ώρα, και τον παρουσιαστή σε κατάσταση νευρικής κρίσης ,να κοιτάζει πότε το ρολόι στον απέναντι τοίχο και πότε το σινιέ ρολόι που στόλιζε τον καρπό του αριστερού του χεριού. Η πίεση από το κοντρόλ «να μη χάνουμε χρόνο»,τον έκανε ιδιαίτερα νευρικό. Το ηλεκτρονικό ρολόι στην άκρη της οθόνης έδειχνε ήδη οκτώ και οι ανταγωνιστές στο άλλο κανάλι, κέρδιζαν ακροαματικότητα με πιο ενδιαφέροντα θέματα από την κενή ρητορεία των πολιτικών.
Τα απανωτά zapping,ελάχιστα άλλαξαν την όλη εικόνα και το ηλεκτρονικό ρολόι σε κάθε οθόνη, έδειχνε να μετράει τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα.«Χρόνου φείδου», του ήρθε αυθόρμητα ,βλέποντας το μέτρημα του χρόνου να έχει αναγορευθεί σε ζήτημα ζωής ή θανάτου με ρυθμό μονότονα αγχωτικό και ένα ρολόι να τον σημαδεύει σε κάθε του βήμα, να του θυμίζει επίμονα και αποκαρδιωτικά, ότι κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του περνάει για πάντα στο παρελθόν.
Απηυδισμένος άρχισε να ντύνεται, μ΄ ένα έντονο αίσθημα φυγής από την έννοια του χαμένου χρόνου, που είχε γίνει τόσο καταπιεστική.
Η θαυματουργή λύση του βιβλίου πέρασε φευγαλέα σαν αγχολυτικό φάρμακο από τη σκέψη του, μα πού καιρός…ρε πώς μας κάνανε έτσι τη ζωή; μήπως πάμε κι εμείς γυρεύοντας;

Κατέβηκε όσο πιο ήρεμα μπορούσε τη σκάλα σφυρίζοντας ένα σκοπό σε μια αυτοσχέδια άσκηση αποφόρτισης. Είχε παρατηρήσει να το εφαρμόζει ένας παλαίμαχος της ψυχιατρικής…
Ένα πατζούρι άνοιξε απότομα και ο ραδιοφωνικός ήχος της μέτρησης του χρόνου έφτασε στ αφτιά του ντάν-ντάν-ντάν, ώρα Ελλάδας οκτώ. Χαμογέλασε αμήχανα…
Άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου του και γύρισε το κλειδί να βάλει εμπρός.
Το βλέμμα του έπεσε στην ένδειξη της ώρας στο καντράν του ηλεκτρονικού ρολογιού.
Ο χρόνος… ανελέητος, άτεγκτος, αδυσώπητος, χαμένος, αντιφατικός, σύντομος κι ατέλειωτος, o χρόνος «γιατρός»και δυνάστης, με τους κύκλους και τα γυρίσματά του, ο χρόνος μας που γίνεται μαρτυρικός και μας καταπιέζει, «μη χάνεις χρόνο», «ας περάσει λίγος χρόνος»,να κερδίσεις χρόνο! εχθρός και φίλος μαζί.
Ακούμπησε το κεφάλι στο μαξιλαράκι του καθίσματος του αυτοκινήτου, κι έκλεισε για λίγο τα μάτια.
Τα παιδιά του πρώτου λυκείου έχουν θέμα για το ρολόι της πόλης. …κάποιος πρέπει να τους μιλήσει, με τρόπο που θα τους δώσει να καταλάβουν τη σημασία του ρολογιού για κάθε πόλη στο όχι και τόσο μακρύ παρελθόν.
Δύσκολο να κατανοήσει ο σημερινός νεαρός τη σημασία της μέτρησης του χρόνου με σημείο αναφοράς τη μοναδική μηχανή μέτρησης που ήταν το ρολόι της κάθε πόλης, δεμένη στο βάθος του χρόνου με προσωπικές μνήμες και συναισθηματική φόρτιση.
Το ρολόι της πόλεως, στην απλή καθαρεύουσα, την καθημερινή αναφορά και έκφραση της εποχής.
Όνειρο ζωής για τον εργάτη γης της αγροτικής Ελευσίνας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που πραγματώθηκε με προσωπικές συνεισφορές των κατοίκων και τσιμέντα από την πρωτόφαντη βιομηχανία, που σαν μοχλός ανάπτυξης εγκαταστάθηκε στην περιοχή.
Συνόδεψε για πολλές δεκαετίες τη ζωή και τα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, σε περίοπτη θέση δίπλα από το σεπτό εκκλησάκι της παναγίτσας στο λόφο των αρχαιοτήτων, ορατό μέχρι τις παρυφές της κοντινής Μαγούλας, του Ασπρόπυργου μέχρι και πριν τον ήρεμο κόλπο του Σκαραμαγκά.
Έγινε σημείο αναφοράς για το πρωινό ξύπνημα του ξωμάχου, του βιομηχανικού εργάτη , του περαστικού, του ταξιδιώτη, μια ματιά πριν το πρωινό ξεκίνημα για το χωράφι ή τη φάμπρικα, πριν το ταξίδι, και - πριν το σταυρό στην παναγιά-, για το καλό ξεκίνημα της μέρας. Σκέψη και προβληματισμός για το καινούργιο που έφερνε η ευρωπαϊκή τεχνολογία με μύριες απορίες και ερωτήματα, για τον τρόπο που συντονίζεται και χτυπά.
Το ρολόι της Ελευσίνας, το πρώτο και μοναδικό που «κατάφερνε» να χτυπά κάθε ώρα, κάθε μισή, και κάθε τέταρτο!!!
Ήρθαν κι άλλες εποχές, που ο μηχανισμός «γέρασε» και δε λειτουργούσε σωστά, σα τον γερασμένο οδοιπόρο άλλοτε κουτσο περπάταγε, άλλοτε πήγαινε πίσω ή μπροστά.
Κατέβηκε ο μηχανισμός να επισκευαστεί για να δουλεύει σωστά. Δύσκολο πράγμα…μοναδικό κομμάτι μιας τεχνολογίας που από χρόνια έχει ξεπεραστεί και δεν παίρνει εύκολα «γιατρειά».
Ξέσπασε τοπική διαμάχη. «Άχρηστο» πράγμα που προσβάλει με τον άκομψο τσιμεντένιο όγκο του το αρχαίο κάλος και την αρχαία αρχιτεκτονική αρμονία, επιχειρηματολογούσε η μία πλευρά.
Καλώς η κακώς, αποτελεί στοιχείο της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, όπως οι καμινάδες των παλαιών εργοστασίων και τα βιομηχανικά κτήρια, αντέκρουαν οι άλλοι…
..και πέρναγε ο καιρός και ο μηχανισμός σκούριαζε παρατημένος σε ένα υπόγειο του δημαρχείου της πόλης, σαν ψυχή ξεχασμένη ,σκαρί ξέμπαρκο παραδομένο στη φθορά του χρόνου και τη λησμονιά…
Κάποια μέρα, ο αργός, μακρόσυρτος, ράθυμος ήχος του ρολογιού, ξανακούστηκε στην πόλη και οι δείχτες του σημάδεψαν την ώρα και το χρόνο που φεύγει, μα… λίγοι έδειξαν να τους τραβά το ενδιαφέρον, σαν κάτι που τους αφορά.
Ο αχός της πόλης από το βόμβο των αυτοκινήτων και τα χιλιάδες κινητά, σκεπάζει τον βαρύ μελωδικό του ήχο που μας συνόδευε στα ταξίδια της ζωής μας, τα νυχτερινά παιχνίδια της καλοκαιριάτικης νύχτας, και τους νεανικούς ρεμβασμούς.
Κανείς δεν ακούστηκε, τουλάχιστον δημόσια, να ρωτάει για το ρολόι της πόλης και το μηχανισμό του που έχει μια θέση σε ένα τεχνολογικό μουσείο.
Πήρε την παλιά του θέση στο παλιό ρολόι; επισκευάστηκε, η κρίθηκε ακατάλληλο και αδύνατο να επισκευαστεί και σαπίζει σε κάποια γωνιά; Kouiz και ερέθισμα για έρευνα της τοπικής ιστορίας, από τους ευαίσθητους καλλιεργημένους συμπολίτες της νέας γενιάς.



















.

giorgios είπε...

Περίπου 2.500 από τις 6.000 γλώσσες που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τον Ατλαντα για τις Γλώσσες του Κόσμου που Κινδυνεύουν (Atlas of the World's Languages in Danger), του οποίου η τελευταία έκδοση δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από την UNESCO στο Παρίσι.

«Ο θάνατος μίας γλώσσας σημαίνει ταυτόχρονα την εξαφάνιση μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από τους θρύλους μέχρι τις παροιμίες και τα αστεία» δήλωσε ο επικεφαλής της UNESCO Κοϊσίρο Ματσουούρα. Ο Ατλας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας περισσότερων από 30 γλωσσολόγων από όλο τον κόσμο.

Περίπου 200 γλώσσες πέθαναν τις προηγούμενες τρεις γενιές, ανέφερε ο διευθυντής της έκδοσης Κρίστοφερ Μόουσλι. Πέρυσι, για παράδειγμα, η γλώσσα της Αλάσκας «έγιακ» εξαφανίστηκε με τον θάνατο του τελευταίου ανθρώπου που την μιλούσε, της ηλικιωμένης Μαρί Σμιθ Τζόουνς.

Οι συνηθέστεροι λόγοι για την εξαφάνιση των γλωσσών είναι οι πόλεμοι και ο αναγκαστικός εκτοπισμός λαών. Πολλές γλώσσες εξαφανίζονται επίσης επειδή οι μετανάστες αντικαθιστούν την μητρική τους γλώσσα με τη γλώσσα της χώρας όπου εγκαθίστανται, εξήγησε ο Μόσλει.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε περιοχές με την μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία, όπως η Μελανησία, η υποσαχάρια Αφρική και η Νότιος Αμερική.

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ.ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

MariaL είπε...

«Τα Μαγικά του Ερωτα» στο θέατρο Δίπυλον


“Φίλαμε, φίλα με, μ' όλα τα φιλιά που έχεις μες στο στόμα μέθα με στης αγκάλης σου το πιο γλυκό κρασί και το όνομά σου άρωμα, μύρο χυμένο κάτω. Όλων των μύρων τ' άρωμα και η ευωδιά είσαι εσύ…”

Είχα καιρό να γράψω. Ελεγα στον εαυτό μου ότι για να γράψω κάτι, θα πρέπει να με εμπνεύσει. Όταν λοιπόν μια Παρασκευή το βράδυ άκουσα τους πιο πάνω στίχους να μου χαιδεύουν τις αισθήσεις και ν’ ανθίζουν μέσα από την ιδιαίτερη πένα του Λευτέρη Παπαδόπουλου, σκέφτηκα: “ναι, να ένας ύμνος στον έρωτα, για τον οποίο αξίζει να γράψω…”.

Το θέατρο Δίπυλον είναι ένας ενδιαφέρων χώρος. Μέσα στην παλιά γειτονιά του Ψυρρή, παίρνοντας κάτι από το λαικό χρώμα της περιοχής, φιλοξενεί την παράσταση «τα μαγικά του έρωτα».

Θα πρέπει να έχει ένας σκηνοθέτης λίγο από το πάθος το άμετρο της Ράιας Μουζενίδου για να ακολουθήσει τα όνειρα του κοριτσιού και περνώντας μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους των αιώνων, να φθάσει στη Νύφη και στον Ανδρα, να τους τυλίξει στα πέπλα του έρωτα και να τους φέρει μπροστά μας.

Δεν ξέρω πώς κατάφερε η Ράια να μας σμίξει με το παρελθόν τόσο λιτά, γλυκά κι αβίαστα. Ισως γιατί όπως λέει και η ίδια, παρασύρθηκε από το πανάρχαιο ποίημα, που την προκάλεσε και την προσκάλεσε να το βγάλει στη σκηνή! Και γίναμε μεμιάς όλοι κοινωνοί δημιουργίας μεγάλης που είναι τί άλλο παρά η Ποίηση !

Οι ηθοποιοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Νέοι άνθρωποι, η Μαρούσκα, η Αναστασία, ο Αντονυ… Η Μαρούσκα, η αιθέρια Νύφη, η αιώνια Γυναίκα, η Πλανεύτρα, η έτοιμη να γητευτεί από τον ΄Ανδρα, που τραγουδάει τα μαγικά του έρωτα με λατρεία στον αγαπημένο της, εξαιρετική φωνή και παρουσία…

Ο Αντονυ, ο Ανδρας του Χθες και του Σήμερα, που περιμένει ένα νεύμα , ένα χαμόγελο, μια λέξη-αναφορά στον έρωτα από την αγαπημένη του, καλός ηθοποιός με συναίσθημα και τόσο ζεστή φωνή… Και η Αναστασία, ένα πλάσμα αγνό, τρυφερό, υποδύεται την Αννα, που ζει στο σήμερα αλλά ψάχνει στο παρελθόν, τριγυρίζει στους αιώνες, διασχίζοντας αρχαίες ατραπούς, με κείνες τις αρχέγονες αισθήσεις-οδηγούς που έτσι απαράλλαχτες μένουν εσαεί, να βρει την αληθινή αγάπη, όπως αποτυπώνεται θεϊκά στην ποίηση και μόνο … κι έχει μια τόσο κρυστάλλινη φωνή που φύλλα χρυσού σκορπά ένα γύρο, που -θες δεν θες- σε ταξιδεύει και μάτια που λάμπουν γεμάτα αθωότητα, και σε περνούν με ζωγραφιές στην αντίπερα όχθη. Τρεις ηθοποιοί που υπόσχονται πολλά.

Η μουσική του Μάριου Στρόφαλη έντυσε τους στίχους, ερωτικά τους έζωσε με μια πεντάγραμμη κορδέλα, τους αγκάλιασε γλυκά, τους έκανε όμορφο τραγούδι. Το κουαρτέτο του υπήρξε μια έκπληξη. Ζωντανή μουσική σε μια απόλυτα ζωντανή παράσταση!

Η Φρόσω Τρούσα επιμελήθηκε την κίνηση των ηθοποιών που με την πλαστικότητα που τους προσέδωσε η διδασκαλία της τους έσπρωξε με ορμή στο όνειρο κι ακόμη παραπέρα, στην μέθεξη ! Κυριολεκτικά πυρπόλησαν την όρασή μας! Κάτι που πολύ έντονα πέρασε στο κοινό και άφησε σημάδια ανεξίτηλα !

Τελευταίο αφήνω το κείμενο του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μετάφραση-μεταγραφή όπως λέγεται… Μαέστρος στο στίχο, κι αυτή τη φορά μεγαλούργησε. Μας έδωσε ένα μεγαλοπρεπές, λαικό τραγούδι, έναν ύμνο στον έρωτα, ένα λαικό θεατρικό δράμα!

Τον έβλεπα στην παράσταση πόσο καμάρωνε κι αυτό του το δημιούργημα, και σκεφτόμουν πόσο μεγαλείο κρύβεται πίσω από ένα απλό λυρικό ερωτικό τραγούδι…

Κι ακούγοντας τους στίχους να απαγγέλλονται μελωδικά, άφησα σιγά-σιγά κι εγώ το σήμερα και ταξίδεψα στο παλάτι κάποιου άρχοντα, που παιζόταν για ακόμα μια φορά το «άσμα ασμάτων» και αποκαλύπτονταν μπροστά μας, βιώνοντάς τα με τρόπο μαγικό, «τα μαγικά του Έρωτα»…

Αξίζει να το δει κανείς !

Να σημειώσω επίσης πως είναι άριστη επιλογή για τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2009 ! Γιατί όχι; Πρωτότυπο και φρέσκο σαν ιδέα και παρουσίαση !

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Λευτέρη Παπαδόπουλου – Μάριου Στρόφαλη
βασισμένο στο «Ασμα Ασμάτων»

Δραματουργική Επεξεργασία: Ράια Μουζενίδου
Σκηνοθεσία: Ράια Μουζενίδου
Μουσική Σύνθεση: Μάριος Στρόφαλης
Επιμέλεια Κίνησης: Φρόσω Τρούσα
Σκηνικός χώρος, κουστούμια: Τζουλιάνο Μονότι
Video Art: Νίκος Ζάππας
Φωτισμοί: Μίκαελ Ελιοτ

Ερμηνευτές:

Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου: η Νύφη
Αντονυ Μπερκ: ο Αντρας
Αναστασία Μολυβδά: η Αννα (ο χορός)


Θέατρο Δίπυλον
Καλογήρου Σαμουήλ 2 και Διπύλου, Ψυρρή
τηλ. 210-3229771

ggk είπε...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
-----------------------------------
Στα πλαίσια του διαλόγου για το μέλλον όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων,κα οι σύλλογοι διδασκόντων των 1ου Γενικού Λυκείου,1ουκαι 3ου Γυμνασίου,3ου και 10ου δημοτικών σχολείων Ελευσίνας,καιτα δεκαπενταμελή συμβούλια των μαθητών του 1ου Λυκείου,1ου και 3ου Γυμνασίου,σας προσκαλούν στην "Εκδήλωση-Συζήτηση"που θα γίνειτην Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009 και ώρα 19:00,
στο Ξενοδοχείο "ΕΛΕΥΣΊΝΑ".
Ομιλητές στην εκδήλωση,θα είναι:
-Το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και Καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα ψυχολογίας κ.Χρυσοχόου Ξένια.
-Ο Γραμματέας της ΟΛΜΕ κ.Καλομοίρης Γρηγόριος
-Ο εκπαιδευτικός και ερευνητήςκ. Θεριανός Κωνστατίνος.
Σ΄ένα ζεστό φιλικό περιβάλλον,
προσβλέπουμε σε μια ώριμη, νηφάλια,εμπεριστατωμένη καιτεκμηριωμένη συζήτηση,οπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις οι προτάσεις κα οι προβληματισμοί.

ggk είπε...

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
1ου Γενικού Λυκείου Ελευσίνας.

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για θέματα παιδείας.
Ξενοδοχείο Ελευσίνα 18 -Μαρτίου 2009.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Η σημερινή εκδήλωση έχει τις ρίζες της στην κοινή αγωνία και τον προβληματισμό όλων μας, για το βασικότερο αγαθό που μετά το ζην, είναι το ευ ζην, και αφορά την μόρφωση, την αγωγή, και σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας.
Τη σημαίνει όμως σωστή εκπαίδευση, στις αρχές της τρίτης μετά Χριστό χιλιετίας;
Ποιες προϋποθέσεις εξασφαλίζουν το ζητούμενο, που είναι η πνευματική αγωγή των παιδιών μας, και παράλληλα η αφομοίωση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης, και των τεχνολογικών καινοτομιών, που εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και μας φέρνουν σ΄ ένα εντελώς καινούργιο κόσμο, συναρπαστικό και συνάμα σκληρό και αδυσώπητο για όποιον χάσει το τρένο και την επαφή με την σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα;
Τι παρεμποδίζει την προσέγγιση, και επίτευξη του στόχου για καλύτερη παιδεία πού όλοι ανεπιτυχώς ευαγγελίζονται;
Έλλειψη πόρων, και οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, θα μπορούσε να πει ο απλός πολίτης, γνώστης της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.
Γνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση, είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, αποτέλεσμα της οικονομικής της πολιτικής, του μακροοικονομικού σχεδιασμού, της ιδεολογικής προσέγγισης, και των στόχων που απορρέουν από αυτήν.
Δεν είναι τυχαία, η διαχρονική αγωνιστική διεκδίκηση, του οικονομικού αιτήματος για την αύξηση των κονδυλίων, με κορωνίδα των αιτημάτων το 15% για την παιδεία, που έχει σημαδέψει ιστορικά τον τομέα της εκπαίδευσης, χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα ως αίτημα να έχει ικανοποιηθεί.
Όσο για τα πρόσωπα τι να πει κανείς;
Λείπουν άραγε Οι νέοι Προμηθείς από την σύγχρονη ελληνική κοινωνία;
Οι φωτισμένοι δάσκαλοι; Οι ακούραστοι σκαπανείς του ελληνικού πνεύματος; Οι ερευνητές και οι θεράποντες των θετικών επιστημών; Οι κορυφαίοι δημιουργοί, που ανοίγουν πνευματικούς δρόμους, συνδυάζοντας την κάλυψη των βιοτικών και υλικών αναγκών με την πρωτεύουσας σημασίας ποιότητα ζωής;
Ανεπιφύλαχτα η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι.
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι στον χώρο των επιστημών και της εκπαίδευσης, για να αντιληφθείς και να εντοπίσεις προσωπικότητες δημιουργικές ,αθόρυβες, σεμνές, ταγμένες και αφιερωμένες στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης, της επιστημονικής έρευνας, την εξέλιξη της τεχνολογίας και της πνευματικής ζωής.
Είναι όλοι αυτοί, που τα φώτα της δημοσιότητας δεν τους αγγίζουν γιατί η σεμνότητά τους δεν το επιτρέπει, και στον σύγχρονο επικοινωνιακό κυκεώνα δεν προσφέρονται για εύκολο εντυπωσιασμό.
Αραιά και πού, η πρωτοπόρα δράση τους μέσα και κυρίως έξω από τα σύνορα της ελληνικής πατρίδας- που η κρατική αδιαφορία και ανοργανωσιά τους οδηγεί- τραβάει αναγκαστικά τα φώτα της δημοσιότητας, σαν τον ήλιο που φωτίζει τα σκοτάδια και όσο κι αν προσπαθήσουν δεν μπορούν να τον κρύψουν.
Όλοι αυτοί, με εγκαρτέρηση και ανεξάντλητη υπομονή, αντιπαλεύουν την κρατική αδιαφορία, τον οικονομικό αποκλεισμό, τον κομματικό παραγοντισμό, τις παγκοσμιοποιημένες πολιτικές αντιλήψεις, τον εθνικό και κοινωνικό ζόφο, την συντεχνιακή λογική, τα συναδελφικά μαχαιρώματα, και υπηρετούν με επιστημονική ευπρέπεια και ευλάβεια, τα γράμματα τις επιστήμες και τις τέχνες.
Από την θέση των υπεύθυνων γονέων, που με προσωπικές και υλικές θυσίες προσπαθούμε να στηρίξουμε τη μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των παιδιών μας, επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε αυτά τα σημεία εντοπίζουμε το πρόβλημα της σημερινής κατάστασης της δημόσιας παιδείας.
.Εμείς οι απλοί γονείς, δεν πιστεύουμε ότι από μια συζήτηση σύσκεψη μπορούν να δοθούν λύσεις ούτε έχουμε τη θεσμική αρμοδιότητα και τη δύναμη να αλλάξουμε άμεσα την εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Επιζητούμε όμως μια σφαιρική, κατά το δυνατόν τεκμηριωμένη έστω και υποκειμενική ενημέρωση, γιατί πιστεύουμε, ότι μέσα από ώριμες, νηφάλιες, τεκμηριωμένες παρουσιάσεις και αναλύσεις των προβλημάτων, μπορούν να προκύψουν γόνιμες σκέψεις και προτάσεις, που με την σωστή ανάλυση και καταγραφή, την δημοσιοποίηση και κοινοποίηση προς κάθε αρμόδιο εκπαιδευτικό, πολιτικό η πολιτειακό φορέα, θα ακουστούν οι απόψεις, οι ανησυχίες, και οι προβληματισμοί της ευρύτερης σχολικής κοινότητας που συμπεριλαμβάνει τους δασκάλους όλης της εκπαιδευτικής πυραμίδας, τους γονείς και τους μαθητές που η επίσημη πολιτεία θυμάται μόνο όταν πρόκειται να τους επιτεθεί με κάθε πρόσφορο μέσο από την λεκτική μέχρι την κρατική βία.
Δεν είναι τυχαίο, ότι τα παιδιά μας είναι συνδιοργανωτές της σημερινής μας εκδήλωσης. Η παρουσία τους μας τιμά, μας γεμίζει χαρά και ηθική ικανοποίηση, γιατί επιβεβαιώνεται η άριστη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της προσωπικότητας τους.
Πιστεύουμε ότι πολλές παρόμοιες συσκέψεις αντίστοιχου περιεχομένου, αυξάνουν τις ελπίδες για μια μακράς πνοής εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αντίστοιχη με την ιστορία, τη γλώσσα, και τις προγονικές πνευματικές μας παρακαταθήκες, ως αντίβαρο, στην προσπάθεια βάρβαρης εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού έργου και της πνευματικής μας ζωής.
Πάνω σε αυτά τα προβλήματα θέλουμε απόψε να ανταλλάξουμε απόψεις, ακούγοντας εσάς, τους φύσει και θέσει κατάλληλους και αρμόδιους να αρθρώσουν λόγο και εν τοις πράγμασι σοβαρή και τεκμηριωμένη άποψη.
Ευχόμαστε από την δική σας παρουσία και τον υπεύθυνα εκφρασμένο λόγο, να φύγουμε όλοι σοφότεροι και πιο αισιόδοξοι γιατί το έχουμε απόλυτη ανάγκη σε αυτή την δύσκολη παγκόσμια πολιτική οικονομική και κοινωνική καμπή.
Και πάλι σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε, με την παρουσία σας.

giorgios είπε...

Ο Παλαιστίνιος γιατρός δρ. Ezzeldeen Abu al-Aish, που έχασε τρεις κόρες και την ανιψιά του κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα, έχει προταθεί από τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο δρ. Abu al-Aish μίλησε στο tvxs για την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ Ειρήνης – κάνοντας λόγο για βραβείο όλης της ανθρωπότητας – για την κατάσταση στη Γάζα, τη στάση της διεθνούς Κοινότητας.

Περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο όμως εξέφρασε την αγωνία του για την επικράτηση της δικαιοσύνης, του σεβασμού και της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, ως μέσο για την επικράτηση της ειρήνης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η δικαιοσύνη, η ισότητα και ο σεβασμός προέρχονται από τα κάτω – από τον λαό – και οι κυβερνήσεις, που ευθύνονται για τους πολέμους, οφείλουν να ακολουθούν τις αποφάσεις των λαών.

Οι τρεις κόρες και η ανιψιά του 55χρονου γιατρού (πατέρα οχτώ παιδιών) σκοτώθηκαν όταν τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά του σπιτιού του Abu al-Aish, μετά από αναφορά για... «ύποπτες φιγούρες» στο σπίτι του γιατρού, που σύμφωνα με ισχυρισμούς, καθοδηγούσαν ελεύθερους σκόπευες που βρίσκονταν στο διπλανό σπίτι. Ο Abu al-Aish αρνήθηκε ότι υπήρχαν μαχητές στο κτίριο κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στο σπίτι του. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο δρ. Abu al-Aish έχει ασκηθεί σε δύο ισραηλινά νοσοκομεία και είναι γνωστός ως ακτιβιστής της ειρήνης που προωθούσε κοινά ισραηλινο-παλαιστινιακά έργα, ενώ όσον αφορά στην ακαδημαϊκή του δράση, είχε επικεντρωθεί στη μελέτη των επιπτώσεων του πολέμου στα παιδιά από τη Γάζα και το Ισραήλ.

ggk είπε...

Ο ΜΈΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ ΣΤΟ 1Ο ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

«Γήινος» και «καθημερινός»,προσηνής κι ευπροσήγορος, μακριά από περισπούδαστες αναλύσεις και επικοινωνιακές ακροβασίες, φιλικός σαν ο «δικός» μας άνθρωπος της πλαϊνής πόρτας ο συγγραφέας κ. Μένης Κουμανταρέας, πέρασε το κατώφλι του σχολείου μας την Τρίτη 12 Μαΐου 2009.
Σε μια δίωρη συζήτηση που κύλησε απλά και ευχάριστα, ξεδίπλωσε τις σκέψεις του, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του, για το χθες και το σήμερα.
Ανέλυσε τις πηγές της έμπνευσης του, τα ερεθίσματα ,τα βιώματα και τις εικόνες, που στάθηκαν οι αφορμές του συγγραφικού του έργου.
Ανέδειξε την απέριττη απλότητα των σημαντικών ανθρώπων, αγγίζοντας το νεανικό και ενήλικο ακροατήριο του, με την σεμνότητα της συμπεριφοράς και του λόγου του.
Σε χαμηλούς τόνους, αναφέρθηκε στο άσχημο παρελθόν, και σκόπιμα αχνά και φευγαλέα, στις προσωπικές του «πολιτικές εμπειρίες».
Δίδαξε ήθος, επιμένοντας στην ανάγκη να ξεπερνάμε γρήγορα το κακό παρελθόν, αγωνιζόμενοι για μια καλλίτερη κοινωνία και ένα καλλίτερο πολιτικό και κοινωνικό μέλλον.
Ενθουσιασμένα τα παιδιά, ξεκλείδωσαν μία μία τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τις αγωνίες, τις απορίες και τα ερωτηματικά τους, ώσπου ένοιωσαν σαν μία συντροφιά
Τα προσωπικά δώρα, και οι φωτογραφίες ήταν το επιστέγασμα μιας συνάντησης, που θα τα συνοδεύει για όλη τους τη ζωή, ως ανάμνηση χαράς δημιουργίας και ποιοτικής ανθρώπινης επικοινωνίας.
Εμπνευστής της συνάντησης,που έγινε στον φιλόξενο και υποβλητικά ζεστό χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης, ο φιλόλογος κος Γεωργακόπουλος Ιωάννης, ένας από τους καθηγητές του 1ου Λυκείου που τιμούν και κοσμούν το σχολείο μας με την παρουσία τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αναγνωστική ομάδα του 1ου Γυμνασίου με τις καθηγήτριές της, ο διευθυντής του σχολείου μας κος Αργυρίου Αργύρης, καθώς και καθηγητές του Λυκείου.
Η εκδήλωση ήρθε να προστεθεί στην πλούσια δραστηριότητα των καθηγητών και μαθητών του σχολείου μας τη φετινή χρονιά.
Η διοίκηση του συλλόγου θέλει για άλλη μια φορά στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς ,να συγχαρεί τους υπεύθυνους καθηγητές και τα παιδιά, για το υψηλό επίπεδο των δραστηριοτήτων τους που τιμά την πόλη μας και την σχολική μονάδα του 1ου Γεν .Λυκείου Ελευσίνας.

giorgios είπε...

Λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, το «ψαλίδισμα» που έγινε στη 13 λεπτών ταινία του , η οποία προβάλλεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το σημείο της ταινίας που «ενόχλησε» ήταν η σκηνή που εμφανίζονται ανδρικές φιγούρες να σφυροκοπούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και οι οποίες παραπέμπουν σε ορθόδοξους ιερείς.
Ο Κώστα Γαβράς από το Παρίσι δήλωσε :«Βρίσκω πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, μια χώρα που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό που συνέβη: το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σ' ένα φίλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Ο,τι απεικονίζεται σε αυτό το μικρό φίλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αναφέρεται στις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες το μνημείο, από τους ανθρώπους. Οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν αρκετές καταστροφές στα μνημεία και στα γλυπτά για διάφορους λόγους, ορισμένες φορές επειδή απλώς τους είχε σκανδαλίσει η γύμνια των αγαλμάτων.
Η ιδέα του φιλμ ήταν να διατρέξουμε τις καταστροφές που έχει υποστεί το μνημείο από το ανθρώπινο χέρι για να φτάσουμε και στη μέγιστη καταστροφική πράξη του Ελγιν. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε, άλλωστε, το μνημείο ήταν από τους ανθρώπους. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι καταστροφικές παρεμβάσεις ίσως η Ακρόπολη να είχε παραμείνει όπως ήταν στην εποχή του Περικλή, πριν από 2.500 χρόνια. Οσο για τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας, δεν με ξαφνιάζουν. Η Εκκλησία αρνείται πάντοτε την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει απ' όλες αυτές τις μικρότητες... Λυπάμαι πολύ!»

giorgios είπε...

Ο ασεβής ιός
Διονύσης Γουσέτης

H λογοκρισία ταινίας του Γαβρά στο μουσείο της Ακρόπολης έδειξε τη δύναμη της εκκλησίας να επιβάλλει τη θέλησή της σε υπουργούς και να ρεζιλεύει διεθνώς τη χώρα. Η νέα γρίπη των χοίρων προσφέρει άλλη μιαν απόδειξη. Σύμφωνα με την ιατρική έρευνα, ένα χιλιοστόλιτρο έκκρισης σιέλου περιέχει έως και ένα εκατομμύριο ιούς, που μπορεί να παραμείνουν μολυσματικοί επί ημέρες. Η ασθένεια μεταδίδεται ακόμα και με εισπνοή εκπνεομένου σταγονιδίου. Αυτή η έρευνα οδήγησε την Αγγλικανική εκκλησία να συνιστά ακόμη και την αποφυγή του εκκλησιασμού. Διάφοροι καθολικοί Καρδινάλιοι όρισαν να γίνεται η θεία κοινωνία μόνο με τη στεγνή όστια.

Οι καθ’ ημάς ιεράρχες, ευσεβέστεροι αυτών, τους αποδοκίμασαν. Ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τους επιτίμησε ότι έχουν απολέσει το ευχαριστιακό υπόβαθρο. Είναι ο ίδιος που απαιτεί να πιστέψουμε ότι «ουδέποτε στη διάρκεια της Εκκλησιαστικής Ιστορίας καταγράφηκε περιστατικό μετάδοσης νόσου, διά της Θείας Κοινωνίας». Προφανώς κατέχει όλα τα ιατρικά δεδομένα των τελευταίων 20 αιώνων. Πώς όμως ερμηνεύει το θαύμα; Απλούστατα. «Κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού κυριολεκτικώς και όχι μεταφορικώς και συμβολικώς». Το ότι δεν γινόμαστε κανίβαλοι, το οφείλουμε -κατά τον κ. Επιφάνιο- στην θεία φιλανθρωπία. Με τη σειρά του ο άγιος Μεσογαίας, αφού καταγγείλει και αυτός τις άλλες εκκλησίες ότι απώλεσαν την εκκλησιαστική ταυτότητά τους, αναρωτιέται αν είναι δυνατόν το σώμα και το αίμα του Κυρίου να μολύνει το σώμα και το αίμα μας. Οχι αποφαίνεται, δεν είναι δυνατόν και γι’ αυτό, το ποτήρι και το κουτάλι της κοινωνίας δεν το πλένουν ποτέ και δεν το απολυμαίνουν ποτέ οι ιερείς!

Τέλος, ο άγιος Θεσσαλονίκης Ανθιμος μας εξέθεσε ως επιστημονική την άποψη ότι αν υπάρχουν μικρόβια, χάνονται στο ασήμι των κουταλιών της μετάληψης.

Στη χώρα της ελεύθερης έκφρασης που (υποτίθεται ότι) ζούμε, οι ιεράρχες έχουν κάθε δικαίωμα να πρεσβεύουν και να διαδίδουν τα παραπάνω και ό,τι άλλο νομίζουν πως τους αρμόζει, όπως π.χ. την ευωδία των λειψάνων των αγίων, τις εικόνες που δακρύζουν κλπ. Στο παρελθόν έχουν εκστομίσει και χειρότερα. Έχουν εξυβρίσει χιλιάδες νόμιμα ζευγάρια «πόρνους και πόρνες» επειδή παντρεύτηκαν στο δημαρχείο. Δεν θα εκπλαγώ αν ακολουθήσουν προτροπές ότι δεν χρειάζεται να ξοδευόμαστε για εμβόλια, όταν αντ’ αυτών, μπορεί το κράτος να διατάξει μια υποχρεωτική θεία μετάληψη, οπότε ο ασεβής ιός θα κατατροπωθεί.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους κρατικούς και ιατρικούς φορείς, που αφήνουν αυτές τις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία απόψεις να κυκλοφορούν, χωρίς να διαφωτίζουν τους πολίτες με τα δεδομένα και τις οδηγίες της ιατρικής για την πρόληψη της ασθένειας. Δεν πρόκειται για την πατροπαράδοτη τσαπατσουλιά. Ο κ. Αβραμόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τον κίνδυνο, αλλά δεν έχει το σθένος να αντιπαραθέσει την επιστήμη στο δόγμα και ανέθεσε στον Αρχιεπίσκοπο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Η δύναμη των ιεραρχών θριάμβευσε

ggk είπε...

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«ΝΕΟΣ ΟΡΦΕΑΣ»
Αρ.Απ.Μον.Πρωτοδικείου Αθηνών 2156/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Αγαπητοί φίλοι του μουσικού συλλόγου «ΝΕΟΣ ΟΡΦΕΑΣ».
Χρειάστηκαν προσπάθειες δέκα οκτώ μηνών από την τελευταία μας συνάντηση που με την δική σας ενθάρρυνση και την θερμή ηθική και υλική συμπαράσταση, συν αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας για την αναβίωση της ιστορικής φιλαρμονικής του «ΟΡΦΕΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ».
Ήταν μια δύσκολη περίοδος γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην οποία όμως συναντήσαμε θερμή συμπαράσταση από φιλόμουσους συμπολίτες μας και παλιά μέλη του ιστορικού συλλόγου, που μέσα τους σιγόκαιγε η έννοια και το ενδιαφέρον για ένα νέο ξεκίνημα.
Έτσι σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε για την ολοκλήρωση του πρώτου σημαντικού βήματος που είναι η απόκτηση του καταστατικού μας.
Σε νομικό επίπεδο, ο «ΝΕΟΣ ΟΡΦΕΑΣ» είναι πλέον γεγονός.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε και επίσημα τις διαδικασίες συγκρότησης του σώματος, που θα μας οδηγήσει στην εκλογή διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει την όλη οργάνωση και την λειτουργία του συλλόγου.
Κάνουμε αυτό το δύσκολο και φιλόδοξο ξεκίνημα, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό τοπικό, πολιτιστικό κύτταρο, με μοναδικό κίνητρο την διάθεση για αφιλοκερδή προσφορά πολιτιστικού έργου στην πόλη μας, και στα παιδιά μας. `
Απευθυνόμαστε σε κάθε φιλόμουσο και φιλοπρόοδο πολίτη της Ελευσίνας, και τον καλούμε να συμμετέχει στην προσπάθειά μας αυτή, με μοναδικό γνώμονα την εθελοντική προσφορά στον πολιτισμό και την νεολαία της πόλης μας και της περιοχής μας.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλούμε στην πρώτη μας επίσημη γενική συνέλευση την Τετάρτη 14-οκτωβρίου 2009 και ώρα 17:45 στον χώρο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Ελευσίνας, Οίκημα Τσάκου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Εθνικής Αντιστάσεως Α΄όροφος, για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε για την οργάνωση και διεξαγωγή των αρχαιρεσιών και να ενημερωθείτε επίσημα για τις μέχρι σήμερα ενέργειες μας.

Με τιμή

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή.

ggk είπε...

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ελευσίνα, 15-οκτωβρίου-2009
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ……………………………........
«ΝΕΟΣ ΟΡΦΕΑΣ»
Αρ,αδ πρωτοδικείου Αθηνών, 2156/09



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Αγαπητοί φίλοι και μέλη του «ΝΕΟΥ ΟΡΦΕΑ».

Η γενική συνέλευση των μελών του μουσικού μας συλλόγου, που έγινε την Τετάρτη 14-οκτωβρίου 2009,μας εξέλεξε με σκοπό την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής.
Καλούμε τα μέλη, τους φίλους και κάθε φιλόμουσο πολίτη της πόλης μας και της περιοχής μας, να συμμετέχει ενεργά με την συμμετοχή και την ψήφο του, για την ενεργό στήριξη και ανάπτυξη του «ΝΕΟΥ ΟΡΦΕΑ».

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009 από τις
12:ΟΟ μέχρι τις 17:OO στα γραφεία του «ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ» που βρίσκονται στην οδό ΘΕΙΡΩΝ, αρ.45.

Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μέχρι την Δευτέρα 19 Οκτώβριου και ώρα 20:ΟΟ.
Με ομόφωνη απόφαση της Γ Σ, το δικαίωμα εγγραφής και συμμετοχής στις εκλογές ορίστηκε στα δέκα ευρώ, που αποτελούν και συνδρομή για το τρέχον έτος.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 697-2556778


με τιμή

Η εφορευτική επιτροπή.


• Δημητρόπουλος Ιωάννης,
• Λεμπέση Δέδε Σοφία.
• Λιάσκος Δημήτριος